Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najchladnejšie obdobie roka sa nezadržateľne blíži, dni sú čoraz kratšie a mnohé vyššie položené miesta už čoskoro pokryje snehová pokrievka.

Nič z toho, čo sme práve uviedli, však nie je dôvodom na to, aby ste zostávali doma. Cez zimu si môžete poriadne užiť aj kempovanie, hoci je pravdou, že kým sa na odhodláte na kempovanie v zime, mali by ste si ho najskôr vyskúšať v teplejšom a menej náročnom období. Každopádne ale platí, že ak sa poriadne pripravíte, nepríjemné prekvapenia, nepohodlie a omrzliny vás nečakajú!

Hneď na úvod je férové priznať, že zimné kempovanie je o čosi náročnejšie ako napríklad v lete. Nejde však o nič, čoho by ste sa mali obávať, no je zrejmé, že určitú prípravu si vyžadovať bude. Opäť platí stará známa zásada, že správna príprava je minimálne polovicou úspechu. Okrem nej treba pamätať na to, aby ste v čo najväčšej miere zabránili únikom tepla a zostávali v suchu. Pripravili sme pre vás niekoľko základných tipov, ako si zimné kempovanie v bezpečí užiť a popritom získať zážitky, na ktoré bude radosť spomínať.

Vrstvenie a suché oblečenie je základ

Ak by sme mali začať tým najväčším klišé, tak nemôžme nespomenúť, že neexistujú zlé podmienky, iba zle oblečený kempista. Okrem toho, že sa oplatí mať kvalitné a funkčné oblečenie do prírody, napríklad z ponuky Wilderoben, oplatí sa tiež vedieť oblečenie správne vrstviť a dôsledne sa riadiť podľa odporúčaní jeho výrobcu. Pri zimnom kempovaní sú nevyhnutné aspoň tri vrstvy, pričom najviac zateplená by mala byť stredná vrstva. Obliekať by ste sa mali tak, aby vám nebola zima, ale zároveň aby ste sa príliš nepotili. Vrstvenie má aj ďalšiu výhodu – podľa aktuálnych podmienok môžete vrstvy pridávať, alebo naopak uberať a tak si zabezpečíte tepelný komfort.

Kemping v zimeZdroj: elements.envato.com
Kemping v zime

Myslite na izoláciu materiálov

Nejde iba o to, čo máte počas kempovania na sebe, dôležité sú aj materiály okolo vás. Zdôrazňovať snáď nemusíme, že na zimu by mal byť pripravený aj váš príbytok, spacák a myslieť treba aj na dostatok karimatiek či iných podložiek. Mimoriadne dôležitá je nielen izolácia voči prudkému vetru či nafúkanému snehu, ale tiež izolovanie od podlahy. Pri podložkách sa preto zaujímajte o hodnotu tepelného odporu – našepkáme, dve či tri podložky vás určite ochránia viac ako jedna hrubšia.

Nuž a nemusíte myslieť iba na zateplenie, nezabudnite si pribaliť aj foto statívy, pretože zimné východy slnka na horách dokážu byť skutočne prekrásne.

Zohrievajte sa správne a efektívne

Vhodný varič do zimného prostredia, termosky, termobielizeň a ďalšie veci podobného zamerania snáď ani netreba zvlášť spomínať. Oplatí sa tiež vedieť, ako ich efektívne používať a zahriať sa. Veľký vplyv na tepelný komfort nemá iba to, čo máte na sebe, prípadne ako je zateplený váš stan, ale tiež od toho, čo jete.

Zbaľte si preto na cestu dostatok výživného jedla, ako napríklad polievky Mozli, ktoré sú výdatné a perfektne zahrejú. Na záver ešte jedna praktická rada, ak sa chcete účinne zahriať, priložte si teplý termofor, alebo fľašu s teplou vodou skôr k stredu tela, teda ideálne do lona. Viac sa zahrejete ako keby ste si naň prikladali ruky alebo nohy.

Vrstvenie oblečeniaZdroj: elements.envato.com
Vrstvenie oblečenia