Otázka kapacity operačnej pamäte trápi nielen používateľov počítačov, ale aj smartfónov.

Kým v roku 1996 sa dalo vystačiť so 16 MB operačnej pamäte v počítači, dnes potrebujete minimálne 4 GB. Podobne ako na príklade spred niekoľkých rokov aj tu hovoríme o údaji, ktorý postačuje ako základ. Podstatné čo potrebujete vedieť je, že v prípade počítačov hodnota 4 GB predstavuje minimum a počítače alebo notebooky s menšou kapacitou neodporúčame kupovať. Pri smartfónoch to platí podobne a najlepšie urobíte, ak budete mať telefón minimálne so 4 GB RAM.

Počítače

Myslené zároveň stolné aj prenosné. Pred niekoľkými rokmi bola kapacita 4 GB odporúčanou kapacitou pre operačný systém Windows 7. To sa dalo považovať za rozumný základ a počítače, ktoré mali aspoň takúto kapacitu patrili medzi to lepšie na trhu.

Doba sa mení, hardvérové nároky sú čoraz vyššie a aplikácie sú o to viac prepracovanejšie. Nakoniec veď práve internetový prehliadač bude pre mnohých jednou z aplikácií, ktorá bude mať najväčšiu spotrebu RAM. Postačí otvoriť niekoľko kariet internetových stránok alebo aplikácií a hravo sa dostanete cez hodnotu 2 GB.

Dnes už situácia nie je tak kritická ako v časoch, keď sme dáta ukladali na otáčkové disky. Vtedy sa každý gigabajt alebo každých 500 MB navyše skutočne počítalo. Mnohí z nás nedokážeme rozlíšiť, či máme v počítači 16 alebo 32 GB RAM. Samozrejme, rozlíšiť to dokážeme pri používaní náročnejších aplikácií, avšak aj tu bude hlavným ťahúňom SSD disk.

Toto je totiž jeden z hlavných komponentov, ktorý zrýchlil počítače. V prípade otáčkových diskov bola kapacita RAM podstatne dôležitejší ukazovateľ rýchlosti počítača pri kancelárskej činnosti. Neznamená to priamo pri výpočtoch, ale pri častom prepínaní aplikácií alebo otváraní viacero aplikácií v rovnakom čase.

správca úloh WindowsZdroj: TOUCHIT

Všeobecný základ

Pre každého, kto sa rozhodne kúpiť si nový počítač alebo notebook v roku 2023, odporúčame kupovať model s kapacitou minimálne 8 gigabajtov. Do toho počítame, že počítač bude mať pravdepodobne SSD disk, nie otáčkový. V prípade otáčkového disku potrebujete dvojnásobok, teda 16 GB.

Zoberte do úvahy, že v niektorých špecifických prípadoch nie je budúci update RAM možný deje sa to najmä v segmente ultratenkých počítačov. Tie majú operačnú pamäť priamo na základnej doske a nedá sa rozšíriť, ani vymeniť. Na prevádzku virtuálnych počítačov odporúčame ako minimum 16 GB to aj v prípade, že máte rýchly SSD on disk.

Kancelársky počítač

Môžeme uviesť obligátny prípad v intenciách, čím viac, tým lepšie. Avšak to čarovné slovné spojenie „čím viac“ vás zároveň bude aj niečo stáť. Je rozumné, že sa mnohí pýtajú na to, akú kapacitu potrebujú a vyberajú si radšej konfiguráciu s väčším diskovým priestorom. Kancelársky počítač, ktorý chcete používať na internet, Microsoft Office alebo úpravu fotografií, bude pohodlne bežať na 8 GB operačnej pamäti s 500 GB SSD diskom.

Ideálne ak by mal kapacitu 1 TB, čím by ste si zaistili dostatok úložného priestoru na multimediálne dáta, prípadne staršie hry. Fanúšikovia takéhoto hrania sa potešia, že niekoľkoročné hry sa dajú zahrať na integrovanej grafike procesora. Hovoríme ale o hrách 10 a viac rokov starých.

Na hranie nových hier

Hráči tvoria samostatný segment a tu sa prihovárame za 32 GB. Každý voľný gigabajt pri dnešných náročných hrách oceníte. Tu je ale dôležité poznamenať, že veľkú časť výkonu obstará práve grafická karta a jej hodnota video pamäte. Podobne ako pri počítači ako celku, tak ani v prípade grafickej karty nie je hodnota RAM to najdôležitejšie, čo treba zvážiť. Svoju nezastupiteľnú úlohu bude zohrávať výkon grafického čipu. Pamäť RAM je v tomto prípade dôležitá najmä na načítanie obrovských textúr, najmä ak chcete hrať vo vyššom ako Full HD rozlíšení a mať podporu DirectX 12.

Video a 3D

Počítač na ktorom budete strihať video, alebo pracovať v 3D aplikáciách a modelovať vlastné objekty, prípadne renderovať grafiku, využijete aj 64 GB RAM. Tu sa dá považovať za rozumný základ aj polovica tejto kapacity. No na čo najplynulejší beh náročných aplikácií odporúčame spomínanú hodnotu 64 GB viac. Tento typ aktivity považujeme za špecializovanú činnosť a tiež samotné programy bývajú spravidla náročnejšie. Počítajte do budúcna aj s tým, že 4K rozlíšenie a väčšia detailnosť objektov sa stane štandardom a tak si zároveň kupujete kapacitu s dlhšou morálnou životnosťou.

Smartfóny

Zariadenia tohto typu sú odlišné a to najmä v tom, že nemáte príliš na výber drahšie smartfóny budú mať viac operačnej pamäte. To najlepšie čo môžete dnes urobiť, aby vám aplikácie aj hry bežali na smartfóne čo najrýchlejšie, je kúpiť si model aspoň 8 GB RAM. Nie každý si ale bude chcieť kúpiť drahší smartfón a tak sa mnohí pozeráme po lacnejších modeloch v cenovej relácii okolo 200 či 250 eur. To ale znamená zároveň znížiť nároky na kapacitu tejto hardvérovej súčasti.

Za absolútne minimum považujeme 4 GB RAM, no odporúčame v prípade, že to výrobca umožňuje využiť ponuku v pamäťovej verzii aspoň so 6 GB RAM. Viac informácií o najlacnejších smartfónoch nájdete aj v našom článku, ktorý sa venuje prehľadu smartfónov do 200 eur. Smartfónom s 3 GB RAM sa vyhnite, ak vám to rozpočet umožňuje.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.