Je toto najlepší iPhone v histórii? Pochopiteľne, veď je najnovší! Nie, žiadna ovca nie som, len mám rád, kde niečo funguje (čím dlhšie, tým lepšie).

Hneď v úvode spomeniem, že iPhone je z dlhodobého hľadiska najpoužiteľnejšie zariadenie – aj vďaka iOS. Áno, nie vždy je to s tým iOS sláva a najnovšia verzia (13.x.x) mala menšie problémy (osobne som nemal žiadny problém), ale stále je to skvelé zariadenie, ktoré bude plnohodnotne použiteľné a aktualizované aj o 4 roky. Toto žiadna konkurencia (okrem Google zariadení – aj to nie je pravidlom) neponúka.

Samozrejme, môžete nesúhlasiť, to je úplne v poriadku, ale ja vám v tomto odporúčaní prezradím, prečo považujem iPhone 11 Pro za najlepší smartfón. Predpokladám, že bude silný nával „žralokov“ z prostredia Androidu, ale dopredu vás prosím, zachovajme kľud a pohodu :). Každý máme iné preferencie a skúsenosti, podľa ktorých by sme sa mali riadiť. Informácie zo 45 ruky o tom, ako je niečo zlé sú prudko irelevantné a absolútne bez hodnoty.

„Určite viete, že odporúčací seriál vychádza každú stredu, to stále platí, no predvianočný čas je extra rýchly, čo znamená, že mi streda utiekla a je z nej krásna sobota.“

Na začiatok ešte jedna šifra – „aj malý šašo dokáže spraviť veľké divadlo“. Tak poďme na to!

Zoberiem to komplexnejšie, aby ste získali reálny pohľad na toto zariadenie z praxe (hneď v úvode však musím napísať, čo ma najviac ma se.., teda hnevá. Apple aj tento rok začína so 64 GB verziami! Nie, drahý Tim Cook, 64 GB verzie nechceme, zabudnite už na ne, prosím! Thank you, Man).

Základ je vedieť, že Apple tento rok predstavil celkom tri modely – iPhone 11, ktorý je vďaka nižšej cene a veľmi slušným parametrom najžiadanejší, následne je to iPhone 11 Pro a 11 Pro Max, teda to najlepšie, čo vám vie Apple aktuálne ponúknuť. Oba Pro modely majú rovnaké parametre, akurát veľkosť ich displeja je rozdielna. 11 Pro má 5,8” OLED displej a 11 Pro Max 6,5” OLED displej. Na rovinu poviem, že základný iPhone ma tento rok veľmi neohúril. Ak chcete vedieť prečo, tak si prečítajte recenziu – TU

Ihneď po predstavení som mal možnosť testovať iPhone 11 Pro Max, ktorý je perfektný, no po niekoľkých rokoch s Plus/Max zariadeniami sa mi cnelo za malou Pro verziou, ktorá je krásne kompaktná. A potom to prišlo – test malej Pro verzie, ktorá má príjemné rozmery, fajn hmotnosť a plnú výbavu. Proste radosť, iPhone 11 Pro sadne do rúk ako uliaty – preto som na začiatku spomenul, že aj malý šašo dokáže spraviť veľké divadlo. A áno, 5,8“ displej dostačuje aj na mobilnú úpravu fotiek, videí a sledovanie akéhokoľvek obsahu (rozmery 144 mm x 71,4 mm x 8,1mm / hmotnosť 188 gramov).

„Uznávam, každému tento telefón nebude dávať zmysel. Každý máme iné požiadavky a preferencie.“

Tento telefón sa jednoducho podaril, bodka. Vyzerá veľmi dobre, teda podstatne lepšie ako na fotografiách, ponúka extrémnu dávku výkonu a výborný fotoaparát. Z pohľadu dizajnu sa toho veľa nezmenilo, ale keď ho vezmete do rúk, tak okamžite zistíte, že ide o nový model. Matná úprava vyzerá v kombinácii so zeleným odtieňom (všetky prevedenia sú pekné) výborne a zadné i predné krycie sklo je extra tvrdé, Apple dokonca tvrdí, že najtvrdšie v histórii mobilných zariadení, čo doposiaľ potvrdilo aj pár nezávislých testov. Mám vyskúšané, to sklo je veľmi odolné! Matné zadné sklo má okrem super dizajnu ešte jednu top vlastnosť – na tento povrch sa nechytajú žiadne odtlačky prstov.

Cením aj zvýšenie odolnosti voči vode/prachu (ponorenie do hĺbky 4 metrov po dobu 30 minút) a ešte dodám, že sa zmenila aj pozícia loga Apple, ktoré je teraz v strede. Chápem, že nové rozloženie fotoaparátov je špecifické a každému sa páčiť nebude, ale ak to má vplyv na kvalitu fotiek, tak mi je to úplne jedno. Inak, mne sa to páči :), konečne trošku zmeny. Z prednej strany žiadny viditeľný rozdiel nie je, stále je to dizajn, ktorý započal modelom „X“.

„iPhone 11 Pro má 5,8” Super Retina XDR displej (HDR displej – OLED technológia) s rozlíšením 2436 × 1125 Px (458 ppi) a kontrastným pomerom 2 000 000:1. Nechýba mu ani TrueTone technológia, široký farebný rozsah P3, haptická odozva, maximálny jas na úrovni 800 nitov (HDR až 1200 nitov) a odolné krycie sklo s oleofóbnou vrstvou. “

Displej je výborný, nemám mu čo vyčítať. V porovnaní s predchodcom vidieť malý rozdiel vo farebnom podaní, trošku vyššom jase a lepšou čitateľnosťou na slnku. 5,8“ XDR Retina displej má výborné rozlíšenie a akýkoľvek obsah na ňom vyzerá dobre. Čo sa týka celkového spracovania telefónu, tak v tomto smere nemám „jablčníkom“ čo vytknúť, všetko je na svojom mieste a vypracovanie je, ako vždy, precízne (rozloženie ovládacích prvkov zostalo zachované).

O výkon všetkých nových modelov sa stará procesor A13 Bionic + neural engine tretej generácie. Ten je podstatne výkonnejší ako predchodca – A12 Bionic, ale je pravdou, že v praxi to až tak nepoznať. Kapacita pamäte RAM zostala zachovaná – 4GB a pamäťové verzie sú tri – 64, 256 a 512 GB. Ešte raz – je smutné, že Apple aj v roku 2019 začína s tak malou kapacitou! Ja testujem 64 GB verziu, s ktorou si vďaka 2TB iCloudu vystačím, no nie je to ideálne. Ak plánujete kúpu iPhonu 11 Pro a veľa fotíte/natáčate, tak odporúčam 256GB verziu. Menej náročným používateľom bude stačiť aj 64 GB verzia.

iPhone 11 Pro je bez pochýb extrémne výkonné zariadenie, na ktorom môžete vykonávať akúkoľvek činnosť alebo hrať akúkoľvek hru bez toho, aby ste mali pocit absencie výkonu. To je hádam jasné. Aby som bol férový, tak musím dodať, že to isté platí aj pre minuloročný iPhone XS Max. Výkonu je nadbytok, avšak primárny dôvod na prechod z minuloročného modelu to nie je. Dôvod na prechod bude nižšie :). Zlepšenie sa dá spozorovať aj na rýchlosti modernizovaného FaceID, ktoré reaguje veľmi rýchlo – za akýchkoľvek podmienok. Navýšený výkon príde vhod aj počas práce v mobilnom „fotošope“, ako aj počas strihu videa v telefóne – reálne ho tu cítiť. Zostatok výhod a vylepšení prislúcha najmä novému iOS 13. Ten rozoberať nebudem, všetky podrobnosti o tomto systéme nájdete na našom webe, napr. – TU.

Chcete dôvod na prechod z minuloročného modelu? Nech sa páči, vyskúšajte foťák! 

Na úvod kapitoly – dizajn trojice fotoaparátov (tzv. šporáku) sa nebude páčiť každému, ale dôležité sú výsledky, ktoré patria k špičke.

Konečne sme sa aj my, používatelia Apple zariadení, dočkali ultraširokouhlého snímača! Ale poďme pekne po poriadku. Základom je klasický širokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx (OIS, f/1.8, 26 mm, 100% Focus Pixel). Druhý snímač je ultraširokouhlý s rozlíšením 12 Mpx (f/2.4, 13 mm, 120°, bez OIS) a do tretice je to klasika v podobe teleobjektívu s rozlíšením 12 Mpx (f/2.0, 52 mm, OIS). Vynechať nemôžeme ani predný TrueDepth fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx, čo je oproti predchodcovi (7 Mpx) reálny posun. Každý jeden zo štvorice snímačov je výborný (ešte raz, je výborný a patrí ku špičke, netvrdím, že je to najlepší fotomobil). Tohtoročnou novinkou je aj modernizované smartHDR, ktoré má ešte lepšiu účinnosť, no to podstatné je nová AI funkcia – DeepFusion, ktorá zdokonaľuje fotografie. Nebudem sa tu o nej rozpisovať, nakoľko som to už robil, takže všetko o tejto funkcii nájdete v tomto alebo v tomto článku.

Aká je prax? 

Fotoaparáty sú skutočne prekvapením a posun oproti predchodcom reálne poznať. Je vidieť väčší zásah smartHDR a softvéru vo výslednej fotke, ktorá vyzerá zvyčajne veľmi dobre – ponúka živé farby, ktoré sa snažia korešpondovať s realitou a veľmi pekné detaily. Ak fotíte radi a často, tak si nový iPhone 11 Pro určite zamilujete. Vylepšením prešiel aj portrétny režim, ktorý pracuje precíznejšie, celkové podanie portrétu je zaujímavejšie a na pohľad je výsledok trošku krajší. Veľmi sa mi páči, že portréty je možné vytvárať aj s klasickým širokouhlým snímačom, teda bez priblíženia (orezu), čo nebolo v minulosti možné.

Zlepšenie som okamžite spozoroval na výsledkoch z predného 12 Mpx TrueDepth snímača. Selfíčka (alebo svojky?) sú podstatne krajšie, majú viac detailov, krajšie farby, sú ostrejšie a majú menej artefaktov/šumu. Rovnakým podielom je rozdiel poznať aj vo video zázname prednou kamerou, ktorá nahráva video v max. rozlíšení 4K/60fps a dokáže zachytiť aj spomalené video – „slofi“. Slofi som využil celkovo… dvakrát. Využíva to, prosím vás, niekto?

„Viete, čo je unikátom iPhonu 11 Pro? Všetky 4 kamery dokážu nahrávať video v rozlíšení 4K/60 fps. Pomocou aplikácie Filmic Pro je možné nahrávať aj 4 samostatné záznamy súčasne.“

Natáčanie videa je v mojom prípade samozrejmosťou, čoho výsledkom je pár poznatkov. Tým prvým je posun v oblasti stabilizácie, ktorá pracuje viditeľne lepšie ako v predchodcovi. Otrasy sú veľmi pekne eliminované, čo milovníkom mobilného videa pomôže vytvárať uhladenejšie zábery. Taktiež nechýba ani možnosť plynulého prechodu z ultraširokouhlého snímača až po teleobjektív počas natáčania, čo vyzerá zaujímavo. Prechod poznať iba minimálne – ak sa na to zameriate. Z video sekcie je zaujímavosťou aj audio zoom.

Teraz to najlepšie – širokáč! Fotenie s týmto objektívom (120° uhol záberu) dodá fotografii úplne iný rozmer a atmosféru, no hlavne zachytíte viac scény navôkol. Výsledné fotografie sú veľmi pekné, ale čakal som trošku menej artefaktov. Nie vždy sú evidentné, ale občas ich poznať. Treba počítať aj s clonou na úrovni f/2.4, takže večerné fotky budú tmavšie – širokouhlý snímač nepodporuje nočný režim. A to je jediná škoda, artefakty sa dajú z časti eliminovať, ale ten nočný režim chýba. Konkurencia sa tomu veľmi teší, no ak by tu bol, tak by plakala :). Apple je humánna a ohľaduplná spoločnosť, takže je to vlastne v poriadku :).

Nočný režim je každopádne zásadnou inováciou, ktorá posunula Apple na úroveň konkurencie – áno je to tak, čo už. Všetky tri novinky majú špeciálny nočný režim, ktorý sa zapína a pracuje automaticky, ale ak to potrebujete, tak si môžete zmeniť „expozičný čas“ – 1 až 10 sekúnd alebo ho úplne vypnúť. Nočný režim pracuje ukážkovo a zosvetluje presne tie časti scény, v ktorých svetlo očakávate. Aj z ruky sa dá odfotiť krásna večerná fotka. Pripájam niekoľko fotiek – vyššie (webová kvalita nie je plná kvalita fotografií).

Na záver batéria a nabíjanie

iPhone 11 Pro disponuje 3046 mAh batériou, čo je dostatočná kapacita na to, aby vám na jedno nabitie vydržal celý náročný pracovný deň – pokiaľ nemáte väčšinu dňa zapnutú kameru, tak to v pohode zvláda. Jablčnou novinkou je aj to, že Apple dáva do balenia “Pro” modelov rýchlu 18W USB-C nabíjačku, s ktorou nabijete toto zariadenie veľmi rýchlo. Z 10 na 50% za 20 minút alebo z 10 na 100% za približne 1 hodinu.

Dlhší čas celkového nabíjania (do 100%) je daný novou optimalizáciou nabíjania, ktorá nabíjanie ku koncu spomaľuje. V nabíjaní má prsty aj strojové učenie, ktoré berie v úvahu vaše návyky a pod. Ak nabíjate počas noci, tak posledných 20% batérie sa začne plniť napr. hodinu pred budíkom. Má to pozitívny vplyv na stav batérie, čo je z hľadiska dlhoročnej použiteľnosti iPhonov dôležité. Ja v noci nenabíjam, nakoľko nabíjam priebežne a snažím sa nedostávať pod 20%. Ešte dodám, že nový iPhone sa stále nabíja prostredníctvom Lightning konektora, ale druhá strana dodávaného kábla patrí USB-C.

Takže, milí priatelia, toto sú moje dôvody, prečo považujem iPhone 11 Pro za (takmer) dokonalý smartfón. Ak ste ho ešte neskúšali, tak je čas to zmeniť 🙂.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Zariadenie na test zapožičal: Slovak Telekom

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE