Nové iPhony s OLED displejom majú 5,8-palcový a 6,5-palcový displej.

Apple oficiálne predstavil nástupcov minuloročného modelu iPhone X. Novinky sa nazývajú iPhone XS a XS Max, odlišujú sa iba veľkosťou displeja a ich dizajn je prakticky identický s iPhonom X.

iPhone XS ponúka 5,8-palcový displej s rozlíšením 2436 × 1125 pixelov. Väčší model, XS Max, má 6,5-palcovú obrazovku a rozlíšenie 2688 × 1242 pixelov. V oboch prípadoch ide o OLED displej s technológiami True Tone, 3D Touch a podporou pre Dolby Vision a HDR10. Rozmery menšieho modelu sú 143,6 × 71 × 7,7 mm s hmotnosťou 177 gramov. iPhone XS Max má rozmery 157,5 × 77,4 × 7,7 mm a hmotnosť 208 gramov.

Oba telefóny sú vybavené procesorom Apple A12 Bionic, ktorý obsahuje 6-jadrový procesor a 4-jadrové grafické jadro a tiež aj vylepšenú neurónovú jednotku. Rovnaký procesor poháňa aj iPhone XR, takže z hľadiska výkonu sú si všetky tri nové iPhony rovnocenné. Potenciál procesora sa využíva nielen počas bežnej prevádzky a pri hraní, ale aj pri fotení. Procesor má až o 50% viac grafického výkonu a až o 50% efektívnejšiu prevádzku menej výkonných jadier.

Vľavo iPhone XS, vpravo iPhone XS Max

Duálny fotoaparát s nulovým oneskorením

Obe verzie iPhonu XS majú duálny fotoaparát. Ten kombinuje hlavný fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx a clonou f/1.8 a 12 Mpx teleobjektív s 2× optickým priblížením, optickou stabilizáciou a clonou f/2.4. Hlavný fotoaparát tiež disponuje novým senzorom, optickou stabilizáciou, vylepšeným bleskom a využíva umelú inteligenciu na zlepšenie fotiek. Takisto neustále ukladá do vyrovnávacej pamäte 4 snímky, keď je spustená aplikácia Fotoaparát. Vďaka tomu odfotíte scénu okamžite po stlačení spúšte, takže nedôjde k žiadnemu oneskoreniu medzi stlačením spúšte a samotným zhotovením fotografie.

4 snímky vo vyrovnávacej pamäti využíva aj nová funkcia Smart HDR, ktorá z nich kombinuje dáta pre vytvorenie najlepšej výslednej fotografie. Každá snímka má totiž inú úroveň expozície a umelá inteligencia ich optimálne spojí do výsledného obrázku. Predný fotoaparát má 7 Mpx, samozrejmosťou je odomykanie tvárou Face ID. To funguje o niečo rýchlejšie ako v prípade iPhonu X. Iné vylepšenia Apple neuviedol.

iPhone XS a XS Max dokážu zhotovovať aj fotky s rozostreným pozadím. Takisto si budete môcť upraviť rozmazanie pozadia na už odfotenej fotografii. Nové iPhony tiež dokážu robiť záznam videa so stereo zvukom a so stabilizáciou obrazu. Kvalitnejšia je aj reprodukcia zvuku zo stereo reproduktorov. iPhone XS bude mať podľa Applu o polhodinu dlhšiu výdrž batérie ako iPhone X, v prípade verzie Max je výdrž dlhšia o 1,5 hodiny.

Vľavo iPhone XS a XS Max, vpravo iPhone XS

S až 512 GB úložiskom a rekordnou cenou

iPhone XS a XS Max budú dostupné v 3 farbách a s odolnosťou voči vode a prachu na úrovni IP68. Chvália sa tiež najodolnejším ochranným sklom na trhu. Telefón ponúkne vylepšené bezdrôtové nabíjanie a podporu Dual SIM, avšak tá bude fungovať inak, ako sme zvyknutí z konkurenčných zariadení.

Apple totiž v prípade Dual SIM využíva eSIM štandard. V praxi to znamená, že jednu SIM kartu vložíte do telefónu, druhé číslo si pridáte prostredníctvom eSIM štandardu. Ten zatiaľ slovenskí operátori nepodporujú, takže u nás si budete musieť vystačiť s jednou SIM kartou a jedným telefónnym číslom.

iPhone XS a XS Max sa dostanú do predaja na Slovensku 28. septembra 2018. Ceny iPhonu XS sú nasledujúce: 1 149 eur pre 64 GB verziu, 1 319 eur pre 256 GB model a 1 549 eur pre 512 GB variant. XS Max bude o 100 eur drahší vo všetkých veľkostiach, teda 1 249 eur, 1 419 eur a 1 649 eur pre 512 GB veľkosť. Za cenu 512 GB modelov by ste si kúpili aj 13-palcový MacBook Pro. Kompletné špecifikácie nájdete na webe Applu.

iPhone XS a XS Max a ich kľúčové vlastnosti

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Apple predstavil iPhony pre rok 2018 a ďalšie novinky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit