Sú výstupy z iPhone SE porovnateľné s vlajkovou loďou iPhone 11 Pro? Tak sa na to pozrime!

 Najočakávanejšie Apple zariadenie tohoto roku (alebo je to „iPhone 12“?) máme v rukách od začiatku predaja, pričom sme s ním strávili už niekoľko „plodných“ dní a musíme uznať, že toto sa skutočne podarilo. Odhliadnuc od toho starého dizajnu ide o veľmi šikovné a hlavne výkonné zariadenie, ktoré dokáže aj krásne fotiť/natáčať video. Fotky a videá nás zaujímali asi najviac – mobil je predsa ten najlepší foťák, nie? Ak sa pýtate prečo, tak preto, lebo ho máme stále pri sebe! Komplexnú recenziu nájdete na našom webe už čoskoro, zatiaľ si môžete pozrieť naše prvé dojmy, aj vo forme videa – TU.

apple, iphone
iPhone SE vs. iPhone 11 Pro

V tomto článku sa zameriame výhradne na fotografie z iPhonu SE (2020), ktoré sme porovnávali s iPhonom 11 Pro. Počas uplynulého víkendu sme vyrazili na výlet, zobrali sme so sebou obe zariadenia a fotili všetko, čo nás zaujalo. Následne sme fotografie porovnávali a z výsledkov sme boli celkom prekvapení. Ak ste si mysleli, že vám prezradíme, ktorá fotografia patrí ktorému zariadeniu, tak sa mýlite :). Budete to mať trošku ťažšie, ale o to zaujímavejšie. Toto je totiž „slepý fototest“! Trúfate si uhádnuť, ktorá fotografia patrí základnému modelu a ktorá vlajkovej lodi? Verte, nebude to jednoduché :).

Tak poďme na to! Pred samotným začiatkom ešte pár technických informácií o fotoaparátoch v daných zariadeniach. iPhone 11 Pro má síce 3 hlavné snímače, ale fotili sme výhradne základným širokouhlým, aby to bolo relevantné porovnanie.

iPhone SE (2020) 

iPhone SE ponúka hlavný 12 Mpx snímač (6-členný objektív) s clonou f/1.8 a 5 násobným digitálnym zoomom. Samozrejmosťou je optická stabilizácia obrazu, ale aj portrétny režim a nechýba ani SmartHDR (Deep Fusion a nočný režim nie je podporovaný). Fotoaparát dokáže natáčať video v max. rozlíšení 4K/60fps (nahrávanie stereo zvuku) a spomalené 1080p video so 120 alebo 240 fps. Predný snímač ponúka rozlíšenie 7 Mpx s clonou f/2.2, portrétny režim a automatickú stabilizáciu obrazu. Video dokáže nahrávať v max. rozlíšení 1080p/30fps.

iPhone 11 Pro (2019)

Základom tohoto modelu je klasický širokouhlý snímač s rozlíšením 12 Mpx (OIS, f/1.8, 26 mm, 100% Focus Pixel). Druhý snímač je ultraširokouhlý s rozlíšením 12 Mpx (f/2.4, 13 mm, 120°, bez OIS) a do tretice je to klasika v podobe teleobjektívu s rozlíšením 12 Mpx (f/2.0, 52 mm, OIS). Vpredu sa nachádza TrueDepth fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx, clonou f/2.2 a možnosťou nahrávať video v max. rozlíšené 4K/60fps. Samozrejmosťou je aj podpora portrétneho režimu. Výhodou iPhonu 11 Pro je integrácia pokročilého spracovania snímok Deep Fusion (o tejto technológii sme písali – TU) a podpora nočného režimu. Technológiou smartHDR disponujú obe porovnávané zariadenia.

iPhone
iPhone 11 Pro

FOTOTEST: iPhone SE (2020) vs. iPhone 11 Pro – hlavný fotoaparát

Výrez

Výrez

Výrez

Výrez

Portrét – hlavná kamera 

FOTOTEST: iPhone SE (2020) vs. iPhone 11 Pro – predný fotoaparát

Portrét – najvyššia clona 

Portrét – najnižšia clona 

Základná fotka predným fotoaparátom v zlom svetle

Tak ako? Máte víťaza testu? Tak si poďme spoločne zhodnotiť!

Ľavá fotografia patrila vždy iPhonu SE (2020) a pravá iPhonu 11 Pro. Prekvapenie? Pre nás to veru prekvapenie bolo, nakoľko priepastné rozdiely v daných fotografiách nie sú. Je pravdou, že iPhone 11 Pro má interný postproces lepší, vďaka viacerým technológiám, ktorými iPhone SE (2020) nedisponuje, ale aj tak musíme uznať, že aj s jedným (technicky horším) snímačom dokáže táto novinka spraviť krásne fotografie, ktorým dominuje prekvapivá dynamika (vďaka smartHDR), farebnosť a ostrosť. Ideálne fotky sú počas dňa, resp. v dobrých svetelných podmienkach, ale ani v šere to nie je vôbec zlé – bez nočného režimu.

„Fotky z iPhonu 11 Pro sú tzv. plnotučnejšie, ale ani iPhone SE sa nemusí hanbiť – aký názor máte vy? Zanechajte nám vaše postrehy v komentároch pod článkom.“

Predná kamera je, pochopiteľne, lepšia v iPhone 11 Pro (12 Mpx), no ani straší 7 Mpx snímač nemá problém v dobrom svetle vytvoriť krásnu fotku a dokonca aj portrét. O všetko sa stará výkonný procesor (A13 Bionic) a umelá inteligencia, ktorá celkom pekne oddeľuje pozadie od popredia – aj v prípade hlavného snímača, ale podmienkou je detekcia tváre, inak portrét nevytvoríte. Takže, Google Pixel 4 to v rámci portrétov nie je, ale ani tak sa nemusí „základný“ iPhone vôbec hanbiť. Horšie je to iba v zlých svetelných podmienkach, kde však zlyháva aj predná TrueDepth kamera iPhonu 11 Pro – konkurencia je v tomto prípade ďalej.

Všetky fotografie – Apple iPhone SE (2020)

iPhone SE (2020) zapožičal: www.istores.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE