V posledných týždňoch je situácia okolo spoločnosti Huawei naozaj neistá.

Technologický gigant vlastní niekoľko licencií a má vytvorených niekoľko strategických partnerstiev s rôznymi americkými spoločnosťami, ktoré boli zrušené po nedávnom nariadení vlády USA. Toto nariadenie zaradilo Huawei na čiernu listinu.

Najväčším problémom sporu a hlavne najväčšou stratou pre Huawei, bolo zrušenie licencie na používanie systému Android v budúcich zariadeniach spoločnosti. Google jednoducho vyhovel vládnemu príkazu a túto licenciu zrušil. Nové smartfóny spoločnosti by už tak nemali v budúcnosti prístup do Obchodu Play. To by znamenalo stratu aktualizácií pre aplikácie, podporu, ako aj prístup k službám Googlu.

Iba pred pár hodinami Google v tichosti odstránil Huawei Mate 20 Pro zo svojho beta programu Androidu Q. Dnes bol tento smartfón nečakane do tohto programu opäť zaradený. Portál 9to5Google poukazuje na fakt, že opätovné zaradenie telefónu od Huawei na stránku programu Android Q Beta, môže byť iba z dôvodu udelenia 90-dňovej dočasnej licencie, ktorá umožňuje spoločnosti Huawei poskytovať služby a podporu, vrátane aktualizácií softvéru alebo opráv, svojim existujúcim telefónom.

Táto správa poteší najmä používateľov, ale prináša určitú nádej aj pre spoločnosť Huawei. S obnovením účasti na programe by súčasné zariadenia mali pokračovať v prijímaní aktualizácií Android Q v tretej fáze, ktorá prináša funkcie ako tmavý režim, vylepšenú navigáciu pomocou gest, živé titulky a čo je najdôležitejšie, bezpečnostné opravy.

Všetko je na dobrej ceste

Dobrá správa prišla rovnako nečakane, ako keď spoločnosť pred pár dňami získala späť svoje členstvo aj v alianciách SD, WiFi a Bluetooth, čo znamená, že budúce zariadenia by mohli mať prístup ku všetkým uvedeným službám.

V posledných dňoch sa skutočne Huawei nachádza akoby na horskej dráhe. Sami sme zvedaví, ako sa celá situácia okolo spoločnosti vyvinie.

Zdroj: AsiaOne

Prečítajte si aj:

Kauza Google vs. Huawei: Mám si kúpiť smartfón Huawei? Alebo ho radšej čo najskôr predať?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.