V úplnej podstate bude najekologickejší produkt, ktorý sa vôbec nevyrobí.

Toto asi nebude aplikovateľné rozmýšľanie, hoci sa priamo ponúka. Podľa niektorých vyhlásení či zistení je Bitcoin a jeho ťaženie ekologickejšie ako manažment bankového systému (nielen servery ale aj pobočky, ľudí, vykurovanie, prevádzku pobočiek atď. treba do tohto započítať). CEO MicroStrategy, Michael Saylor, sa vyjadril že za ťažba Bitcoinu cez elektrickú energiu z obnoviteľných zdrojov o 1 % a to na 58,5 %. Správu priniesol web Coin Telegraph.

The Bitcoin Mining Council (BMC), organizácia ktorá sa venuje aj témam ekológie a energetickej náročnosť pri ťažbe Bitcoinu použila tri ukazovatele pri jej zisťovaní, aký dopad má Bitcoin na zdroje energie. Išlo o započítanie udržateľnej energie do procesu, technologickej efektivity a takisto aj samotnej spotreby energie pri ťažbe.

Organizácia bola založená v máji 2021 a zahŕňa v sebe množstvo spoločností, napríklad aj Bit Digital, BitFury, Bitfarms alebo Atlas Mining. Sailor ďalej uvádza, že zefektívnenie ťažby je priamy dopad na exodus ťažiarov z Číny. V súčasnosti je jedno z hlavných ťažobných centier v Kazachstane. Veľký podiel má aj Severná Amerika.

Ťažba kryptomien je v hľadáčiku vlád a teraz je to téma číslo jedna. Ak sa kedysi o BTC hovorilo ako o mene pre teroristov a kriminálnikov, teraz sú argumenty vedené ekologickým cítením. Faktom ale je, že ťažba BTC sa bude čoraz menej a menej vyplácať a tak aj ťažiari hľadajú spôsoby, ako si zlacniť prevádzku špecializovaných počítačov. A to je čoraz častejším mixom obnoviteľnej energie a energie z bežných palív. Terajšiu tézu o náročnosti ťažby a toho, že bude menej rentabilná môže narušiť stúpajúca cena Bitcoinu.

Zdroj: Coin Telegraph

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.