Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kyberšikana môže na deťoch zanechať oveľa nebezpečnejšie následky, ako si mnohí rodičia myslia.

Väčšina z nich môže vážne poškodiť zdravie mladých obetí či ich schopnosť socializovať sa. Poukázali na to aj výsledky prieskumu zameraného na deti a mládež Growing Up Online – Connected Kids, ktorý realizovala spoločnosť Kaspersky Lab v spolupráci s iconKids & Youth.

Pod kyberšikanou rozumieme úmyselné zastrašovanie, prenasledovanie alebo akékoľvek zneužívanie páchané na deťoch a mladých tínedžeroch na internete. Je zaujímavé, že tejto dnes už pomerne rozšírenej hrozby, sa obáva viac detí ako rodičov – v prieskume ju označilo za neškodnú až 21% rodičov, pričom u detských respondentov to bolo len 13%. Deti majú pred kyberšikanou skutočný rešpekt. Svedčí o tom aj fakt, že 16% z nich má väčší strach z toho, aby sa nestali obeťami tohto druhu šikany v online priestore, než v reálnom živote. Pričom asi polovica tínedžerov sa obáva rovnako šikany na internete, ako aj šikany v reálnom živote.

Rodičia by v žiadnom prípade nemali podceňovať nebezpečenstvo kyberšikany. Napriek tomu, že podľa prieskumu len 4% mladých respondentov potvrdilo, že majú skúsenosť s online šikanou (v  porovnaní s 12% tých, čo majú podobnú skúsenosť z reálneho života), až v 7 z 10 prípadov boli dôsledky tejto hrozby traumatizujúce.

Šikanovanie na internete môže zanechať značné emocionálne rany na psychike obete. Až v 37% prípadoch šikanovaných detí si ich rodičia všimli nižšie sebavedomie, 30% zaznamenalo problémy s výkonom v škole a v 28% prípadoch sa prejavili depresie. K ďalším problémom sa pridali nespavosť (25%), nočné mory (21%), vyhýbanie sa kontaktu s rovesníkmi (26%) či dokonca problémy s anorexiou (20%).

Kaspersky Lab_online risks_web2016_3_nowat

Znepokojujúce sú aj štatistiky, podľa ktorých sa až 20% detí stalo svedkami kyberšikany, pričom 7% z nich priznalo, že sa na nej aj priamo podieľalo. Najhoršie na tom je, že v mnohých prípadoch deti s rodičmi o svojich skúsenostiach s kyberšikanou nehovoria, dokonca sa ju pred nimi snažia cielene utajiť. To často znemožňuje akékoľvek snahy ochrániť ich pred touto hrozbou.

Andrei Mochola, šéf Spotrebiteľskej sekcie v spoločnosti Kaspersky Lab komentuje výsledky prieskumu: „Pri našom úsilí ochrániť deti pred hrozbou kyberšikany nesmieme zabúdať na to, že virtuálny svet je pre nich často rovnako dôležitý ako ten skutočný. Internet je pre nich miestom stretnutí, nadväzujú tu nové priateľstvá, hľadajú informácie a vzdelávajú sa. Je pre nich zábavou, no zároveň aj miestom, kde môžu zažiť aj mnohé nepríjemné skúsenosti. Kyberšikana je jednou z najnebezpečnejších hrozieb, ktorým sú naše deti vystavené na internete, najmä kvôli jej negatívnemu vplyvu na psychiku či zdravý vývin a pohodu dieťaťa po zvyšok života. Najlepším riešením je v tomto prípade rozprávať sa s deťmi otvorene o tejto hrozbe a nezanedbať ochranu v podobe softvéru poskytujúceho rodičovskú kontrolu, ktorý nás okamžite upozorní na akékoľvek podozrivé správanie našich detí na internete.“

Viac informácií o tom ako ochrániť deti na internete nájdete webovej stránke kids.kaspersky.com, venovanej špeciálne deťom a hrozbám, ktorým sú vystavené na internete. Informácie o technickom riešení týkajúce sa ochrany detí nájdete na Kaspersky Safe Kids.