Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri starnutí akumulátorov dochádza k ich postupnej degradácii a strate kapacity. Je to prirodzený proces, na ktorý sa ľudstvu doposiaľ nepodarilo nájsť liek. Svojimi batériami sú osadené aj zdroje neprerušovaného napájania (UPS), ktoré sú na nich dokonca aj kriticky závislé. Viete v akej kondícii sú batérie vašich UPS a kedy a ako ich je možné vymeniť?

Elektrina nie je samozrejmosť

Stále viac firiem aj domácností sa stáva závislými na technológiách, čo znamená aj závislosť na elektrickej energii. Postupne sme si zvykli na to, že dostupnosť elektrickej energie predsa musí byť neprerušovaná a neobmedzená a elektrinu vnímame ako nejaké nescudziteľné ľudské právo. Lenže napriek tomu nie vždy býva k dispozícii. Obzvlášť v dnešnej, z hľadiska energií, krízovej a nestabilnej dobe je naša energetická zraniteľnosť témou viac ako inokedy. Hrozí čím ďalej silnejšia nestabilita napájania a dlhé výpadky energie.

Či už sú na vine poveternostné podmienky, výpadok v elektrárni alebo chyba v rozvodnej sieti, dodávka elektriny nie je vždy stabilná. Aj keď k veľkým výpadkom dochádza zriedka, mikrovýpadky sú bohužiaľ v elektrickej sieti bežnou situáciou a sú schopné, ako poškodiť citlivú elektroniku, tak zapríčiniť jej vypnutie, v tom lepšom prípade.

Preto je minimálne v datacentrách (ale stále viac aj v jednotlivých kanceláriách a domácnostiach) nutnosťou používať zdroje neprerušovaného napájania, s pomocou ktorých je možné efektívne minimalizovať straty aspoň po dobu nevyhnutne nutnú (napríklad, než dôjde k bezpečnému vypnutiu počítačov a ďalších pripojených zariadení či v ideálnom prípade opätovnému sprevádzkovaniu siete).

Aj preto sú batérie zásadným prvkom UPS zariadenia vo chvíli, keď po ruke skrátka nie je iný zdroj „šťavy“. Vďaka vymeniteľným batériám toto riešenie firmám aj jednotlivcom poskytuje návrat k udržateľnosti a súčasne je ekonomické na prevádzku a údržbu.

Ako funguje batéria v UPS

Pri bežnej dodávke elektrickej energie zo siete zdroj neprerušovaného napätia poskytuje túto energiu pripojeným zariadeniam a súčasne pritom nabíja svoju internú batériu. Každé UPS zariadenie má určenú toleranciu najvyššej a najnižšej povolenej hodnoty dodávaného napätia a akonáhle sa toto napätie dostane mimo vyhradenej hranice, prepne UPS do režimu prevádzky na batériu a poskytuje pripojeným zariadeniam energiu akumulovanú v tejto batérii. Akonáhle sa energia z verejnej siete dostane späť do normálu, beh na batériu skončí a táto batéria sa súčasne začne opätovne nabíjať.

Kedy je potrebné meniť batériu

Batériu v UPS je potrebné meniť približne každých 3 až 5 rokov. Taká je udávaná životnosť. Tá reálna prirodzene závisí od viacerých faktorov. K tým patrí napríklad aj kvalita elektrickej siete v danej oblasti, celková doba vybíjania, úplného vybitia a opätovného nabíjania batérie, teplota, napätie či kvalita údržby. O potrebe výmeny rozhodujú nasledujúce situácie a podmienky.

Upozornenie zo strany UPS

V závislosti od konkrétneho zariadenia vás na potrebu výmeny batérie upozorní sám zdroj neprerušovaného napätia, a to rôznymi spôsobmi. Buď sa o nevyhovujúcom stave batérie dozviete z riadiaceho softvéru, z LED indikátora, LCD displeja alebo dokonca zvukovým signálom.

Podmienky používania

Menšiu efektivitu batérie a jej rýchlejšiu degradáciu môže zapríčiniť niekoľko faktorov, ako je príliš vysoká teplota okolia (dlhodobo sa pohybujúca približne nad úrovňou 25 stupňov Celzia), opakované vybíjanie a nabíjanie batérie či dlhodobé skladovanie batérie bez jej používania (uvádza sa doba nad pol roka od dáta zakúpenia).

Výkonnosť batérie

Batéria stráca svoj efekt aj vo chvíli, keď ju nedokážete nabiť na viac ako 80 percent kapacity udávanej výrobcom, prípadne dochádza k jej rýchlejšiemu vybíjaniu. V tejto chvíli je vhodné popremýšľať o kúpe nového akumulátora.

Prečo si vybrať originálne batérie

Pri výmene batérií v UPS CyberPower si síce môžete vybrať z viacerých ponúk, napriek tomu však odporúčame kúpu originálnych batérií CyberPower, a to z dôvodu kompatibility, bezpečnosti a tiež stabilnej a očakávanej výdrže. Keďže je CyberPower v oblasti uchovávania a riadenia energie špecialistom, sú jeho batérie 100 % kompatibilné s UPS CyberPower a môžete sa spoľahnúť aj na ich originálnu špecifikáciu, čo zaisťuje maximálny výkon. V oblasti bezpečnosti zasa výrobca garantuje komplexné testovanie s danými UPS a samozrejme aj vhodné skladovanie.

No a potom tu máme samozrejme očakávanú výdrž, ktorá pri neoriginálnych batériách nemusí zodpovedať pôvodným špecifikáciám daného UPS a nemusí vykryť mikrovýpadok, čím potom celá UPS stratí svoju funkčnosť. Tiež môže dochádzať napríklad k rýchlejšiemu vybíjaniu v jednotlivých cykloch, a dokonca aj k rýchlejšej celkovej degradácii batérie. Ako sa hovorí, „nie sme takí bohatí, aby sme si dovolili lacné riešenie“, a to v prípade UPS platí dvojnásobne.

Značky: