V tomto prípade ide už o piatu generáciu modelu LS, čo je vozidlo určené pre vozenie VIP ľudí a reprezentáciu. Stelesňuje luxus, ktorý sa od prémiovej značky Lexus aj očakáva. Testovali sme verziu Superior a to celý týždeň a užili sme si to.

Dizajn zvonka

Lexus LS 500h je auto, za ktorým sa otočia všetci. Počas nášho testu pútal viac pozornosti ako napr. Maserati Levante. Na prvý pohľad je to auto, na ktorom chcete nechať oči. Upúta obrovská predná vretenovitá maska a tú nájdete u všetkých modelov značky Lexus. Je to hybridné auto, kombinuje benzínový motor s elektrickým. Písmeno L potom nájdete v rozličných častiach tohto automobilu – v zadných svetlách, vnútornom displeji a pod. Z auta je veľmi dobrý výhľad von. Celkovo dizajn zvonka nemá chybu, je to robené na prvý dojem, ale aj čo najnižší aerodynamický odpor.

Veľmi efektne vyzerajú aj 20-palcové disky z ľahkej zliatiny, pričom je hluk z odvaľovania kolies pri prevádzke veľmi nízky.

Dizajn zvnútra a VIP osoba

Vo vnútri nájdete jemnú kožu na sedadlách a prémiové materiály všade, kde sa len pozriete. Všetko je prešívané, vytvorené s tým, aby ste sa chceli povrchov dotýkať. Osobitné postavenie má osoba sediaca pravo vzadu – to je skutočný VIP, na ktorého sa toto auto sústreďuje. Ako VIP máte svoj displej s dotykovým ovládaním a ako prvé môžete nechať odsunúť predné sedadlo tak, aby ste mali dostatočne veľa miesta na vystretie nôh vrátane podložky pre nohy. Pred vami je displej, vybrať si môžete vlastné rozhlasové stanice, použiť DVD prehrávač alebo pripojiť vlastné video cez HDMI. V testovanej verzii nebol k dispozícii televízny tuner. Výborné je aj strešné okno a vzadu môžete aj elektronicky ovládať clony na oknách. V celkom zatvorenom stave nie je zvonku vidieť do priestoru, kde sedí VIP osoba. V tejto časti majú pasažieri aj možnosť pripojiť spotrebič s 230 V napájaním. Samozrejmosťou je vyhrievanie/ofukovanie sedačiek a tiež niekoľko typov špeciálnych japonských masáží.

Miesta na sedenie vpredu

Vodič a spolujazdec tiež nie sú nejakí žobráci v tomto aute. Obaja majú mäkkú a pružnú kožu na sedačkách, môžu si zvoliť vyhrievanie a ofukovanie tela ako aj masáže. A treba povedať, že toto sú masáže, ktoré naozaj cítite. Nie akési neúčinné hladkanie len aby bolo. V strope nad každým cestujúcim je osvetlené zrkadlo a tiež reproduktor z audio systému Mark Levinson. Navyše k tomu pripočítajte kamerový systém s 360° pohľadom okolo auta.

Priamo pred vodičom je združený prístroj, ktorý napr. ukazuje aj to, ako prúdi energia medzi benzínovým a elektrickým motorom ako aj batériou.

Pomocou špeciálneho tlačidla si môžete zvoliť čisto elektrickú prevádzku, pokiaľ je to možné vzhľadom na kapacitu batérie a aktuálnu rýchlosť. Pripomeňme, že Lexus LS 500h nie je plug-in hybrid, teda nie je možné batériu nabiť externým zdrojom. Batéria sa dobíja tým, že brzdíte.

Veľmi príjemný je aj HUD systém – teda projekcia dôležitých údajov na čelné sklo pred vodiča. V takejto prehľadnej forme sme to nevideli ani u BMW a to je čo povedať. Samozrejme, také niečo ako adaptívny tempomat, stráženie nepovoleného prekročenia jazdného pruhu, resp. automatické prepínanie tlmené/diaľkové full-LED svetlá, to pre Lexus LS 500h Superior považujeme za nevyhnutnú výbavu. Pneumatiky sú run-flat, takže aj v prípade defektu pokračujete ďalej a na ceste nič neopravujete. Veď to by bola hanba pre VIP osobu modrovať sa so zdvihákom.

Pohonná jednotka

Spomínali sme, že LS 500h hybrid. Pohon je tak kombináciou zážihového motora 3,5 litra V6 s dvomi elektromotormi. Tento pohon je  doplnený o štvorstupňovú mechanickú prevodovku, ktorá v kombinácii s planetárnou prevodovkou dosahuje výsledných vlastností desaťstupňovej prevodovky. Ide o virtuálne prevodové stupne, ale reálne ich zaradiť v režime manuálnej prevodovky môžete. Výsledná sústava dokáže rýchlo reagovať na pokyny vodiča a vykazuje vysokú dynamiku. Len pripomeňme, že nafta je pre Lexus už zakázaná tekutina, u tejto značky nájdete len benzínové spaľovacie motory.

LS 500h akceleruje z 0 na 100 km/h za 5,5 sekundy. Pri cestovaní vyššou rýchlosťou môže motor bežať v nízkych otáčkach. LS 500h je tiež schopný sa pohybovať vyššou cestovnou rýchlosťou (až
140 km/h) v režime čisto na elektrický pohon. To však len veľmi krátku dobu.

Celkový výkon LS 500h je 359 koní (264 kW), najvyšší krútiaci moment je 350 Nm a najvyššia rýchlosť je 250 km/h. To sme nevyskúšali, na túto rýchlosť sme to nemali kde urobiť . Spotreba bola pri našom teste pod 8,3 litra/100 km. Výrobca udáva 7,7 l/100 km a nie je to nereálne dosiahnuť.

Ako sa s vozidlom jazdí?

No, v podstate nechcete vystúpiť. Či sedíte za volantom alebo ste teda ten vážený VIP, je to ako v prvotriednom hoteli. Akosi vám nevadia zápchy, lebo vy si čas užívate. Vo vnútri je ticho a keď pustíte ten audio systém s 24 reproduktormi, tak to fakt celkom počuť. Možno by sme si priali väčší batožinový priestor, lebo k takejto VIP osobe by sa možno hodil aj vlastný golfový vak a niečo také sem nedáte.

Čo takýto zázrak stojí?

Základná cena LS 500h štartuje na 110 000 eur. Ak ale chcete to naozaj zaujímavé s vystieraním sedadla pre VIP cestujúceho a špeciálnou opierkou na jeho nohy, potom to chce verziu Superior a tá je za 143 000 eur. K tomu dostanete aj systém na rozpoznávanie chodcov, Mark Levinson audio sústavu s 24 reproduktormi, DVD prehrávač vzadu a spomenutý projekčný systém. Tak začnite šetriť, je celkom na čo.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.