Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Kaspersky Lab a profesijné združenie ISA (International Society of Automation) uviedli spoločnú vzdelávaciu iniciatívu, ktorej cieľom je oboznámiť prevádzkovateľov priemyselnej automatizačnej techniky s potenciálnymi kybernetickými hrozbami. Bezpečnostní experti Kaspersky Labs v rámci iniciatívy zabezpečia vzdelávací simulačný program Kaspersky Industrial Protection Simulation, ktorý sa tak stane súčasťou vybraných vzdelávacích programov ISA.

V dnešnom značne automatizovanom svete, kde sa bežne vyskytujú prípady šírenia malvéru BlackEnergy2 v komplexných podnikových systémoch (najmä v prípade SCADA softvéru), nemožno kybernetickú bezpečnosť dôležitej infraštruktúry podceňovať. Zraniteľnosť a možné rozsiahle dôsledky kybernetických útokov na automatizované výrobné linky dokazuje aj nedávny prípad, keď útok malvéru závažne poškodil zlievareň ocele v Nemecku.

Podľa štatistiky Kaspersky Security Network bolo v roku 2014 odhalených približne 13 000 prípadov, keď sa škodlivý kód pokúsil infikovať počítač ovládajúci kontrolné systémy automatizácie od popredných výrobcov ako sú: Siemens, Rockwell, Wonderware, General Electric, Emerson a ďalších.

Spoločným úsilím Kaspersky Lab a ISA je šíriť poznatky z oblasti informačnej bezpečnosti v priemysle medzi majiteľmi a prevádzkovateľmi strategických podnikov.

„Jedinečný tréningový program vyvinutý spoločnosťou Kaspersky Lab umožňuje odovzdávať praktické skúsenosti so zabezpečením strategických podnikov pred kybernetickými útokmi. Program je prispôsobený potrebám IT špecialistov, inžinierov a manažérov, ktorí špeciálne zabezpečenie už plne certifikovanej produkcie často považujú za nepotrebné. Tešíme sa, že táto simulácia prináša praktické skúseností z reálneho života, o ktoré môže obohatiť našu budúcu ponuku tréningov,“ hovorí Dalton Wilson, výkonný riaditeľ spoločnosti ISA Education and Certification.

Simulácia funguje na báze hry, pri ktorej sú hráči striedavo zodpovední za strategickú infraštruktúru priemyselných zariadení a dozerajú na to, aby bezchybne fungovala. Hlavným cieľom takéhoto cvičenia je zabezpečiť udržateľnú a ziskovú prevádzku podnikov pri zvyšujúcom sa tlaku kybernetických útokov. Simulácia využíva reálne prípady zo skutočného života a poukazuje na to, že odolnosť prevádzky bez zjednoteného prístupu IT a strojárskych špecialistov ku kybernetickej bezpečnosti, nebýva bežne ani zďaleka optimálna.

„Prevádzkovatelia podnikov so strategickou infraštruktúrou sú prakticky založení ľudia, ktorí veci nevnímajú ako samozrejmé. Vyvinuli sme preto program ´Kaspersky Industrial Protection Simulation´, prostredníctvom ktorého demonštrujeme, že kybernetická bezpečnosť technologického procesu je dôležitá nielen pre IT bezpečnostných špecialistov, ale aj pre finančnú stabilitu celého podniku. Združenie ISA celosvetovo pomáha miliónom inžinierov v oblasti automatizácie priemyslu cez vytváranie štandardov a vďaka komplexným poznatkom vrátane kyberbezpečnosti. A aj preto nás toto partnerstvo so združením ISA mimoriadne teší,” uviedol Viačeslav Borilin, business development manager spoločnosti Kaspersky Lab.

Slava Borilin_nowat

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.