Vaša identita v reálnom živote je jedna vec a v digitálnom druhá. Alebo že by sa začali prelínať?

Skôr, ako ste začali dávať veci na Facebook alebo začali používať email, ste mali budovanú aj vašu digitálnu identitu. Staral sa o ňu niekto druhý. Vaše údaje v banke, na úradoch, na polícii, skrátka všemožne po štátnych inštitúciách.

A to ste aktívne o sebe nikam nič nezadávali a možno ešte v skorých časov deväťdesiatych rokov nemali doma internet. A napriek tomu ste už boli v nejakom systéme. Toľko k úvodu o digitálnej stope. Naozaj to nie je len Tik Tok alebo Facebook či Pokec.

Hodnota vašich údajov má vždy nejakú cenu. Či už je to krádež údajov kreditnej karty alebo prístupu do internet bankingu, prípadne do účtu na sociálnej sieti alebo na emailu. Čo všetko vám chodí do emailu? Keby vám niekto zmenil heslo, ako by ste dostávali faktúry alebo iné emaily?

Dajte si na to pozor. Možno ste si to ani neuvedomili, ale email je dnes vaša súčasť a je dôležitejší, ako sa na pohľad zdalo. Tak napríklad naklonovaná platobná karta s PIN kódom má hodnotu okolo 30 USD. Za ukradnutý prístup do gmailu zlodeji pýtajú zhruba 170 USD.

Kde vaše je moja stopa

Oblastí je veľa a mohli by sme dlho rozmýšľať, kde všade o sebe nechávate omrvinky. Mnohí aj starší z nás poznáme z minulosti napríklad jeden prípad. Nechceli sme platiť cez internet, aby náš účet nebol napadnutý hackermi a tak sme si radšej z bankomatu vybrali hotovosť alebo išli zaplatiť na pobočku do banky.

Veď ani vaša „mzdárka“ vo firme nešla do banky a neukladala vám výplaty do schránok ako máte vo vchode na poštové zásielky. Iste vy ako koncový bod ste predstavovali riziko, ktoré ste odmietaním internetbankingu trochu znížili. Avšak vaše peniaze už na internete sú a keď niekto „hackne banku“, je tam aj vaša výplata. Chránená, no aj tak. Principiálne ste pochopili toto posolstvo.

Tak, ste alebo nie ste na internete, keď sa vaša fotka z letnej dovolenky ocitne na Facebooku vašich detí?

Digitál vs. Analóg

Internet je súčasťou našich životov a je to správne. Neznamená to, že by vaša identita bola ohrozená, no sú tu väčšie riziká, ako pri tej reálnej identite. Veď posúďte sami, na internete môžete chatovať, randiť vydávať sa za niekoho iného a takýchto identít môžete mať viac. Pri komunikácii so štátom napríklad cez elektronický občiansky preukaz sa musíte verifikovať a potvrdiť svoju identitu z reálneho sveta v tom digitálnom.

Ako si ju ale nenechať ukradnúť. Komunikujete cez emaily, na Facebooku, Instagrame alebo WhatsAppe a tak je treba si tieto komunikačné kanály chrániť. Základom je, aby ste nikomu neposielali heslo. NIKDY. Firma ho nepotrebuje, veď systém, kam sa prihlasujete vymyslela. Na čo by jej boli vaše údaje? Dajte si pozor na to, aby ste mali dobre zabezpečenú emailovú schránku. Teda mali ste silné heslo, veľké, malé písmená, čísla a špeciálny znak postačí.

O tom, ako sa chrániť na internete, praktické a zrozumiteľné rady, nájdete na stránkach www.bezpecnenanete.sk

Dvojfaktor

Netreba ísť do extrému. Emailová schránka by mala byť chránená dvojfaktorovou autentifikáciou (2FA). Po zadaní hesla si od vás bude pýtať ešte špeciálny kód, napríklad cez aplikáciu Google Authenticator. Odhalenie vášho hesla potom nebude predstavovať riziko, nakoľko by zlodej potreboval ďalší prvok a to práve ten kód.

Mohli by ste namietať, že ak sa dostane do vášho emailu tak ľahko vypne 2FA. Nie, nevypne. Pretože pri tomto kroku bude potrebné opäť zadať novo vygenerovaný kód z 2FA aplikácie. Rovnako tak odporúčame zabezpečiť aj Facebook, spomínaný Instagram alebo iné služby.

Tip na článok:

VPN

O službách VPN informujeme pravidelne a je to z dôvodu, že takto sa môžete ľahko chrániť a nepotrebujete žiadne extra znalosti. VPN služby má integrované priamo Opera, smartfóny od Samsungu, no kúpiť sa dajú aj komerčné a nutné dodať, že bezpečnejšie VPN služby. Poskytnú bezpečné pripojenie najmä na verejných sieťach Wi-Fi. Odporúčame ich ale používať aj doma, určite v hoteloch. Ani hotelová Wi-Fi s heslom nie je súkromná a považujte ju za verejnú.

Tip na článok:

Fotiť ale nie všetko

Pozor najmä na fotenie súkromných informácií. Nie je to vyslovene o tom, aby ste nefotili doklady. Tie možno priamo nefotíte, no možno máte niekde preukaz na stole popri tom, čo sa s mobilom s vysokým rozlíšením fotoaparátu fotíte v kancelárii. Pozor aj na takéto detaily.

V prípade detí dokonca odporúčame, aby nerobili „veľkopriestorové“ fotky, ktoré by identifikovali ich pobyt, nepridávali. Pravidlá bezpečnosti sa ťažko dodržiavajú, no aspoň na ne treba myslieť a čo najviac sa potenciálu bezpečnosti priblížiť. Iste nemá zmysel retušovať názov firmy, ak „všetci“ vedia, kde pracujete. To je v poriadku.

Kontrolujte celý digitálny svet

Teraz už viete, že tento svet je prepojený, hoci sa mu zdanlivo snažíte vyhýbať a vy sami nie ste vyslovene aktívni. Pozrite si občas vaše sporiace účty, rôzne úverové zmluvy alebo iné produkty či služby, v ktorých ste prihlásení. Aj bankové účty, ktoré síce máte zadarmo, no máte tam napríklad 10 eur. Mohli by byť zneužité iným spôsobom, hoci krádež peňazí by, pochopiteľne, nebola primárnym motívom.

Netreba na týchto službách „visieť“ každý deň, no z času na čas si ich pozrite. Minimálne, či sa do nich stále viete prihlásiť a či sú vami zadané údaje v nich správne. Tu ide napríklad nie len o banky ale aj stavebné sporiteľne (hoci technicky je aj toto banka), služby predplatného aj keď ich nie veľmi aktívne používate, cloudové úložiská, kryptomenové burzy aj keď aktívne neobchodujete, no máte tam plne overený účet atď.

Podvody v emailoch a SMS

Bežne sa nič nemusí stať a popravde väčšinou tomu pomôžeme sami. Stačí, aby vám do emailovej schránky prišla falošná správa vydávajúca sa za bankovú žiadosť, zásielkovú službu, prípadne nejaký podvod z inzertného portálu. Takto si na pohľad nemusíte uvedomiť, že ide o podvrhnutú správu a kliknete na odkaz vedúci na falošnú stránku. Tam zadáte svoje údaje a prezradíte prihlasovacie meno a heslo.

Takisto si zamykajte počítač, čo inak v pracovnom prostredí vyžaduje aj nariadenie GDPR. Nakoniec, ani sa nemusíte zahltiť mnohými opatreniami. Ešte stále môžete pokojne žiť a nechať internet internetom. Stačí mať len nejaké povedomie a radšej si nezrovnalosti overiť. Je ale pravda, že digitálny svet je tu viac a viac prepojený s reálnym životom a bez istej gramotnosti sa môžete ľahšie nachytať.

Prečítajte si aj:

Herný svet detí a narastajúca závislosť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.