Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Štátne IT je sektor, ktorý je historicky spätý s kauzami a podozreniami z nekalých praktík vo verejnom obstarávaní. V najbližších mesiacoch sa rozbehnú nákupy nových IT systémov za stovky miliónov eur z eurofondov. IT firmy a ďalší členovia združenia Slovensko.Digital prijali kódex pravidiel, ktorými chcú informatizáciu inšpirovať k očiste.

Verejnosť volá po slušnej správe štátu a po dodržiavaní etických princípov vo všetkých sektoroch. Výnimkou nie je ani štátna informatizácia, do ktorej sa ročne investuje pol miliardy eur. Združenie Slovensko.Digital spolu so svojimi členmi chce ukázať, že na Slovensku sa dá podnikať slušne a zodpovedne. “Všetci aktéri si želajú, aby štátne IT prinášalo viac hodnoty občanom. Potrebujeme však, aby to bolo aj za menej peňazí a aby sa tieto nestrácali v nevýhodných a podozrivých nákupoch”, uviedol výkonný riaditeľ Slovensko.Digital – Ján Hargaš.
Informatizácia podľa združenia potrebuje sadu pravidiel, ktoré určia čo je a čo nie je etické správanie pri rozdeľovaní verejných zdrojov. Poukazuje pritom, že nejde len o úradníkov a že IT firmy sú rovnako dôležitým článkom. “Veľa sa hovorí o štátnych kauzách, no menej o firmách, ktoré sa na nich podieľajú. Členovia Slovensko.Digital chcú pozdvihnúť latku nad rámec zákona a dobrovoľne dbať na etické správanie v biznise.”

Jedným z členov združenia je spoločnosť Websupport. Jej riaditeľ Ján Cifra pre médiá uviedol: “Spoločnosť Websupport má priamu skúsenosť s ponukou na nekalé konanie v štátnom IT, ktoré sme aj náležite nahlásili na polícii. Na korupciu vždy treba dvoch a IT firmy by si mali uvedomiť, že je aj ich zodpovednosťou vyčistiť si vlastný sektor.”
Slovensko.Digital preto prijalo nový etický kódex združenia, ktorý platí od 1.7.2018 a rozšíril pôvodný kódex o nové záväzky v 3 oblastiach:

Vzdelávanie a práca so zamestnancami
– členovia chcú zorganizovať pravidelný tréning pre svojich zamestnancov od zástupcov Slovensko.Digital o tom, ako nahlasovať nekalé obchodné praktiky, ak by s nimi prišli do kontaktu
– členovia vyjadrili podporu “whistleblowerom”, ktorí upozornia na korupciu v štátnom IT a prijali záväzok, že im umožnia uchádzať sa o prácu vo svojej firme

Verejné obstarávanie
– členovia budú aktívne podporovať štát v súťažení a nebudú brániť konkurencii (napr. formou netransparentných dodatkov k zmluvám)
– členovia nebudú v obstarávaní poskytovať referencie alebo životopisy expertov bez toho, aby sa reálne na projekte podieľali. Týmto spôsobom chcú bojovať proti zneužívaniu podmienok účasti v tendroch na eliminovanie konkurencie
– členovia budú aktívne informovať Radu Slovensko.Digital o nekalých praktikách v tendroch alebo podozrivých obstarávaniach, ak na také narazia

Pravidlá pre spoluprácu so štátom a elimináciu konfliktu záujmov
–  V štátnom IT chýbajú kvalitní experti. Často sa tento nedostatok suploval pracovníkmi z dodávateľských firiem, ktorých materské spoločnosti vyslali pracovať na stranu štátu. Zákonite tak mohol vznikať konflikt záujmov. Členovia Slovensko.Digital sa zaviazali, že pri spolupráci so štátom takouto formou budú sami informovať o tom, ktorých zamestnancov vyslali pracovať na stranu štátu, na aké obdobie a v akej oblasti, aby sa tak predchádzalo konfliktu záujmov.

K dodržiavaniu etického kódexu a aplikáciu jeho opatrení sa zaviazalo všetkých 21 členských firiem a 6 individuálnych členov Slovensko.Digital. Medzi nimi aj spoločnosť. ESET. “ESET podporuje zavedenie etických pravidiel pri zákazkách v štátnom IT. Férové podnikateľské prostredie považujeme za dôležité pre rozvoj IT priemyslu na Slovensku, pre jeho úspech v medzinárodnom meradle ako aj pre vývoj elektronických služieb štátu prospešných pre občanov“, uviedol Chief Legal Officer spoločnosti Michal Krištúfek.

Slovensko.Digital tieto pravidlá už dnes presadzuje v pracovnej skupine na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu a v spolupráci s úradníkmi a ďalšími zástupcami IT priemyslu chcú dosiahnuť, aby vznikol etický kódex pre celú informatizáciu