Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Trh technického spotrebného tovaru klesol na Slovensku o takmer 1 percento v druhom kvartáli 2017 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

K pozitívnemu vývoju prispeli v druhom kvartáli tohto roku sektory domácich spotrebičov, spotrebnej elektroniky a fotografickej techniky. Najdynamickejšou kategóriou bola fotografická technika a malé domáce spotrebiče. Do červených čísel sa naopak dostali telekomunikácie (na open markete), informačné technológie a kancelárska a výpočtová technika.

Pozitívnym trendom bolo, že priemerná cena TV prijímačov medziročne rástla vďaka pokračujúcemu dopytu po prijímačoch s veľkými uhlopriečkami. Dynamický medziročný nárast predajov pokračoval vo väčšine audio kategórií, ťahúňmi rastu boli domáce audio systémy s pripojením, multiroom systémy a Bluetooth náhlavnej súpravy.

Trh TV prijímačov však zaznamenal celkový medziročný pokles predajov v objeme aj hodnote, na ktorom sa najviac podieľali stredne veľké uhlopriečky. Klesol aj dopyt po tradičných audio systémoch a systémoch domáceho kina.

Fotografický trh

Pozitívnym trendom bolo, že zrkadlovky a kompakty s výmenným objektívom prispeli k medziročnému nárastu hodnoty tohto segmentu.

Negatívny vývoj zaznamenali kompakty s pevným objektívom.

Veľké domáce spotrebiče

Pozitívny trend zaznamenal trh veľkých a malých domácich spotrebičov, ktorý pokračoval aj v 2. štvrťroku 2017 v slušnom raste. Rýchlo rastúcou skupinou stále zostávajú sušičky bielizne, veľký záujem je aj o práčky so sušičkami a darilo sa aj sporákom a vstavaným rúram.

S najhorším výsledkom za domáce spotrebiče skončilo chladenie, ktoré v hodnote medziročne zaznamenalo mierny pokles.

Malé domáce spotrebiče

Predaje malých domácich spotrebičov rastú o viac ako 12 percent, a to v druhom štvrťroku, tak aj v celom prvom polroku. Najviac rastúcou kategóriou je zubná hygiena nasledovaná kávovarmi, napriek tomu sú stále najdôležitejšou kategóriou malých domácich spotrebičov na slovenskom trhu vysávače.

Medziročne sa v hodnote, ako aj v predaných kusoch nedarí odšťavovačom a elektrickým panviciam a hrncom a v hodnote tiež fritézam.

Informačné technológie

Pozitívny vývoj zaznamenal predaj ultratenkých zariadení v rámci prenosných počítačov. Pokračujúci rast mali herné zariadenia v kategórii stolových a prenosných počítačov.

Negatívny vývoj majú naďalej stolové počítače a dvojciferný prepad objemu aj obratu bol u tabletov (dáta za „open market“).

Telekomunikácie 

Zvyšuje sa dopyt po smartfónoch vybavených čítačkou odtlačku prstov a rastie aj priemerná cena smartfónov.

Negatívnym trendom bol celkový pokles objemu trhu.

Kancelárska technika

Pozitívny trendom bol medziročný rast predajov atramentových tlačiarní a multifunkčných zariadení. Na druhej strane poklesol dopyt po laserových tlačových zariadeniach.

Značky: