Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ministerstvo dopravy sa rozhodlo zastaviť 70 miliónový projekt na elektronizáciu stavebného konania. IT odborníci, ktorí na nevýhodnosť projektu upozorňovali takmer 2 roky, tento krok privítali. Ministerstvo podľa nich dostalo priestor na prípravu lepšej a dôslednejšej reformy stavebného konania, ktorá občanom prinesie reálne uľahčenie života.

“Vítame rozhodnutie ministerstva dopravy zastaviť projekt Informačného systému výstavby. Potrebujeme, aby stavebné konanie fungovalo efektívnejšie, ale nie za cenu zle pripraveného projektu za 70 miliónov eur” povedal Ján Hargaš zo Slovensko.Digital.
Projekt informačného systému výstavby (ISV) pripravilo ministerstvo dopravy ešte pod vedením ministra Počiatka. Odborníci zo združenia Slovensko.Digital spolu s Alianciou Fair-play už vo februári 2016 upozorňovali, že ide o nevýhodný nákup a nekvalitne pripravený projekt. “K projektu neboli zverejnené podklady, chýba k nemu legislatíva a k našej kritike sa postupne pridávali aj odborníci na stavebné konanie a vládni úradníci” doplnil Hargaš.

Na projekt už dokonca prebehlo verejné obstarávanie, ktoré vyhrala spoločnosť Asseco. Zmluva však ešte nebola podpísaná. Podľa odborníkov zo Slovensko.Digital bola následná obhajoba projektu zo strany ministerstva neúprimná a jej cieľom bolo len spätné zdôvodnenie nákupu.

Ministerstvo dopravy predložilo novú štúdiu k projektu na verejné vypočutie v novembri 2017. Pripomienky k nej vzniesli IT aktivisti, odborníci na stavebné konanie, aj vládni analytici na Ministerstve financií. Projekt si od Slovensko.Digital vyslúžil jedno z najhorších hodnotení v metodike Red Flags, ktorou kontrolujú kvalitu štátnych IT zámerov. “Rozhodnutie ministra Érseka vnímame ako šancu nastaviť projekt kvalitnejšie a pripraviť k nemu lepšie obstarávanie. Oceňujeme prístup Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Útvaru hodnoty za peniaze aj samotného Ministerstva dopravy, pretože nakoniec zvíťazili vecné a odborné argumenty” uzavrel Hargaš.