Sťahovanie obrázkov na internete nie je vždy zadarmo, zistime teda ako je to s autorskými právami a aký obsah môžete použiť.

Tiež sa ale pozrieme na weby, kde nájdete obrázky zadarmo, to je pre vás vo výsledku dôležité. Tým budete zároveň rešpektovať autorské práva a získané obrázky sa dajú použiť na webe, vo firemných prezentáciách ale aj pri vývoji aplikácií. Tu pôjde skôr o ikony a na tie sa tiež v tomto článku pozrieme.

Práva na obrázok

Len tak kopírovať obrázky je neistý spôsob. Náhodou môžete skopírovať obrázok, ktorý môžete ďalej šíriť. Zväčša ale počítajte s tým, že autor bude chcieť minimálne zmienku o tom, kto ho fotil alebo nejakú grafiku vytvoril. Aj preto si na stránkach, ktoré uvádzame nižšie, preverte, či je daný obrázok vhodný aj na komerčné používanie. Napríklad ak programujete a chcete do nejakého programu použiť súbor ikon atď. Niektoré sa komerčne použiť nesmú, teda program by musel zostať voľne šíriteľný. Niekedy je možné použiť obrázok na komerčné účely zadarmo, no musíte uviesť autora obrázku, fotografie alebo napríklad už spomínaných ikon, ak povedzme programujete.

Zadarmo, ale…

Zadať do vyhľadávača „free images“ alebo „obrazky zadarmo“ ešte neznamená, že všetky budú úplne bezplatné. Weby síce majú aj takýto obsah a tomu odpovedá aj názov domény. Našťastie na špecializovaných weboch sa dajú obrázky, za ktoré bude treba platiť, spoľahlivo rozpoznať. Budú mať zväčša nejaký vodoznak alebo budú vyšrafované tak, aby sa skrátka nedali bez zaplatenia a získania plných zdrojov použiť.

Licencia na nekomerčné použitie

Tiež sa môžete stretnúť s tým, že použitie obrázku je zadarmo, ale nesmie byť využitý na komerčné účely. Teda napríklad vo firemnej prezentácii alebo na webovej stránke, na ktorej ponúkate nejaké služby.

Kto to skontroluje?

Toto je otázka vašej morálky a do čoho sa chcete pustiť. Asi tiež necestujete na čierno len preto, lebo neprebieha kontrola cestovných lístkov. Možno občas a možno občas niečo stiahnete z internetu a zabudnete uviesť zdroj. To sa stane, no treba si dať na tieto situácie pozor. Spoliehať sa na to, že na vás nikto nepríde, nie je najlepší spôsob.

Na webe existujú nástroje, ktoré vyhľadajú daný obrázok a v rámci monitoringu médií rôznymi organizáciami môžu prísť na obsah, ktorý máte na stránke ale nepatrí vám a nemáte právo ho používať. Asi sa nikto nedozvie, ak na firemnú poradu pre niekoľko ľudí použijete obrázok síce zadarmo, no nie priamo určený na komerčné použitie. Na takýto účel by ste ho museli zaplatiť. Ide len o to, aby ste vedeli, čo je čisté a čo už celkom nie.

Hľadanie cez Google

To viete aj sami a je to niečo, čo robíte bežne. Obrázky nie sú mnohokrát v požadovanej kvalite. Sú to skrátka obrázky, ktoré už niekde použité boli. Dajú sa takto nájsť pozadia na pracovnú plochu, zároveň aj vtipné obrázky alebo animácie. Tu sa treba odkazovať na zdroj, odkiaľ ste obrázok získali. Na komerčné využitie ale aj na osobné bude mnohokrát lepšie použiť nejakú fotobanku s obrázkami zadarmo.

Obrázky vo vysokej kvalite

Vyššia kvalita a rozlíšenie zväčša aspoň Full HD potrebujete nielen na internetové použitie ale najmä pri tlačených výstupoch. Tu na kvalite záleží, viac na samotnom DPI ale to je iný detail. Skrátka, potrebujete obrázok s vysokým rozlíšením a čím vyšším tým lepším, teda aspoň 1920 × 1080 px, čo je spomínané Full HD. Takéto obrázky nájdete na weboch ako www.pixabay.com alebo www.pexels.com. Obzerajte sa tu aj keď hľadáte nejaké ilustračné videá. Tiež ich budete môcť používať zadarmo. Inšpiráciu pohľadajte aj na fotobanke www.freeimages.com, kde takisto nájdete obrázky zadarmo. Isté špeciality nájdete aj na webe unsplash.com, najmä ak hľadáte abstraktné obrázky. Tie ale nájdete všade. Jedna vec je zásoba obrázkov, druhá je správne použitie kľúčového slova. Ak sa naučíte triafať to správne kľúčové slovo, máte z polovice vyhraté.

Pixabay.com

Ikony

Tento druhy miniatúrnych no aj rozmerovo väčších obrázkov (napríklad 256 × 256 bodov) sa hodí nielen ako sprievodná grafika do dokumentov alebo prezentácií, ale aj na webové stránky. Fotobanky tu ale kombinujú trošku viac ako inde materiály zadarmo a spoplatnené, nejakou formou alebo s požiadavkou uviesť zdroj.

Vedúce postavenie tu má stránka iconarchive.com. Má viac ako 700 000 obrázkov. Nevynechajte ani weby ako www.flaticon.com, www.freepik.com, icons8.com alebo freeicons.io či pngwebicons.com.

IconArchive.com

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.