Tohtoročná cena prekvapí. 

Na približne rovnakej úrovni sa totiž pohybovali aj predchádzajúce generácie, avšak je potrebné zdôrazniť, že cena, ktorú Samsung zaplatí za komponenty Galaxy S23 Ultra je síce vysoká, ale nie najvyššia. Prieskumu sa venoval Counterpoint, ktorý odhadol cenu komponentov za základnú verziu Galaxy S23 Ultra “iba” na 469 dolárov, čo je približne 440 eur.

Ide teda o verziu s 8 GB RAM, 256 GB úložiskom a podporou 5G sub-6GHz. Do priameho porovnania síce nevieme postaviť model Galaxy S22 Ultra, ale dobrým vyjadrením hodnoty môže byť Galaxy S21 Ultra so Snapdragonom 888 a 128 GB úložiskom, ktorý spoločnosť Samsung stál až 533 dolárov, čo je približne 500 eur. Dokonca aj 128 GB Galaxy Note20 Ultra bol drahší (až 550 dolárov).

Samsung Galaxy S23 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Samsung Galaxy S23 Ultra

Hoci cena komponentov Galaxy S23 Ultra nie je spomedzi vlajkových telefónov Note a Galaxy S najvyššia, tak pri tomto modeli sa spoločnosti Qualcomm podarilo dosiahnuť historicky najvyšší podiel, ktorý dosahuje až 34 %. V konečnom zúčtovaní to znamená, že Qualcomm získal o jeden percentuálny bod viac ako Samsung. 

V tomto prípade to však bežným spotrebiteľom môže byť úplne jedno, pretože tí ťažia zo skvelej čipovej sady Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy a ďalších komponentov pre bezdrôtové pripojenie. Okrem čipovej sady, Qualcomm pre sériu Galaxy S23 dodáva aj ultrazvukové čítačky odtlačkov prstov, zvukovú elektroniku a integrované obvody pre správu napájania. Najdrahším spomedzi dodaných komponentov je čipová sada.

Nový procesor je optimalizovaný na GalaxyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nový procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy je optimalizovaný pre telefóny série Galaxy S23

Ďalšiu významnú položku tvoria displej a fotoaparát, avšak tie nedosahujú až tak významný podiel ako čipset a mobilné pripojenie. Priamo od Samsungu pochádza LTPO Amoled displej, NAND úložisko a batéria s článkom od spoločnosti ATL.

Pri modeli S23 Ultra Samsung dodáva aj dva z piatich fotoaparátov. Konkrétne ide o 200 Mpx senzor HP2 a 12 Mpx selfie fotoaparát S5K3LU. Významný a zároveň tradičný dodávateľom senzorov pre fotoaparáty je aj Sony, ktoré poskytlo dva 10 Mpx senzory IMX754 pre tele a periskopový fotoaparát, ako aj IMX564 pre ultraširokouhlý fotoaparát.

Vyššie sme spomenuli iba niekoľko hlavných oblastí a komponentov, ktoré spolu tvoria pravdepodobne najlepší Android smartfón súčasnosti. Zvyšné komponenty sa delia medzi menších dodávateľov. Tí majú na starosti dodávky napríklad laserového modulu automatického zaostrovania, radiča dotykového panela a rôzne senzory, ako aj integrovaný obvod pre káblové a bezdrôtové nabíjanie.

Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Samsung Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra

Majte však na pamäti, že zverejnené cena môže byť z pohľadu nákladov spoločnosti Samsung veľmi skreslená. Tá totiž nezohľadňuje logistické náklady, a ani náklady na výskum a vývoj. Okrem toho je potrebné zohľadniť aj softvérovú podporu, ktorá je v prípade série Galaxy S23 až 5 rokov. Aj preto Samsung tento rok môže s pokojným svedomím pýtať za svoje telefóny viac, keďže softvér nevznikne len tak sám od seba, a spoločnosť niečo stojí. Bez dobrého a aktuálneho softvéru je však aj ten najvýkonnejší hardvér nanič, čiže s kúpou Galaxy telefónu si kupujete nielen výkonné zariadenie, ale aj dlhú podporu a istotu, že váš telefón budete môcť bezpečne používať aj o niekoľko rokov.

Okrem toho, vyššie spomenutá cena komponentov platí pre iba základnú verziu Galaxy S23 Ultra.  

Zdroj: Counterpoint

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.