iPhone X bude drahý, to vieme, otázkou však je, koľko zaňho zaplatia potencionálni záujemcovia v rôznych krajinách

Priaznivci, ale aj odporcovia jablčných produktov rozoberajú iPhone X do detailov. Diskusie sa týkajú najmä dizajnu, inovácií, displeja s podivným výrezom, rozšírenej reality a hlavne astronomickej ceny. Tú si zobral na mušku aj www.businessinsider.com a pripravil menší prieskum, v ktorom sa dozviete, koľko bude stáť iPhone X v rôznych kútoch sveta.

Poďme pekne po poradí

Apple pri predstavení iPhonu X uviedol ceny, ktoré platia pre americký trh, pričom sú bez DPH, nakoľko každý štát v USA má túto hodnotu inú. iPhone X / 64 GB: 999 USD, iPhone X / 256 GB: 1149 USD. DPH je síce v každom štáte USA rozdielna, ale stále podstatne nižšia ako na Slovensku. Dodajme, že v prieskume sú uvádzané ceny za 64 GB verziu.

Novinka bude cenovo najdostupnejšia v Japonsku, USA, Kanade, Hongkongu a Spojených Arabských Emirátoch. V týchto krajinách by suma po prepočte na eurá nemala presiahnuť 1000 eur. Nasleduje Austrália, Čína, Mexiko, Veľká Británia, Európa a Rusko. Podľa tohoto prieskumu by mala byť najvyššia cena v Rusku. Nie je to však celkom pravda. Európa je síce uvádzaná ako celok, ale v každej krajine je cena za toto zariadenie odlišná. To je z časti dané aj odlišnou DPH.

Kde zaplatíte za iPhone X najviac?

Aj keď to nikoho nepoteší, je to Slovensko. Oficiálni predajcovia na slovensku ponúkajú iPhone X / 64 GB za jednotnú cenu 1199 eur. V Rusku by ste zaplatili 1152 eur (79 990 rubľov), čiže o 47 eur menej. V Nemeckom Apple Store zaplatíte „iba1149 eur. Zahraničné ceny sú brané z oficiálneho Apple Store, čo môže mať vplyv na výslednú cenu. Na slovensku zatiaľ takúto vymoženosť nemáme a musíme sa spoliehať iba na oficiálnych predajcov, resp. distribútorov.

Samozrejme, iba ak nevycestujete pre nový iPhone do Nemecka, presnejšie do Drážďan, kde sa nachádza najbližší Apple Store. Ak bývate v Rakúsku alebo Poľsku, môžete si iPhone X objednať z Apple e-shopu, kde je cena taktiež o niečo nižšia ako u nás. Na záver iba toľko, že aj keď je cena za iPhone X vysoká, predaje budú výborné, o tom niet pochýb

Zdroj: vlastné / businessinsider.com

Prečítajte si aj:

iPhone X sa objavil v prvých benchmarkoch: Konkurenciu rozdrvil na prach

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE