Inšpiráciou bude dobre známy dizajn z roku 2018.

Ide tak o koncept, ktorý započal o niečo skôr model iPhone X. Aj v prípade iPhonu XR z roku 2018 tak ide o jedno z prvých zariadení od Applu s výrezom. Hoci o iPhone SE 4 sme už počuli niekoľko informácií, spoľahlivý zdroj Jon Prosser teraz zverejnil 3D rendery, ktoré nám ešte lepšie priblížia pripravované zariadenie série iPhone SE.

Aj v prípade “nového” dizajnu iPhonu SE 4 sa použije rovnaký koncept ako doteraz. Dizajn bude inšpirovaný dosluhujúci dizajnom vlajkových lodí, keďže nový iPhone 14 Pro započal nové dizajnové smerovanie značky. Staronový dizajn bude pre iPhone SE 4 znamenať aj ďalšie zmeny. Okrem použitia výrezu sa bude musieť nový model zaobísť aj bez čítačky odtlačkov prstov a fyzického tlačidla Domov. V retro štýle sa však bude niesť dizajn jedného fotoaparátu, čo bude v čase uvedenia skutočnou raritou.

iPhone SE4 renderZdroj: GSMArena
iPhone SE 4 render

Hoci dizajn bude poriadnym de-ja vu, tak jedinou významnejšou hardvérovou inováciou oproti aktuálnej generácii bude čipová sada. Pôvodný iPhone XR používa procesor A12, tak iPhone SE (2022) už používa procesor A15. To platí aj v prípade oboch modelov iPhone 14. Keďže procesor A16 je aktuálne najvýkonnejší a zároveň najdrahším čipom spoločnosti Apple, tak sa zdá, že iPhone SE 4 sa bude musieť uspokojiť s čipovou sadou A15. V každom prípade to znie zaujímavo, pretože aj v dnešnej dobe používať iPhone XR” s takmer aktuálnym čipom vo vnútri, znie veľmi lákavo. Výkon nového najlacnejšieho iPhonu bude veľmi vysoký, avšak cena zostane veľmi priaznivá.

Apple môže v prípade iPhonu SE 4 použiť aj 5-jadrovú verziu GPU A15 a poskytnúť tak malý upgrade oproti súčasnému modelu SE. V každom prípade sa však očakávajú zlepšenia aj pri pamäti RAM, kapacite batérie a rýchlejšom nabíjaní.

Okrem týchto nezanedbateľných zlepšení je dokonca možné, že nový iPhone SE4 do svojej výbavy dostane USB-C port, pretože do konca roka 2024 musí mať iPhone v EÚ port USB-C.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.