Podpora pre RCS správy príde v roku 2024.

Apple nečakane oznámil, že iPhony budú podporovať tzv. RCS správy. Podpora pre túto technológiu bude dostupná prostredníctvom aktualizácie systému iOS „neskôr v priebehu roka 2024“.

Apple v oficiálnom vyhlásení pre portál 9to5mac uviedol: „Neskôr v budúcom roku pridáme podporu pre štandard RCS Universal Profile, ktorý v súčasnosti zverejnila asociácia GSM. Veríme, že RCS Universal Profile ponúkne lepšiu interoperabilitu v porovnaní s SMS alebo MMS správy. RCS bude fungovať spolu s iMessage správami, ktoré budú pre používateľov Apple zariadení aj naďalej najlepším a najbezpečnejším spôsobom posielania správ.“

Potvrdenie, že iPhony budú podporovať RCS správy, prišlo po mesiacoch odmietania tejto technológie zo strany Applu. Google, Samsung a ďalší rozbehli viacero kampaní, ktoré mali Apple presvedčiť, aby zmenil názor. Tim Cook však na tieto pokusy reagoval vyhlásením, aby ste „kúpili vašej mame iPhone“.

Čo sú to RCS správy?

RCS je skratka pre technológiu Rich Communication Services. Ide o multimediálne správy, ktoré sú nástupcom SMS a MMS správ a posielajú sa cez internet. RCS správy v tomto smere fungujú podobne ako komunikačné aplikácie typu WhatsApp. Ich výhodou je však to, že môžete použiť ľubovoľnú aplikáciu, ktorá túto technológiu podporuje.

Google zakomponoval RCS správy pred troma rokmi priamo do aplikácie Správy (na stiahnutie v Obchode Play, TU). RCS štandard neskôr do svojich systémových aplikácií zakomponoval aj Samsung a ďalší výrobcovia. A čoskoro sa pridá aj Apple.

V praxi to bude znamenať, že používatelia iPhonov a Android smartfónov budú môcť vzájomne komunikovať a využívať výhody RCS správ, ako je lepšie zabezpečenie v porovnaní s SMS správami a pokročilejšie multimediálne možnosti v porovnaní s MMS správami. Správy sa budú posielať cez internet, takže vám ich operátor nebude účtovať ako SMS.

Z vyjadrenia Applu vyplýva, že nebude podporovať rozšírenie od Googlu, ktoré zabezpečuje end-to-end šifrovanie RCS správ. Namiesto toho chce spolupracovať s asociáciou GSM, aby bolo šifrovanie správ priamou súčasťou štandardu RCS Universal Profile.

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit