Najlacnejší tohtoročný iPhone má síce iba jeden hlavný snímač, ale v teste DxOMark za sebou zanechal aj vlajkové lode s dvomi objektívmi. Aktuálne ide o najlepší fotomobil s jedným snímačom.

V poslednej dobe sa toho o iPhone XR píše veľmi veľa, čo má svoje vysvetlenie. Je to špecifický model, ktorý ihneď po predstavení narobil rozruch. Je to „najlacnejší“ a z časti ochudobnený príbuzný iPhonu XS a XS Max. XR je určený skôr používateľom, ktorých predchádzajúce zariadenie bolo – iPhone 8 Plus a staršie. Nie je nástupcom modelu X. Podrobne sme to rozobrali v tomto článku – iPhone XR: Aký je najlacnejší z najnovších iPhonov? A tiež v tomto článku – Aký iPhone kúpiť: XS alebo o 300 Eur lacnejší XR? 

Niečo však majú tohtoročné novinky spoločné – výkon a fotoaparát. Predný je totožný vo všetkých novinkách a zadný (hlavný – širokouhlý) tiež. Rozdiel je v tom, že iPhone XR disponuje iba jedným snímačom. Teleobjektív má v tomto prípade absenciu, čo je nevýhoda, ale občas aj výhoda. Záleží od konkrétnych podmienok. Fotoaparáty iPhonu XR a XS sme porovnávali aj my, redakčný fototest nájdete – TU.

Teraz sa pozrime na to, aký názor má na fotoaparát iPhonu XR portál DxoMark. V komplexnom teste získal iPhone XR hodnotenie 101 bodov, čím sa umiestnil na siedmom mieste, čo je výborná pozícia, nakoľko konkurencia je skutočne silná a veľká. Ťahúňom tohoto rebríčku je stále Huawei P20 Pro (109 bodov), hneď za ním je iPhone XS Max (105 bodov) a tretie miesto obsadilo HTC U12+ (103 bodov).

Fotografické skóre je 103 bodov. Najlepšie atribúty fotoaparátu sú – expozícia, farebné podanie, detaily, dynamický rozsah a redukcia šumu/artefaktov. Podľa testu je hlavný (širokouhlý) snímač kvalitovo na veľmi podobnej úrovni ako aktuálna vlajková loď – iPhone XS Max (hodnotenie – 105 bodov). Nižšie hodnotenie bolo v prípade tvorby portrétov, začo môže absencia teleobjektívu. iPhone XR vytvára za určitých podmienok krajšie portrétny (iba ľudí), ale iPhone XS Max má vďaka dvom objektívom navrch vo viacerých situáciách. Naopak, XR má lepšie spracované LED prisvietenie, ktoré fotku veľmi nepokazí. XS Max je v tomto smere slabší. Tu pekne vidieť, že aj keď je veľa vecí na oko rovnakých, tak rozdiely predsa len sú. Ešte dodajme, že výborné hodnotenie získalo aj rýchle a presné automatické zaostrovanie. Video skóre je 96 bodov. Najlepšie hodnotené atribúty pri tvorbe videa sú – dynamický rozsah, zaostrovanie, výborná stabilizácia, ktorá patrí medzi najlepšie, expozícia a farebné podanie.

Kombinované skóre je vyššie uvedených 101 bodov, čím sa iPhone XR dostal aj pre Samsung Galaxy S9+, iPhone X alebo Google Pixel 2. Z reálnej praxe musíme povedať, že iPhone XR je skutočne výborný fotomobil, ktorý ponúka kvalitné výstupy. Je však otázne, na akej priečke sa ocitne, keď budú vyhodnotené aj ďalšie testy tohtoročných noviniek, ako napr. Google Pixel 3, ktorý „karty“ určite zamieša. Videli sme nejaké fotografie z tohoto smartfónu a je sa načo tešiť!

Technická špecifikácia hlavného fotoaparátu – iPhone XR

  • 12 Mpx snímač, 1/2.55″ senzor (veľkosť pixelov 1.4µm)
  • Clona: f/1.8
  • Ekvivalent ohniskovej vzdialenosti – 26mm
  • Optická stabilizácia obrazu
  • Fázové automatické zaostrovanie (PDAF)
  • Dvojtónový LED blesk
  • kvalita videa: 4K – 24/30/60 fps (základné nastavenie 1080p/Full HD – 30 fps)

Zdroj: dxomark.com

Prečítajte si aj:

Aký iPhone kúpiť: XS alebo o 300 Eur lacnejší XR?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE