Je to tu, nový iPhone SE (2020) sme podrobili redakčnému testu, pričom sme sa zameriavali hlavne na to, čo vás, našich čitateľov, zaujímalo najviac.

Hneď v úvode však musíme poznamenať, že základný iPhone nás už počas prvých dní celkom prekvapil. V čom? Takmer vo všetkom, ale poďme pekne postupne! Opakovanie je matka múdrosti, tak to je? Tak si zapakujme, že po stránke dizajnu vás absolútne nič neprekvapí. Nový iPhone SE (2020) nie je malým a hranatým zariadením s bezrámovým OLED displejom a FaceID, ako by ste/sme mnohí čakali. Je to stará klasika, teda čistokrvná kópia iPhonu 8 s niekoľkými kozmetickými zmenami.

iPhone SE

iPhone SE

iPhone SE má hliníkovú konštrukciu, zadnú časť pokrýva odolné sklo Gorilla Glass 5 a vpredu nájdete 4,7“ Retina HD (TrueTone) displej s rozlíšením 1334 x 750 Px (326 ppi) a kontrastným pomerom 1400:1. Nechýba ani funkcia HapticTouch, teda softvérová citlivosť na tlak (náhrada za 3D Touch). Na toto ste sa viacerí pýtali, ako to vlastne funguje a či sú nejaké zmeny – počas používania sme nepostrehli inakosti, všetko je tak, ako to má napr. iPhone XR a pod. Dlhším podržaním (akoby silnejším pritlačením na displej) prstu viete vyvolať rôzne funkcie/akcie, ako napr. textového pomocníka, rýchly prístup k hlavným funkciám rôznych aplikácií a pod.

„Rozmery novinky sú nasledovné: 138,4 mm x 67,3 mm x 7,3 mm s hmotnosťou 148 gramov. Nie, nie je to úplný drobec ako prvý iPhone SE, avšak ide o podstatne menšie zariadenie oproti aktuálnej sérii 11 (Pro).“

Samotný displej je taktiež krytý sklom Gorilla Glass 5, no odolnosť by mohla byť aj lepšia. Dávali sme extra pozor, aby sa displej nepoškriabal, ale aj napriek tomu sme po pár dňoch postrehli pár vlásočnicových škrabancov – odporúčame nalepiť ochranné sklo a bude to v úplnom poriadku. Čo sa týka rozlíšenia, farebnosti a čitateľnosti, tak v tomto smere nemáme žiadne výhrady. Retina HD displej má na danú veľkosť plne dostačujúce rozlíšenie (žiadny raster nie je vidieť) a potešila nás aj čitateľnosť v exteriéri. Displeju nemáme extra čo vytknúť, je to úplne dostatočná zobrazovacia plocha na akékoľvek činnosti v rámci smartfónu, aj na (núdzové – kvôli veľkosti) pozeranie videí.

Posuňme sa ďalej, teda pod displej, kde sa nachádza starý známy snímač odtlačkov prstov – TouchID. Nie je to klasické hardvérové tlačidlo, ale plocha citlivá na tlak s haptickou odozvou, rovnako ako v prípade iPhone 8 (možnosť nastavenia 3 úrovní odozvy). Snímač je veľmi rýchly, presný a v dobe rúšok extra cenným prvkom, vďaka ktorému je viacero záležitostí „na bojisku“ rýchlejších. Samozrejmosťou ostávajú funkcie ako napr. poklepanie, ktorým zmenšíte zobrazenie tak, aby ste dosiahli palcom na hornú lištu a rýchlym dvojitým stlačením zobrazíte všetky aktívne aplikácie na pozadí. Proste známa klasika.

„Nový iPhone SE (2020) je dostupný v troch farebných prevedeniach: biela, čierna + PRODUCT (RED).“

Snímač odtlačkov prstov ponúka aj v dnešnej dobe vysokú mieru biometrického zabezpečenia. V kombinácii s NFC sú k dispozícii aj pohodlné platby prostredníctvom Apple Pay. Spusti, verifikuj sa, zaplať a odíď bez kontaktu :). 

Ešte dodáme, že ako celok je novinka precízne spracovaná, v každom detaile, čo na Apple zariadeniach ceníme. Všetky tlačidlá sú na svojom mieste, v spodnej časti sú symetrické otvory pre mikrofón a reproduktor, medzi ktorými sa nachádza vstup pre lightning konektor. Jedinou viditeľnou zmenou dizajnu, podľa ktorej dokážete ihneď odlíšiť iPhone 8 od nového iPhone SE je posunuté logo jablka na stred. Presne tak, ako to majú všetky nové zariadenia. Staršie iPhony, teda aj osmička, majú jablko trošku vyššie. Dobrou správou je fakt, že rozmery sú rovnaké ako v prípade iPhonu 8, takže na novinku pasujú puzdra aj zo starších zariadení, vrátane príslušenstva – na toto ste sa tiež celkom často pýtali.

„Síce sme to v praxi neskúšali, ale určite poteší aj fakt, že novinka je odolná voči vode (1 meter po dobu 30 minút) a prachu – IP67.“

Do tejto sekcie zaradíme aj zvukové podanie, ktoré nás celkom prekvapilo. iPhone SE (2020) má k dispozícii dva reproduktory, ktoré dokážu zaujímavo zahrať. Počúvanie hudby cez telefón nebude až také hrozné 🙂 V danej kategórii veľmi príjemné zvukové podanie!

Pozrite si aj naše prvé VIDEO dojmy

Poďme na vaše otázky, ktoré zastrešujú všetko podstatné a dôležité

„Má zmysel prejsť z iPhonu 8 na nový SE?“ 

Určite áno, teda minimálne vtedy, ak vám chýba viac výkonu, lepší fotoaparát a viac zaujímavých funkcií – aj do budúcna, vďaka výkonnému hardvéru. Dizajn je síce rovnaký, ale vnútornosti sú na úplne inej úrovni.

„Je veľký rozdiel vo výkone oproti iPhonu 11 Pro (výkon všeobecne)?“

Dôležité je vedieť, že o výkon tohoto zariadenia sa stará najnovší procesor A13 Bionic, ktorému sekunduje Neural Engine tretej generácie, takže rovnaká čipová zostava, akú využíva aj vlajková loď – iPhone 11 Pro (Max). Kapacita operačnej pamäte RAM sú 3 GB a k dispozícii sú tri pamäťové varianty: 64 GB, 128 GB a 256 GB. Dobré je vedieť aj to, že iPhone SE využíva Wi-Fi 6. generácie a 4G LTE Advanced (rýchlejší prenos dát). Ak využívate dve SIM karty súčasne, tak to nebude žiadny problém, do novinky vložíte jednu fyzickú SIM kartu + jednu eSIM a fungujete ďalej. Zariadenie má predinštalovaný systém iOS 13.4.

iphone, apple

iPhone SE vs. iPhone 11 Pro

Čo hovorí prax? Za tých pár dní, počas ktorých sme mali možnosť toto zariadenie testovať a porovnávať priamo s vlajkovou loďou – iPhone 11 Pro – musíme zhodnotiť, že v rámci rýchlosti, odozvy a multitaskingu sú to takmer totožné zariadenia. Súčasne sme spúšťali rovnaké aplikácie, prechádzali medzi nimi, ale aj bežne pracovali, pričom sme nepostrehli priepastné rozdiely, ide o skutočne výkonné zariadenie, a to aj napriek tomu, že (podľa nás) nemá táto čipová zostava „odomknutý“ max. výkon, ako napr. 11 Pro.

Ono to ani nie je až tak potrebné, nakoľko nároky systému nie sú tak veľké ako v prípade vlajkovej lodi. Zároveň však musíme dodať, že aj oblasť výkonu je veľmi subjektívna, nakoľko každý používa zariadenie odlišným spôsobom a inak dáva zabrať systému. Odpoveď na vašu otázku znie, že ani nie. Rozdiel vo výkone poznať iba v špecifických situáciách, inak sú obe zariadenia veľmi rýchle a svižné v každom smere.

iPhone SE

iPhone SE – benchmark nie je všetko, dôležitá je prax

„Ako je to s výdržou batérie, vydrží celý pracovný deň?“

Batéria má relatívne nízku kapacitu – 1821 mAh, no podľa výrobcu by mala ponúkať extra dlhú výdrž na jedno nabitie – až 13 hodín sledovania videa. Určite vás poteší aj možnosť bezdrôtového nabíjania, ako aj rýchle 18W nabíjanie prostredníctvom (nedodávanej) rýchlo nabíjačky, ktorá nabije nový iPhone SE z 0 na 50% za 30 minút.

Teraz obľúbená prax. V prvý deň testu sme telefón nabili na 100% a snažili sa ho čo najskôr vybiť, aby sme vyskúšali rýchlosť nabíjania. S nabíjaním sme začali keď mala batéria 5% a na viac ako 50% sme ju nabili za výrobcom udávaných 30 minút. Na 75 až 80% to ide relatívne rýchlo (cca. 45 minút), avšak na 100% sa dostanete až po viac ako hodine a pól. To je síce veľmi dlho, ale stojí za tým optimalizované nabíjanie, ktoré má pozitívny vplyv na zdravie batérie v dlhodobom horizonte – toto máme skutočne overené a reálne to pomáha.

iPhone SE

iPhone SE – Obsah balenia

Tento test nabíjania bol vykonaný rýchlo nabíjačkou z balenia iPhone 11 Pro. K novinke dostanete klasickú 5W nabíjačku, s ktorou budete nabíjať veľmi dlho – na 50% viac ako 45 minút a do 100% počítajte aj s dvomi hodinami. Škoda, no dalo sa očakávať, že k „základnému“ modelu nebude pribalená rýchlo nabíjačka.

Čo sa týka výdrže, tak tú sme najaktívnejšie overili počas víkendu. Vyrazili sme na výlet, pričom sme veľa fotili, natáčali video, používali navigáciu (Google Mapy + Waze), často navštevovali sociálne siete a pod. Telefón sme so 100% dali dole z nabíjačky o 13:00 a nabíjali sme až nasledujúci deň okolo 12:00, kedy mala batéria 5%. Medzi tým bol, samozrejme, spánok. Podľa interných iOS štatistík bol displej aktívny, teda sa niečo dialo, viac ako 4 hodiny a okolo 2 hodín prebiehali procesy na pozadí. To je málo alebo dosť? Je to subjektívne!

iPhone SE

iPhone SE

Fotoaparát/kamera berie dosť energie, navigácia detto a sociálne siete tiež niečo spapajú :). Pre batériu to bol náročný deň, ale nie každý deň máme takmer stále zapnutý foťák a navigujeme „koráb“ krížom krážom po Slovensku. Naše hodnotenie batérie je také, že náročnejší pracovný deň zvládne s prehľadom, takže je to #safe. Nezabúdajte, aj v tomto prípade je to veľmi individuálne – niekto dáva telefónu zabrať viac, iný menej, od čoho sa bude odvíjať aj výdrž. Výhodou je, že prítomný hardvér nie je na spotrebu batérie až tak náročný, procesor sa tvári byť energeticky úsporný (aspoň podľa výrobcu) a iOS je tiež dobre optimalizovaný.

„Sú fotky rovnako kvalitné, ako ponúkajú zariadenia s dvomi alebo tromi snímačmi?“

Najprv čísla 🙂 iPhone SE ponúka hlavný snímač s rozlíšením 12 Mpx (6–členný objektív), clonou f/1.8 a 5 násobným digitálnym zoomom. Prítomná je optická stabilizácia obrazu, ale aj portrétny režim. Chýbať nesmie ani SmartHDR, teda „skladané“ fotky s vysokým dynamickým rozsahom. Fotoaparát dokáže natáčať video v max. rozlíšení 4K/60fps (nahrávanie stereo zvuku) a spomalené 1080p video so 120 alebo 240 fps. Predný snímač ponúka rozlíšenie 7 Mpx s clonou f/2.2, portrétny režim a automatickú stabilizáciu obrazu. Video dokáže nahrávať v max. rozlíšení 1080p/30fps.

iPhone SE

iPhone SE – Fotka počas slnečného dňa

Teraz prax! Tá bola silno prekvapujúca, nakoľko sme nečakali, že to bude tak dobré a často porovnateľné s vlajkovou loďou. Výkonný hardvér a umelá inteligencia vedia v tomto prípade robiť divy, a to nepotrebujete ani 3 hlavné snímače. Viete ako sa hovorí – radšej raz vidieť, ako 100 krát čítať, tak vás rovno presmerujeme na náš redakčný fototest, v ktorom sme porovnali iPhone SE s iPhone 11 Pro – kliknite SEM.

Predná 7 Mpx kamera je na tom dobre, dokonca krásne spracúva aj portréty, ale v horších svetelných podmienkach je to dosť zlé. Áno, v tomto neviniká asi žiadny iPhone, aj keď predná 12 Mpx kamera v 11 Pro toho zvládne viac – veď si pozrite ten fototest. Potešilo nás však video, ktoré je často porovnateľné s iPhonom 11 Pro. Krásne farebné podanie, jemné preostrovanie a skvelá stabilizácia obrazu. Ak radi a často natáčate video, tak toto vás bude baviť.

Odpoveď na otázku: Áno, fotky sú výborné, no treba sa zmieriť s tým, že tu nie je ultraširokouhlý snímač a teleobjektív, ktoré ponúkajú určité výhody a rozšírené možnosti. Inak nemáme extra výhrady – malý, šikovný a výkonný fotoaparát vo vrecku, s ktorým nás to bavilo viac ako sme predpokladali 

„Sú fotky v zhoršených svetelných podmienkach použiteľné?“

Fotky v zhoršených svetelných podmienkach sú použiteľné (viď. fototest – TU), teda minimálne z hlavného snímača, ale treba mať na pamäti a zmieriť sa s tým, že nie je k dispozícii nočný režim a technológia DeepFusion, ako v prípade iPhonu 11 Pro. To tvorí určité limity, ale v praxi to nie je až tak hrozné. Je dosť možné, že v budúcnosti bude nočný režim dostupný aj pre toto zariadenie – softvérovou aktualizáciou.

Sme na konci – iPhone SE (2020) 

Veríme, že sme vám poskytli všetky dôležité informácie, ktoré vám pomôžu v rozhodovaní, či nový iPhone SE kúpiť alebo nie. Z nášho pohľadu ide o veľmi podarený a kompaktný smartfón, ktorý sadne do rúk ako uliaty a ponúka extra dávku výkonu, slušnú výdrž a v danej kategórii nadštandardný fotoaparát (predný nie 🙂). Ak vám vyhovuje iOS alebo rozmýšľate nad zmenou, tak toto môže byť vstupná brána do Apple ekosystému. Ak máte ďalšie otázky, neváhajte nám zanechať komentár pod článkom.

Jednou vetou: Mnohým sa to (možno) nebude páčiť, ale faktom je, že za 479 Eur aktuálne nekúpite výkonnejšie zariadenie.

iPhone SE (2020) do testu zapožičal: www.istores.sk

Cena testovaného modelu: iPhone SE 64 GB: 479 Eur (iPhone SE 128 GB: 529 Eur / iPhone SE 256 GB: 649 Eur)

Prečítajte si aj:

Fototest: iPhone SE (2020) vs. iPhone 11 Pro. Šliape základný iPhone tomu najvyspelejšiemu na krk?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE