Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Blíži sa revolúcia v nákupe digitálneho tovaru. Spoločnosť Mastercard začína spolupracovať s jednou z najväčších kryptomenových búrz na svete Coinbase. Na novo vznikajúcom trhovisku s nezameniteľnými tokenmi (NFT) budú zákazníci môcť nakupovať jednoducho priamo platobnými kartami Mastercard.

Termín, ktorý ešte nedávno poznala len skupinka nadšencov do kryptomien a súvisiacich technológií, sa stal bežnou súčasťou nášho slovníka. Nezameniteľné tokeny sú digitálne statky, ako napríklad umelecké diela alebo zberateľské karty hráčov NBA, ktoré pomocou technológie blockchainu uchovávajú záznam o vlastníctve. Majiteľ tak má istotu, že práve on vlastní originál – napríklad digitálneho umeleckého diela. Svoje nezameniteľné tokeny v poslednej dobe vydali Pringles, Coca-Cola, NBA, Paris Hilton, Soulja Boy a mnoho ďalších.

Aj keď už o NFT počulo veľké množstvo ľudí, tých, ktorí nejaký token vlastnia, tak veľa nie je. Ich nákup totiž doteraz nebol pre bežného človeka ani jednoduchý ani intuitívny. Kto si chcel kúpiť NFT, napríklad umelecké dielo, musel si najprv zriadiť kryptopeňaženku, nakúpiť kryptomenu a až potom mal možnosť si digitálny token kúpiť. Spoločnosť Mastercard je ale presvedčená, že by nákup NFT mal byť oveľa jednoduchší. Potom budú nezameniteľné tokeny dostupné komukoľvek. Vďaka uzavretiu partnerstva s kryptomenovou burzou Coinbase budú ľudia môcť na pripravovanom trhovisku nezameniteľných tokenov prevádzkovanom práve spoločnosťou Coinbase používať na nákup priamo svoje platobné karty Mastercard.

Cieľom spoločnosti Mastercard je urobiť nezameniteľné tokeny dostupnejšími. Čím viac ľudí má k moderným technológiám ľahký prístup, tým rýchlejšie sú ďalšie inovácie. Tie potom podporujú rast ekonomiky aj rozširovanie ponuky pre spotrebiteľov. Digitálne statky v podobe NFT veľmi často tvoria hudobníci, umelci či tvorcovia počítačových hier. Prístup väčšieho množstva potenciálnych kupcov na tento trh tak podporí ďalších tvorcov a môže vyvolať ďalšiu evolúciu digitálneho obchodu.

Partnerstvo s Coinbase je súčasťou širšej podpory kryptomien zo strany spoločnosti Mastercard, ktorá poskytuje nové nástroje podpory kryptopeňaženiek a posilňovania kyberbezpečnosti. Tie umožňujú chrániť nielen dáta užívateľov, ale aj zakúpené tokeny. Vysoká úroveň zabezpečenia je nevyhnutná na to, aby mohol do sveta nezameniteľných tokenov ktokoľvek s dôverou vstúpiť. Predpokladá sa, že trh nezameniteľných tokenov spoločnosti Coinbase svoju činnosť zaháji v najbližšom čase. Asi najlepším spôsobom, ako podporiť trh s NFT, je umožniť ľuďom, aby sa na ňom mohli pohybovať ľahko a bezpečne. Potom bude možné očakávať, že potenciál technológie, ktorý poháňa NFT, začnú využívať aj iné odbory, nielen umenie a zberateľstvo.

Značky: