Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Teraz, keď trhy klesajú, je vhodnejší čas na pravidelné investovanie. Peniaze sa dokážu zhodnotiť rýchlejšie ako pri jednorazovom veľkom vklade. Rozhodne však nie je čas na paniku a výber úspor.

 Možno si to mnohí ešte neuvedomujú, ale koronavírus môže negatívne dopadnúť nielen na naše fyzické ale aj na to finančné zdravie. Svetové trhy totiž v posledných dňoch reagujú na šíriacu sa nákazu veľmi citlivo.

„Akciové indexy za ostatné dni rapídne poklesli. Aktuálny pokles nie je zatiaľ zaujímavý svojou veľkosťou, ale skôr rýchlosťou a náhlym obratom bezstarostnosti a optimizmu investorov,“ konštatuje Matej Varga, vedúci úseku riadenia investícií v Prvej penzijnej správcovskej spoločnosti Poštovej banky (PPSS) a člen predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky (DSS).

Aktuálny trend podľa Mateja Vargu zrejme nezvrátia ani opatrenia centrálnych bánk – napríklad amerického FEDu, ktorý len nedávno mimoriadne znižoval základné úrokové sadzby. Boj proti šíreniu koronavírusu cez zavádzanie karanténnych opatrení môže totiž obmedziť, prípadne na istú dobu úplne odstaviť výrobu vo fabrikách. To spôsobí ekonomike ponukový a dopytový šok.

„Už pred časom sme upozorňovali, že by si sporitelia mali v rámci druhého piliera previesť svoje peniaze do aktívne riadených fondov,“ konštatuje Martin Kaňa, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva  PPSS a DSS Poštovej banky. Pasívne indexové fondy totiž kopírujú vývoj na trhoch, teda keď trhy klesajú, prerábajú aj peniaze uložené v indexoch. V aktívne riadených fondoch však vedia ich správcovia včas zasiahnuť. „My sme sa na riziká pripravili. Akciové a rizikové aktíva sme už pred časom odpredali, respektíve zabezpečili voči poklesu. Preto sa pokles akciových trhov našich fondov nedotkol. Naopak, nákupom bezpečných štátnych dlhopisov USA, Nemecka a Slovenska a drahých kovov sme z poklesu dokázali vyťažiť pozitívne zhodnotenie fondov,“ vysvetľuje Matej Varga. Navyše, DSS a PPSS Poštovej banky sú slovenské spoločnosti, ktorá nie sú závislé od rozhodnutí zahraničného manažmentu.

Napriek poklesu trhov by však sporitelia a investori nemali svoje peniaze z fondov vyberať, prípadne ich presúvať z tých rizikovejších do konzervatívnejších. Keďže k prepadu indexov už došlo, mali by počkať, kým sa spamätajú. Inak by len stratili.

Správna doba je však na pravidelné investície. „Keď sa pozrieme na historický vývoj trhov, vychádzajú ako najvýhodnejšie. Ak totiž pri pravidelnom investovaní na začiatku trhy klesajú a neskôr rastú, z hľadiska percentuálneho zhodnotenia zarobí pravidelný investor skôr ako jednorazový. Ten, kto by vložil všetky peniaze naraz, by zarobil viac v prípade, že trhy rastú bez väčších výkyvov. To je však málo pravdepodobné,“ konštatuje Martin Kaňa.

Klienti PPSS aj DSS Poštovej banky si môžu stav a vývoj svojich úspor sledovať na webových stránkach https://www.penzijna.sk/ v sekcii e-investor a https://www.dsspabk.sk/ v sekcii e-sporiteľ.

 

Značky: