Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až jedenásť modelov značiek Toyota a Lexus získalo ocenenia TOP SAFETY PICK 2018 v testoch bezpečnosti Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), amerického ekvivalentu  európskej organizácie Euro NCAP. Nová Toyota Camry vybudovaná na platforme TNGA získala najvyššie ocenenie TOP SAFETY PICK+.

V tomto roku americký inštitút sprísnil požiadavky, ktoré musí automobil spĺňať, aby bol zaradený do  exkluzívnej skupiny TOP SAFETY PICK a  TOP SAFETY PICK+. Väčšina ocenených modelov sa kvalifikovala na ocenenie iba vďaka vyšším verziám výbavy.  Toyota a Lexus vybavili takmer všetky svoje modely už v štandarde systémom predchádzania kolíziám s predbiehajúcim vozidlom a automatickým brzdením, a takisto ďalšími technológiami, ktoré patria do balíčkov bezpečnostných systémov Toyota Safety a Lexus Safety System+. Šesť modelov s automatickým brzdením v štandardnej výbave má v základnej výbave vyššiu verziu svetlometov, ktoré získali jedno z dvoch najlepších hodnotení IIHS (dobrá alebo prijateľná) a  kvalifikujú sa pre TOP SAFETY PICK vo všetkých verziách vybavenia.

„Veľmi nás teší, že také množstvo našich automobilov bolo vyznamenaných organizáciou IIHS a mimoriadne nás teší najvyššie ocenenie pre novú Toyotu Camry. Toyota a Lexus kladú veľký dôraz na to, aby automobily, ktoré dodávame, boli bezpečné a spoľahlivé. Balíky Toyota Safety Sense a Lexus Safety System+ sa nachádzajú v štandardnom vybavení takmer všetkých modelov v našej ponuke,” povedal Chris Nielsen, viceprezident Toyota Motor North America.

Aby sa automobily kvalifikovali na ocenenie TOP SAFETY PICK 2018, museli získať najvyššie hodnotenie Good v piatich testoch –  v prípade čelného nárazu, bočného nárazu, prevrátenia a nárazu zozadu, a tiež v náročnom teste nárazu štvrtinou prednej časti auta na strane vodiča. Systém predchádzania kolíziám s automatickým brzdením musel okrem toho získať hodnotenie  Advanced alebo najvyššie Superior a účinnosť predných svetlometov musela byť ohodnotená na Acceptable alebo Good.

Najvyššie ocenenie TOP SAFETY PICK+ vyžadovalo splnenie rovnakých požiadaviek a dvoch dodatočných. Svetlá museli získať maximálne hodnotenie Good, a vozidlo muselo úspešne prejsť crash testom jednou štvrtinou prednej časti auta na strane spolucestujúceho. Vzhľadom na to, že ide o nový test, IIHS ho ešte neuskutočnil v prípade väčšiny modelov, preto je zoznam TSP+ 2018 v súčasnosti výnimočne krátky.

Modely Toyota a Lexus ocenené TOP SAFETY PICK 2018:

Toyota Camry so svetlometmi Bi-LED (TSP +)
Toyota Avalon so svetlami vyššieho štandardu
Toyota Corolla
Toyota Prius
Toyota Prius Prime (Prius Plug-in Hybrid)
Toyota RAV4 so svetlami LED
Toyota Highlander
Lexus ES so svetlami vyššieho štandardu
Lexus IS
Lexus NX
Lexus RX so svetlami vyššieho štandardu

Značky: