Má LCD displej a jeden zadný fotoaparát.

Apple predstavil portfólio nových iPhonov pre rok 2018. Najväčšiu pozornosť budú pútať novinky iPhone XS a XS Max, ktoré sú priamym nástupcom minuloročného iPhonu X. Apple však má v zálohe aj smartfón pre ľudí, ktorí nechcú dať za nový iPhone viac ako 1 000 eur. iPhone XR definuje ako iPhone X s LCD displejom.

iPhone XR je cenovo najdostupnejší iPhone pre rok 2018. Ponúka 6,1-palcový LCD displej, ktorý výrobca označuje názvom Liquid Retina a podľa Applu je to doteraz najpokročilejšia LCD obrazovka v smartfóne. Jej rozlíšenie je 1792 × 828 pixelov a nepodporuje funkciu 3D Touch. Namiesto nej má vo výbave nový haptický systém, ktorý ponúka podobnú spätnú väzbu ako trackpad MacBooku Pro.

Najlacnejší tohtoročný iPhone poháňa procesor Apple A12 Bionic, ktorý obsahuje 6-jadrový procesor a 4-jadrové grafické jadro a tiež aj vylepšenú neurónovú jednotku. Rovnaký procesor poháňa aj modely XS a XS Max, takže z hľadiska výkonu sú si všetky tri nové iPhony rovnocenné. Potenciál procesora sa využíva nielen počas bežnej prevádzky a pri hraní, ale aj pri fotení. Procesor má až o 50% viac grafického výkonu a až o 50% efektívnejšiu prevádzku menej výkonných jadier.

iPhone XR

S jedným fotoaparátom a novými funkciami

Fotoaparát ponúkne iPhone XR iba jeden. Má rozlíšenie 12 Mpx a clonu f/1.8. Podľa Applu ide o doteraz najpokročilejší fotoaparát v iPhone s úplne novým senzorom a optickou stabilizáciou. Fotoaparát tiež disponuje vylepšeným bleskom a využíva umelú inteligenciu na zlepšenie fotiek. Takisto neustále ukladá do vyrovnávacej pamäte 4 snímky, keď je spustená aplikácia Fotoaparát. Vďaka tomu odfotíte scénu okamžite po stlačení spúšte, takže nedôjde k žiadnemu oneskoreniu medzi stlačením spúšte a samotným zhotovením fotografie.

4 snímky vo vyrovnávacej pamäti využíva aj nová funkcia Smart HDR, ktorá z nich kombinuje dáta pre vytvorenie najlepšej výslednej fotografie. Každá snímka má totiž inú úroveň expozície a umelá inteligencia ich optimálne spojí do výsledného obrázku. Predný fotoaparát je rovnaký ako v prípade iPhonu XS a teda nechýba odomykanie tvárou Face ID. To funguje v porovnaní s iPhonom X o niečo rýchlejšie, iné vylepšenia Apple neuviedol.

Funkciu optického priblíženia iPhone XR neponúkne, avšak fotky s rozostreným pozadím dokáže fotiť. Takisto si budete môcť upraviť rozmazanie pozadia na už odfotenej fotografii. Nový iPhone tiež dokáže robiť záznam videa so stereo zvukom a so stabilizáciou obrazu.

iPhone XR

V 6 farbách a v predaji od konca októbra

iPhone XR bude dostupný v 6 farbách a s odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP67. Takisto sa chváli najodolnejším ochranným sklom na trhu. Telefón ponúkne vylepšené bezdrôtové nabíjanie a podporu Dual SIM, avšak tá bude fungovať inak, ako sme zvyknutí z konkurenčných zariadení.

Apple totiž v prípade Dual SIM využíva eSIM štandard. V praxi to znamená, že jednu SIM kartu vložíte do telefónu, druhé číslo si pridáte prostredníctvom eSIM štandardu. Ten zatiaľ slovenskí operátori nepodporujú, takže u nás si budete musieť vystačiť s jednou SIM kartou a jedným telefónnym číslom.

iPhone XR sa dostane do predaja 26. októbra 2018. Ceny sú nasledujúce: 849 eur pre 64 GB verziu, 909 eur  pre 128 GB model a 1 019 eur pre 256 GB variant. Výdrž batérie by mala byť o 1,5 hodiny lepšia v porovnaní s iPhonom 8 Plus. Telefón má rozmery 151 × 75,7 × 8,3 mm a hmotnosť 194 gramov. Kompletné špecifikácie nájdete na webe Applu.

iPhone XR a jeho vlastnosti

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavil iPhony pre rok 2018 a ďalšie novinky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit