Naskenovanie mozgu zaberie viac dát, ako by sa dalo predpokladať. Asi by ste netipovali správne.

Vedci vytvorili dátový odhad ľudského mozgu, a to na základe 1 mm tkaniva. Milimetrová kocka obsahuje 57 000 buniek, 230 mm ciev a takmer 150 miliónov synaptických spojov. Zmapovaný mozog bol vytvorený s 3D detailmi, ktoré pôsobia už pri takom malom množstve neuveriteľne. Pôvodne išlo o odobratie malej vzorky mozgu ženy, ktorá máva epileptické záchvaty, s cieľom zistiť, ako takéto záchvaty kontrolovať. O projekte, ktorý zastrešil Google, informoval web TechSpot.

Vzorka odobratá žene bola zaliata živicou a rozrezaná na 5000 kúskov. Každý s hrúbkou tisíciny ľudského vlasu. Následne sa každý „plátok“ naskenoval elektrónovým mikroskopom a vedci získali celkovo 1,4 PT dát. To je 1400 TB. Bežne máte v notebooku 1 TB SSD disk. Celá mapa ľudského mozgu pri tejto technológii by zabrala 1,6 Zettabajtov. Dátové centrum v hodnote 50 mld. USD by malo rozlohu 140 hektárov.

neuroglancer synapse mapZdroj: Neuroglancer

Išlo však o odhalenie a lepšiu predstavu o tom, ako mozog funguje. Každý neurón mal spojenie s tisíckami ďalších neurónov. Vedecký tím identifikoval, že jednotlivé axóny (výbežok neurónu známy aj ako neurit) vytvorili viac ako 50 vysokovýkonných spojení s tým istým neurónom. Dôvody tohto prepletenia zatiaľ nie sú známe.

Vzhľadom na to, že vzorka bolo odobratá pacientke so špecifickou chorobou, prepletené axóny sú možno anomáliou a nie pravidlom. Dôvody tohto zoskupenia zatiaľ veda nepozná. Cieľom projektu je rozšíriť vedomosti o vnútornej štruktúre mozgu a o tom, ako tento superzložitý orgán funguje. Vymodelovaná 3D mapa je voľne k dispozícii na tomto webe.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.