Máme tu opäť tú časť roka, keď Apple začal predávať nové iPhony.

iPhone 16 Pro Max je to najlepšie, čo nájdete v tohtoročnom portfóliu smartfónov od Applu. Pokiaľ by som chcel túto recenziu skrátiť čo najviac, tak napíšem, že okrem o trochu väčšej veľkosti, ktorú som počas používania pociťoval, som nemal pocit, že by som mal v ruke iný telefón ako minuloročný iPhone 15 Pro Max. Tento pocit ma sprevádzal počas celého doterajšieho používania.

Na druhej strane sú chvíle, keď pocítite výhody a malé zlepšenia nového iPhonu 16 Pro Max, avšak väčšinou ide o špecifické situácie. To isté platí aj pre jeho nevýhody, keďže ani tohtoročný iPhone stále nie je bezchybný.

Väčšiu veľkosť by som ocenil najmä v prípade iPhonu 16 Pro

Displej iPhonu 16 Pro Max má 6,9 palca a hoci je väčší iba o 0,2 palca oproti minuloročnému 15 Pro Max, ja som tento rozdiel vnímal. Nešlo ani tak o to, že by mi telefón prekážal v ruke, to nie. Jeho šírka je iba o necelý milimeter väčšia v porovnaní s 15 Pro Max a v ruke sa mi držal dobre.

Pri používaní telefónu som však cítil drobné rozdiely z hľadiska vnímania displeja. Väčšia obrazovka je fajn, zmestí sa na ňu o niečo viac obsahu alebo o vetu navyše. Z praktického hľadiska však oceňujem najmä fakt, že Apple zväčšil aj menší model iPhone 16 Pro, ktorý sa zväčšil zo 6,1 palca na 6,3 palca. To považujem za užitočnejšie zlepšenie než natiahnutie modelu Max.

Apple mierne zúžil rámiky okolo displeja, zlepšil odolnosť ochranného skla a pridal nové tlačidlo Camera Control, ktoré sa v slovenčine nazýva Ovládanie kamery. Predpokladám, že toto všetko už viete, ale keďže ide o jedny z hlavných tohtoročných zlepšení, treba ich spomenúť. Faktom však je, že tohtoročný iPhone 16 Pro je trochu nudný.

iPhone 16 ProZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Pro Max a iPhone 16 Pro

Nové tlačidlo Camera Control

Na nové tlačidlo na fotenie som si pár dní zvykal. Ak ste videli naše redakčné video s prvými dojmami, určite si pamätáte, že som v ňom riešil, že tlačidlo mohlo byť umiestnené trochu praktickejšie. Pri fotení v režime na šírku je pomerne náročné chytiť telefón tak, aby ste ho bezpečne držali jednou rukou a zároveň mohli fotiť.

Nakoniec sa mi podarilo nájsť úchop, ktorý nie je až taký krkolomný ako niektoré iné spôsoby držania, ktoré som videl. Telefón je síce pri takomto držaní trošičku labilný, ale mám pocit, že ho mám pod dostatočnou kontrolou.

Naopak, čo ma prekvapilo, bolo to, ako rýchlo som si zvykol na používanie tlačidla Camera Control pri držaní iPhonu na výšku. V tomto smere prakticky nemám výhrady. Telefón držím stabilne a tlačidlo je vhodne umiestnené. Prepínanie medzi nastaveniami je trošku ťažkopádne, ale dá sa na to zvyknúť.

Pri takomto spôsobe používania som ocenil aj to, že môžem rýchlo niečo odfotiť alebo spraviť krátke video – stačí stlačiť a podržať tlačidlo Camera Control. Vďaka tomu je naozaj možné minimalizovať čas medzi tým, ako si poviete, že niečo chcete odfotiť alebo nahrať, a tým, ako to vykonáte.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)

Využitie tlačidlo Camera Control naplno

Camera Control ponúka množstvo nastavení, ktoré Apple trochu neprakticky rozdelil do dvoch samostatných položiek. Jednu časť nájdete v nastaveniach kamery, druhú v nastaveniach prístupnosti. V prístupnosti si môžete tlačidlo úplne vypnúť, deaktivovať jeho funkcionalitu v rámci ľahkého stlačenia a prispôsobiť jeho citlivosť.

Zo štandardných nastavení v rámci kamery dávam do pozornosti najmä to, že si môžete aktivovať otvorenie aplikácie Kamera jedným alebo dvojitým stlačením tlačidla. Na čo si treba zvyknúť, je, že jedno stlačenie funguje iba v prípade, ak je displej telefónu aktívny. Pri vypnutom displeji sa stlačením tlačidla displej aktivuje.

Viac by mi vyhovovalo, ak by sa rovno otvoril fotoaparát, ale rozumiem, že Apple to pravdepodobne takto nastavil, aby minimalizoval nechcené zapnutie fotoaparátu. V prípade dvojitého stlačenia sa fotoaparát aktivuje bez ohľadu na stav displeja.

Camera Control ako celok je fajn. Nie je to funkcia, bez ktorej by som nevedel žiť, alebo kvôli ktorej by som si šiel kúpiť nový iPhone. Je to však nástroj, ktorý má v niektorých situáciách zmysel používať. Nie však vo všetkých, keďže často je praktickejšie fotiť stlačením tlačidla na displeji. Pri takom spôsobe sa telefón nepohne, keďže pri stlačení fyzického tlačidla na fotenie ním trochu pohnete. Navyše, niektoré nastavenia sa dajú rýchlejšie meniť priamo cez displej telefónu.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)

Nový ekvalizér pre fotografie

Niektorých používateľov, ktorí radi fotografujú, možno viac potešia zlepšené fotografické štýly než nové tlačidlo na fotenie. Tie prinášajú doteraz nevídané možnosti úpravy tónov, farieb a po novom aj palety. Tieto zmeny sú jednoduchšie a rýchlejšie ako pri iPhonoch 15 a zároveň máte viac možností ako pred rokom. Môžete si teda výrazne upraviť fotky a vytvoriť si vlastný obľúbený fotografický štýl. Prirovnal by som to k prispôsobovaniu ekvalizéra pri počúvaní hudby.

Nové štýly sú dostupné iba pre iPhony 16 a môžete ich využiť pri fotení, ale aj pri následnej úprave fotiek – ale iba tých, ktoré ste odfotili iPhonom 16. Niežeby Apple nemohol tieto funkcie pridať aj do minulej generácie, ale noviniek v rámci novej generácie by bolo o niečo menej, a ani teraz ich počet neláme rekordy.

Do aplikácie Kamera pribudol aj záznam spomaleného videa v rozlíšení 4K pri 120 fps či nová funkcia s názvom Mix audia, vďaka ktorej naplno využijete potenciál štyroch zabudovaných mikrofónov. Priamo cez aplikáciu Fotky si môžete spraviť postprodukciu audia a vybrať si podanie zvuku, ktoré vám vyhovuje. Ja by som v rámci redakčnej činnosti využil štúdiové podanie zvuku.

Mix audia a záznam v 4K pri 120 fps sú špecifické funkcie, ktoré niektorí používatelia vyskúšajú raz a potom na ne zabudnú. Pre niekoho môžu predstavovať dôležité zlepšenie. Záleží na tom, na čo chcete nový iPhone 16 Pro alebo Pro Max využívať.

iPhone 16 Pro a 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Pro a 16 Pro Max

48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát

Apple v prípade iPhonu 16 Pro (Max) zlepšil ultraširokouhlý fotoaparát, ktorý má teraz rozlíšenie 48 Mpx, rovnako ako hlavný fotoaparát. Rozdiely v porovnaní s 15 Pro (Max) si nemusíte vždy všimnúť. V niektorých scénach nový senzor oceníte, v iných bude rozdiel oproti minulému roku minimálny.

To isté platí aj pre ostatné fotoaparáty. Pri testovaní som porovnal iPhone 16 Pro Max a iPhone 15 Pro Max a v niektorých scénach som si nevšimol zmeny, no v iných bolo cítiť, že kvalita fotky z nového iPhonu je o trošku lepšia.

Môže to byť spôsobené antireflexnou povrchovou úpravou zadných fotoaparátov alebo spracovaním obrazu pomocou nového procesora Apple A18 Pro, ktorý je opäť o niečo výkonnejší ako pred rokom. Porovnanie fotiek a videí si môžete pozrieť v mojej videorecenzii, fotografie v plnom rozlíšení si môžete stiahnuť TU.

Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
Tlačidlo Camera Control v iPhone 16 (Pro)

Výborná výdrž batérie

iPhone 16 Pro Max si zaslúži pochvalu za výbornú výdrž batérie, ktorá je odhadom o 20 až 25 % lepšia v porovnaní s iPhonom 15 Pro Max. Pocitovo je ešte lepšia ako v prípade iPhonu 13 Pro Max, čo bol doteraz iPhone s najlepšou výdržou, aký som kedy používal.

Rýchlosť káblového nabíjania sa v praxi nezmenila. iPhone 16 Pro Max sa nabije z 22 % na necelých 80 % za 40 minút. Bezdrôtové nabíjanie cez MagSafe sa zrýchlilo na 25 W, čo ma ako milovníka tohto spôsobu nabíjania potešilo. Počas testovania nového iPhonu som nemal k dispozícii novú generáciu MagSafe nabíjačky, takže tento parameter som nemohol otestovať a zmerať.

Nová bronzová farba sa mi páči a z doterajšieho používania mám pocit, že Apple v prípade iPhonu 16 Pro Max odstránil hlavný nedostatok minuloročného modelu, ktorým bolo prehrievanie. Hoci sa situácia po vydaní opravnej aktualizácie pred rokom zlepšila, iPhone 15 Pro Max mal stále v niektorých situáciách problém s teplom a preto znižoval jas displeja rýchlejšie ako konkurencia. V prípade 16 Pro Max som zatiaľ nenarazil na problém so zahrievaním.

iPhone 16 Pro a 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Pro a 16 Pro Max

Problém s dotykovým ovládaním

Narazil som však na iný problém – keď držím telefón v pravej ruke a snažím sa palcom ovládať prvky na ľavej strane, dotykové ovládanie niekedy nefunguje správne. Problém pravdepodobne súvisí s novým tlačidlom Camera Control v kombinácii s funkciou, ktorá má zabrániť nechceným dotykom dlaňou. V takejto situácii, keď dlaň tlačí aj na tlačidlo, aj na displej, to nefunguje korektne. Predpokladám, že to opraví aktualizácia systému iOS.

O funkciách umelej inteligencie zatiaľ nemá zmysel hovoriť. Nie je známe, kedy budú dostupné v krajinách Európskej únie. Pevne verím, že to bude v priebehu budúceho roka. Môj názor je však taký, že používatelia, ktorí ovládajú angličtinu a chcú tieto funkcie používať, si nájdu spôsob, ako obísť aktuálne obmedzenia.

A tí ostatní – mnohým z nich bude jedno, či budú funkcie dostupné na Slovensku alebo nie, pokiaľ nebudú lokalizované do slovenčiny. A na to si, bohužiaľ, budeme musieť počkať dlhšie ako na ich sprístupnenie v rámci Európskej únie. Snáď sa časom dočkáme.

iPhone 16 Pro (Max) má problémy s dotykovým ovládanímZdroj: TOUCHIT
iPhone 16 Pro (Max) má problémy s dotykovým ovládaním

Galéria fotiek, ktoré odfotil iPhone 16 Pro Max

Nižšie nájdete niekoľko fotiek, ktoré odfotil iPhone 16 Pro Max. Fotky boli komprimované a optimalizované na účely webového článku. Fotografie v plnom rozlíšení si môžete stiahnuť TU.

Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Odfotil iPhone 16 Pro MaxZdroj: TOUCHIT

Verdikt

iPhone 16 Pro Max je opäť najlepší iPhone, aký Apple vyrobil. Aj napriek tomu, za mňa je to tento rok celkom nuda.

Nová generácia opäť prináša niekoľko drobných užitočných zlepšení, ktoré sa v súčte 3 – 4 generácií pretavia do príjemného upgradu, keď prejdete z iPhonu 13 alebo staršieho modelu. Niekomu môže dávať zmysel aj prechod z iPhonu 14, kde môže byť hlavnou motiváciou najmä USB-C port a súbor zlepšení zo sérií 15 a 16.

Ak však máte iPhone 15 Pro, veľký zmysel na prechod nevidím – okrem citeľne lepšej výdrže batérie sa zážitok z používania telefónu výraznejšie nezmení. Lenže toto tvrdenie platí už niekoľko rokov a považujem to za nový štandard.

Cena: od 1449 eur

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit