Archaický spôsob verifikácie transakcie sa pomaly stáva minulosťou.

Aj vás zdržuje, keď pokladníčka alebo predavačka začne hľadať pero a podávať ho nakupujúcemu? Vlastnoručné podpisovanie nákupov malo v sebe istú dávku noblesy, no bez nej sa naozaj zaobídeme. V USA sa tri hlavné kartové spoločnosti Mastercard, American Express a Discover rozhodli odstrániť potrebu ručného podpisovania pokladničných dokladov. Neskôr, avšak ešte počas tohto mesiaca, sa k tomuto kroku pridá aj VISA.

Mastercard hovorí, že v súčasnosti už viac ako 80 % transakcií nie je potrebné takýmto spôsobom podpisovať. Jednotlivé spoločnosti budú túto zmenu zavádzať vo viacerých krajinách postupne.

Zatiaľ je situácia nasledovná. American Express odstraňuje potrebu ručného podpisovania v USA a niekoľkých ďalších krajinách po celom svete, Mastercard zatiaľ iba v USA a Kanade a Discovery v USA, Kanade, Mexiku a Karibiku. VISA po spustení tejto novinky do platnosti pokryje Severnú Ameriku.

Podpisovanie rukou je rozšírené hlavne v USA. Ostatné krajiny sveta používajú prevažne „Chip and PIN“ autorizáciu.

Niektorí väčší obchodníci ako napríklad Walmart zrušili potrebu podpisovania u väčšiny transakcií. Uvidíme, ako sa k tomu postavia obchodníci. Tí majú totiž na výber a je ich rozhodnutie, kedy z ich strany prestanú používať tento spôsob verifikačného procesu. Faktom zostáva, že karty sa bez EMV (Europay, MasterCard, Visa) čipu v súčasnosti nevydávajú. Ide o čip s mikroprocesorom, v ktorom sú uchovávané údaje o držiteľovi karty. Je to ten čip, ktorý sa podobá na SIM kartu čip z telefónnych kariet. Takisto nesmieme zabúdať na to, že bezkontaktné platby sa rozširujú a sú obľúbené, obzvlášť na Slovensku.

Zdroj: Techspot

Prečítajte si aj:

Mastercard chystá novinky na rok 2018. Počíta aj so Slovenskom

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.