Nový vlastník Evernote prepustil väčšinu zamestnancov v zámorí a aktivity sťahuje do Európy.

Evernote bola kedysi jednou z najpopulárnejších poznámkových aplikácií a v čase svojho najväčšieho rozmachu bola oceňovaná na zhruba jednu miliardu dolárov. To je však už dávna minulosť a dnes Evernote zrejme nemá ďaleko ku svojmu koncu.

Ako v tejto súvislosti informuje portál Sfgate.com Evernote v novembri minulého roka 2022 kúpila Bending Spoons, talianska firma zameraná na vývoj aplikácií, a takmer okamžite prepustila veľkú časť jej zamestnancov. Šlo dokopy o 129 zrušených pracovných miest, pričom ako dôvod bola uvedená dlhodobá nerentabilnosť aplikácie a neudržateľnosť daného stavu.

Bending Spoons teraz ale pristúpila k prepusteniu skoro všetkých ostatných pracovníkov v Spojených štátoch amerických a v Čile. Ich počet však nekonkretizovala. Zostávajúce aktivity Evernote plánuje jej vlastník presunúť do Európy.

Generálny riaditeľ Bending Spoons Luca Ferrari zostáva napriek všetkému až prekvapivo optimistický. Tvrdí, že ich plány s Evernote sú rovnako ambiciózne ako kedykoľvek predtým a v Európe chcú pre aplikáciu mať špecializovaný tím, ktorý sa bude rozrastať. Dodáva tiež, že sa môžu spoľahnúť na viac ako 400 zamestnancov materskej firmy Bending Spoons, z ktorých mnohí podľa neho od akvizície Evernote na aplikácii pracujú na plný úväzok.

Realita však pre Evernote nevyzerá dobre. Na trhu je veľa konkurenčných platforiem, ktoré sú neraz úplne zadarmo – napríklad OneNote od Microsoftu, Keep od Google, či možno trochu menej známe, ale tiež kvalitné Obsidian a Notion.

Evernotu pritom zlomila krk práve snaha o väčšiu monetizáciu používateľov, ku ktorej pristúpila presne pred siedmimi rokmi, v lete 2016. Vtedy pri bezplatnej verzii obmedzila používanie na maximálne dve zariadenia, zaviedla limit 60 megabajtov pre upload a zároveň zdražila balíky predplatného. To znamenalo nezanedbateľný odlev používateľov.

V poslednej dobe Evernote navyše čelí sťažnostiam ľudí, ktorí sa v komentároch v aplikačných obchodoch sťažujú na zlú synchronizáciu a ďalšie softvérové chyby. Na budúcnosť tejto kedysi výbornej aplikácie by sme dnes teda nestavili ani cent.

Zdroj: Sfgate.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.