Cenovo dostupný iPhone je zatiaľ model SE, ktorý však tiež nie je najlacnejším modelom.

Kúpa smartfónu od spoločnosti Apple si vždy niesla akýsi dojem prestíže. Modely od tejto spoločnosti totiž nikdy neboli nejaké lacné v porovnaní s konkurenciou. Apple si celkovo tak držal status prémiovej značky, ktorá prináša kvalitnejšie zariadenia narozdiel od iných značiek. Aj z tohto dôvodu sú všetky modely z ich dielne z kategórie vlajkových lodí, výnimkou je tak dostupnejší iPhone SE.

Aj keď iPhone SE prináša niekoľko kompromisov, jeho cena nie je úplne najnižšia v porovnaní s konkurenčnými telefónmi. Aktuálny model s označením iPhone SE 3 predstavený v roku 2022 si drží cenovú úroveň 429 dolárov, pričom ide o najlacnejší telefón, ktorý Apple ponúka. Je tu však možnosť toho, že by Apple zacielil aj na úspornejších zákazníkov? Pravdepodobne nie.

iPhone s nízkou cenou je teraz len snom

Podľa situácie na trhu by spoločnosti Apple určite pomohlo, keby predstavila dostupnejší model a oslovila tak aj menej náročných zákazníkov. Výrobca sa však obáva, že ak by tak spravil, stratil by status prémiovej značky a ich modely by tak prišli o prestíž, ktorú si budovali dlhé roky. Aj pripravovaný iPhone SE 4 by tak mal mať minimálnu cenu na úrovni minimálne 429 amerických dolárov, aby nezišli pod cenu, na ktorej sa drží predchádzajúca generácia.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Zákazníci, ktorí takto chcú siahnuť po lacnejšom telefóne, tak zvyčajne majú dve možnosti. Môžu si kúpiť lacnejší Android smartfón, ktorý však nemusí so sebou prinášať tú prestíž a možnosti prepojeného ekosystému produktov ako modely od Applu. Populárnou praktikou je však aj kúpa staršieho iPhonu, ktorý kúpia buď z predajní ako repasované zariadenia alebo po nich siahnu na bazároch.

Apple však nie je s myšlienkou lacnejšieho iPhonu úplne nezoznámený. Ak si spomínate na model iPhone 5c, tak šlo o prvý experiment s lacnejším telefónom. Tento telefón prichádzal v živých farbách s konštrukciou z plastu a jeho cena bola na úrovni 99 amerických dolárov v prípade dvojročnej viazanosti u amerického operátora.

V tej dobe bol však v predaji aj prémiový iPhone 5s za 199 dolárov (pri dvojročnej viazanosti u amerického operátora), ktorý bol väčším predajným hitom a model 5c v predajoch pohorel. Kto vie, možno toto bolo pre Apple impulzom, aby sa v triede lacných telefónoch neangažoval.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.