Nestojí veľa a zvuk zachytávaný smartfónom bude vďaka nemu oveľa lepší.

Dnešné smartfóny dokážu zaznamenávať video vo vysokej kvalite, ktorá dokonca postačuje i na použitie napríklad v televíznom spravodajstve, kde sú na obraz kladené zásadné požiadavky. Bohužiaľ, zvuková stránka smartfónov za tou obrazovou stále podstatne zaostáva.

Výrobcovia sa síce snažia mikrofóny v mobiloch vylepšovať a platí napríklad, že ak pred desiatimi či 12 rokmi ste na hlučnom koncerte aj drahými smartfónmi namiesto skladby zaznamenali len chrčanie a praskanie, dnes vám už aj lacnejšie modely v takom prípade nahrajú pekný zvuk.

Inak však majú mikrofóny v smartfónoch ešte dosť slabín. V prvom rade, pri nahrávaní v exteriéri stačí slabý vánok a na zázname je to okamžite počuť. Problém majú aj s nižšou citlivosťou a celkovo kvalitou. Pokiaľ pri pohľade na video natočené smartfónom a kvalitnou kamerou či zrkadlovkou sa už v súčasnosti často nedá voľným okom zaznamenať rozdiel, pri zvuku to ale počuť a to dosť výrazne.

Riešením je externý mikrofón, kde je výber skutočne široký. Medzi profesionálmi sú obľúbené napríklad bezdrôtové mikrofóny značky Røde či DJI, ktoré ale stoja stovky eur a nie každý je ochotný takúto sumu investovať, hlavne, ak robí videá na nekomerčnej báze. Navyše, pre niekoho môžu byť až príliš nepraktické, ak nepotrebuje bezdrôtovú konektivitu a stačil by mu len klasický drôtový mikrofón.

Pre takýchto používateľov je určený mikrofón Boya BY-DM100, ktorý doslova za cenu menej ako 15 eur dokáže posunúť kvalitu zvuku vašich videí na úplne inú úroveň.

Konštrukcia a konektivita

Pri tomto mikrofóne vlastne ani nemôžeme hovoriť o tom, že je drôtový – k smartfónu sa totiž pripája priamo a napevno cez USB-C port. Existuje aj verzia tohto mikrofónu pre Apple s označením Boya BY-DM200. Ide o totožné zariadenie, len s konektorom Lightning.

Táto konštrukcia zapríčiňuje, že mikrofón môže mať pri používaní len dve polohy, buď je nasmerovaný dopredu ako hlavný fotoaparát, alebo mieri na používateľa v prípade, že sa natáča predným fotoaparátom.

Pri videu je to vyhovujúce a absolútne postačujúce, ale ak chcete s niekým robiť interview a nahrávať len zvuk, je treba mobil držať dosť krkolomným a nepohodlným spôsobom, aby smeroval priamo na ústa respondenta.

Hlavným materiálom je plast, čo pri danej cene nie je prekvapujúce. Celý mikrofón je vďaka tomu veľmi ľahký, váži len 73 gramov a nijako príliš nezaťažuje USB-C port v telefóne.

Pre nahrávanie ho stačí len zapojiť do portu a telefón by ho mal sám rozpoznať a nahrávať cezeň. Odskúšal som to na dvojici telefónov Samsung, konkrétne Galaxy Note 20 Ultra a Note 10 Plus. V obidvoch prípadoch smartfón pri nahrávaní cez vstavanú aplikáciu Nahrávač zvuku oznámil, že na záznam sa bude využívať externý mikrofón.

V prípade telefónu Realme GT Neo 3T síce mobil neoznámil nič, ale cez tento mikrofón nahrával. Nemusí to však fungovať u všetkých značiek. Náš šéfredaktor Ondrej Macko ma upozornil, že napríklad mobily značky Honor majú s rozpoznávaním a nahrávaním cez takéto USB-C mikrofóny problém.

Boya BY-DM100Zdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Obsah balenia

Toto je ďalšia oblasť, ktorá pri kúpe poteší. Okrem samotného mikrofónu totiž dostanete aj pevné a celkom kvalitné puzdro, hoci by mohlo byť o niečo väčšie, aby v ňom mikrofón s príslušenstvom nebol tak natlačený. Okrem neho je v balení penový kryt a ďalší chlpatý na elimináciu poryvov vetra, takzvaná mŕtva mačka. Dva kryty a puzdro nebývajú niekedy ani v balení podstatne drahších mikrofónov.

Kvalita zvuku

Dostávame sa asi k najdôležitejšej oblasti. Ako bolo spomenuté v úvode, hoci ide o lacný model, svoju úlohu si plní veľmi dobre. Nahraný zvuk je oveľa prirodzenejší, plnší a výraznejší ako pri nahrávaní zo vstavaného mikrofónu telefónu. Zároveň pri porovnaní s ním dokáže zrozumiteľne zachytiť hlas z väčšej vzdialenosti. Tu treba dodať, že ide o klasický kardioidný mikrofón teda taký, ktorý sníma zvuk hlavne spredu, ale čo-to zachytí aj z okolia.

Kvalita je dokonca taká dobrá, že som ním nahrával niektoré nahrávky pre kolegyne novinárky z rozhlasu a označili ju ako výbornú aj pre použitie v rádiu, kde sa na zvukovú stránku, pochopiteľne, kladie veľký dôraz.

Kvalite prospievajú aj spomínané dva kryty. V interiéri stačí základný penový, vonku určite odporúčam chlpatý, vďaka ktorému bude zvuk čistý aj pri vetre. Dávajte si však pozor na úchop telefónu – všimol som si totiž, že ak posúvam pri nahrávaní ruky po kryte smartfónu, je to na zázname počuť ako nežiaduce zvuky, keďže sa prenášajú cez jeho konštrukciu. Závisí to, samozrejme, od toho, aký obal používate, ale ak si nedáte pozor, počuť to a je to rozdiel oproti napríklad drôtovému mikrofónu, kde sa tieto pazvuky nemajú šancu dostať až k mikrofónu.

Druhým nedostatkom je skutočnosť, že mikrofón je rušený telefónnym signálom, resp. komunikáciou mobilu s vykrývačmi. Toto je na zázname takmer vždy počuť ako citeľné praskanie či rušenie až do takej miery, že nahrávka sa stáva nepoužiteľnou. Je to opäť daň za to, že mikrofón tohto typu je veľmi blízko pri telefóne.

Výrobca o tomto probléme vie a odporúča telefón pred nahrávaním prepnúť do letového režimu. V tomto prípade je zvuk naozaj krásne čistý, ale zároveň to znamená, že tento mikrofón príliš nevyužijete pri nahrávaní živých videí na sociálne siete. S tým treba pri uvažovaní o kúpe rátať.

Boya BY-DM100Zdroj: Boya BY-DM100

Zhodnotenie

Boya BY-DM100 a jeho ekvivalent DM200 pre Apple zariadenia boduje hlavne svojím pomerom cena/výkon. Za cenu okolo 15 eur ponúkne nielen oveľa lepší zvuk v porovnaní s bežnými mikrofónmi v mobiloch, ale aj príslušenstvo v podobe dvoch krytov a puzdra.

Nevýhodou je rušenie telefónnym signálom, pre ktoré treba nahrávať videá v letovom režime a tiež nutnosť dávať si pozor na úchop, aby na zázname nebolo počuť šuchotanie, resp. trenie rúk na mobile. Inak ide o výborné zariadenie, ktoré za lacný peniaz dodá vašim videám čistý a kvalitný zvuk.

Cena: od 13,20 eura

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.