Španielska spoločnosť tiež využíva virtuálnu realitu a ponúka vlastnú aplikáciu s video obsahom.

LaLiga nám pred rokom na MWC ukázala, že futbal a technológie idú dokopy. Keď teda prišla pozvánka na prezentáciu technologických inovácií aj tento rok, prijali sme ju. Sami sme boli zvedaví, či nám prevádzkovateľ španielskych športových súťaží ukáže niečo nové.

A LaLiga opäť prekvapila. Prezentovala síce niekoľko technológií, ktoré sme videli aj pred rokom, hlavnú pozornosť však pútala využitím umelej inteligencie, čo je novinka.

Kamery na vytvorenie 360° opakovaných záberov sú nainštalované na 8 štadiónoch. Pred rokom to bolo 6

LaLiga využíva umelú inteligenciu pri zostavovaní kalendára zápasov a tiež aj pri používaní videoasistenta rozhodcu (VAR). Kalendár generuje na základe obmedzení, ako sú zápasy niektorých tímov v európskych súťažiach počas týždňa či zadefinované atraktívne televízne sloty, v ktorých sa nemôžu prelínať dva veľké kluby.

Umelá inteligencia všetky tieto obmedzenia dodržiava, vygeneruje viacero alternatív a vždy vyberie tu, ktorá sľubuje najvyššiu predpokladanú návštevnosť na štadiónoch a sledovanosť v TV, zatiaľ iba v rámci Španielska. LaLiga tvrdí, že predpokladané hodnoty sa zhodujú s realitou s 1% odchýlkou.

Kalendár zápasov generuje umelá inteligencia. Odhaduje aj návštevnosť na štadiónoch a sledovanosť v TV a to s 1% odchýlkou

AI pomáha aj videorozhodcovi

Umelá inteligencia sa tiež využíva pri rýchle vygenerovanie čiar, ktoré následne videorozhodca využíva pre posúdenie postavenia mimo hry. V minulosti bolo potrebné pred zápasom kalibrovať zariadenia, čo zabralo niekoľko minút. Teraz netreba nič nastavovať, o vytvorenie virtuálnych čiar sa postará umelá inteligencia a vystačí si zo zábermi z jednotlivých kamier.

Počas prezentácie sme videli aj aplikáciu, ktorá je voľne dostupná pre mobilnú virtuálnu realitu od Samsungu a umožňuje sledovať krátky zostrih zápasov vo VR.

Umelá inteligencia vygeneruje pomocné čiary okamžite

Určité experimenty s virtuálnou realitou sme si mohli pozrieť pred rokom a je pozitívne, že LaLiga počas 12 mesiacov vytvorila funkčný produkt, ktorý je reálne dostupný. Musíme uznať, že sledovať góly z trestných kopov vo VR má svoje čaro.

LaLiga tiež vylepšila aplikáciu Mediacoach, ktorá pomáha pri tréningoch a analýze zápasov. Tento nástroj majú futbalové kluby k dispozícii bezplatne a podľa LaLigy pomáha tímom neustále sa zlepšovať. Viac sme o ňom písali v našej minuloročnej reportáži.

LaLiga má vlastnú aplikáciu s video obsahom z rôznych športových súťaží

Prečítajte si aj:

Reportáž: Španielska LaLiga nám ukázala, že futbal a technológie idú dokopy

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit