Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Potrebujete ešte v tomto roku zaplatiť dane, vložiť peniaze na stavebné sporenie alebo poslať inú dôležitú platbu? Aj keď banky fungujú aj na Silvestra, nenechávajte si finančné záležitosti na poslednú chvíľu. Vyhnete sa stresu a možným komplikáciám.

Pri niektorých platbách je dôležité postrážiť si termíny, ich premeškanie sa nemusí vyplatiť. „Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku,“ hovorí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Klientom odporúča, aby si takéto platby nenechávali na poslednú chvíľu, ale zrealizovali ich vopred.

Prevod do inej banky chvíľu trvá

Kým transakcie v rámci jednej banky sa realizujú v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musíte počítať s jedným dňom navyše. Keďže koniec roka tentoraz pripadá na utorok, posledným dňom, kedy môžete poslať platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA do konca roka, je pondelok 30. decembra. „Výnimkou sú urgentné prevody, ktoré prejdú do inej banky v ten istý deň a je možné ich zadať ešte aj na Silvestra. Oproti štandardnému prevodu sú však spravidla drahšie“ vysvetľuje Cesnaková.

Nestíhate prevod? Vložte hotovosť

V prípade, že nestíhate stanovené termíny, môže byť riešením priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. „Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke. Vložiť peniaze na účet vedený v Slovenskej sporiteľni tak môžete na Silvestra do dvanástej hodiny, kedy sa všetky pobočky zatvoria,“ uvádza hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Niektoré banky majú aj tzv. vkladomaty – bankomaty, prostredníctvom ktorých si môžete vložiť hotovosť na svoj účet. „Túto možnosť však môžu využiť len klienti banky, ktorej vkladomat patrí. Na realizáciu vkladu potrebujete svoju debetnú kartu vystavenú k danému účtu,“ dodáva Cesnaková. Pre vkladomaty Slovenskej sporiteľne platí, že na Silvestra bude vklady možné realizovať do 16.30. hod.

Čo robiť, ak do konca roka potrebujem:

  • odoslať z účtu platbu v EUR do SR a SEPA krajín

Aby peniaze odišli z vášho účtu na iný účet v banke na Slovensku (alebo v inej banke v rámci krajín SEPA) ešte v tomto roku, je možné zadať štandardný platobný príkaz na Silvestra do 12.00 hod.. Môžete tak urobiť elektronicky, v pobočke alebo aj cez bankomat. Ak má príjemca účet v Slovenskej sporiteľni, peniaze mu budú pripísané v ten istý deň. V inej banke budú pripísané 2. januára 2020.

  • aby platba v EUR aj prišla do inej banky v SR a SEPA krajinách

Na to, aby peniaze aj  prišli na účet príjemcu v inej banke na Slovensku (alebo v inej banke v rámci krajín SEPA) ešte do konca roka, je potrebné zadať štandardný prevod najneskôr 30. decembra (pobočky v obchodných centrách do konca otváracích hodín, internetbanking do 21:30 hod., bankomat). Ak to nestihnete, stále môžete na Silvestra do 12.00 hod. zadať urgentný prevod cez elektronické bankovníctvo alebo v ktorejkoľvek pobočke.

  • poslať platbu v EUR mimo SEPA krajín alebo cudzomenovú platbu tak, aby peniaze prišli na účet cieľovej banky ešte v tomto roku

Termín pre štandardnú zahraničnú platbu v eurách je 30. december do 15:00 hod., pri ostatných menách je to 27. december do 15:00 hod.

Urgentný prevod je možné zadať:

  • v prípade eur a amerických dolárov najneskôr 31. decembra do 12:00 hod.,
  • v prípade českých korún, maďarských forintov, chorvátskych kún, rumunských lei, kanadských dolárov, britských libier, švajčiarskych frankov a poľských zlotých najneskôr 31. decembra do 9:30 hod.,
  • v prípade ostatných mien je hraničný termín pre urgentnú platbu 30. decembra do 9:30 hod.

Vložiť hotovosť na účet

Hotovosť na účet v Slovenskej sporiteľni môžete vložiť na Silvestra do 12.00 hod. v ktorejkoľvek pobočke. Na svoj vlastný účet môžete peniaze vložiť aj prostredníctvom niektorého z takmer 53 vkladomatov, a to až do 16.30 hod. Potrebujete na to debetnú kartu k svojmu účtu.

Detailné podmienky vykonávania platobného styku na konci roka nájdete na www.slsp.sk

Zadávanie platieb na prelome rokov

Kvôli koncoročnej uzávierke bankových systémov nie je možné zadávať platby s dátumom splatnosti 1. januára 2020. Prvý dostupný dátum splatnosti v novom roku je 2. január 2020.

Otváracie hodiny pobočiek Slovenskej sporiteľne na konci roka

  • od 24. do 26. decembra budú pobočky zatvorené,
  • od 27. do 30. decembra budú pobočky otvorené podľa štandardných otváracích hodín,
  • na Silvestra budú všetky pobočky otvorené do 12:00 hod., (výnimkou bude TPD v Bratislave zatvorená)
  • a 6. januára 2020 budú pobočky zatvorené.