Najpoužívanejším Androidom nie je aktuálna verzia.

Android 14 je momentálne najnovší systém, ktorý je vydaný v plnej verzii. Tu sa ale prejavuje jav, ktorý pozorujeme už niekoľko rokov. Najpoužívanejším systémom je totiž Android 13, teda predchádzajúca verzia. Je to dané roztrieštenosťou trhu a príliš veľkým počtom zariadení, ktoré na tomto systéme bežia. V prípade veľkých výrobcov, ako sú napríklad Samsung, Xiaomi alebo Motorola, by to nebol problém. Títo výrobcovia sa o svoje smartfóny starajú a prinášajú najnovšiu verziu do mnohých svojich zariadení.

Mobile and Tablet Android version statcounterZdroj: StatCounter

Problémom sú zariadenia, ktoré nemajú garantovanú podporu na prechod na ďalšiu verziu, alebo sú na okraji záujmu. Typicky hovoríme o zariadeniach s cenovkou okolo 150 eur. Najnovšia verzia Androidu má len 4,55 % podiel. Android 13 má 28,18 % podiel na trhu. O približne 10 % menej majú verzie 12 aj 11.

Používatelia, ktorí sú nedočkaví a majú smartfón kompatibilný s vývojárskou verziou Android 15, majú možnosť ho otestovať. Aktuálne je už dostupná 2. beta verzia. To ale všeobecne neznamená, že by ste si ju nemali inštalovať na hlavný smartfón. Zatiaľ ide o veľmi ranú fázu. Beta verzia je podporovaná konkrétnymi smartfónmi a výrobcami, ako je vidieť na obrázku nižšie.

Android 15 beta version aviabilityZdroj: Google Android

Nová verzia okrem efektívnejšieho boja s otravnými notifikáciami prinesie aj zlepšenie v oblasti grafiky. Vývojári budú môcť v novej verzii vyskúšať aktualizovanú vrstvu Angle, ktorá umožní spúšťanie OpenGL ES nad Vulkanom. To by malo priniesť lepšiu stabilitu a v niektorých prípadoch aj vyšší výkon v grafických aplikáciách. Vulkan je dostupný ako API rozhranie od verzie Android 7. Toto grafické API bolo vyvinuté na podporu procesorov s viacerými jadrami a takisto aj na použitie najmodernejších grafických enginov.

Android ANGLE on Vulkan roadmapZdroj: Google Android

Zdroj: StatCounter, Android Developer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.