Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Lenovo dosahuje solídne výsledky vďaka diverzifikovaným hnacím silám rastu a prevádzková excelentnosť vedie k ziskovosti

Spoločnosť Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) dnes oznámila výsledky skupiny za tretí štvrťrok, pričom vykázala tržby vo výške 15,3 miliardy amerických dolárov a čistý zisk 437 miliónov amerických dolárov. Tržby skupiny z podnikania mimo PC segment dosiahli vysokú úroveň 41 % a ziskovosť zostala stabilná vďaka diverzifikovaným hnacím silám rastu spoločnosti Lenovo. Podnikanie v oblasti riešení a služieb (SSG) a podnikanie v oblasti infraštruktúrnych riešení (ISG) zaznamenalo rekordné tržby 1,8 miliardy amerických dolárov, resp. 2,9 miliardy amerických dolárov, čo predstavuje medziročný nárast o 23 % a 48 %. Všetky hlavné obchodné skupiny prispeli k prevádzkovému zisku už piaty štvrťrok po sebe.

Hoci odvetvie čelí výrazným makroekonomickým tlakom, spoločnosť Lenovo vidí pred sebou dlhodobé príležitosti, keďže globálne trendy digitalizácie a inteligentnej transformácie sa naďalej zrýchľujú a očakáva sa, že výdavky na IT sa v strednodobom až dlhodobom horizonte vrátia k miernemu tempu rastu. V sektore osobných počítačov je skutočný dopyt, ktorý sa odráža v údajoch o aktivácii z roku 2022, oveľa lepší, ako naznačujú údaje o dodávkach v odvetví, keďže kanál spotrebúva nadbytočné zásoby. Skupina očakáva, že v druhej polovici kalendárneho roka sa obnoví medziročný rast, pričom dopyt koncových používateľov bude vyšší ako pred Covid pandémiou.

Skupina naďalej prijíma proaktívne opatrenia na ďalšie posilnenie svojej nákladovej konkurencieschopnosti. Svoje ciele plánuje dosiahnúť investovaním do hnacích síl rastu s vysokou maržou, ako aj znižovaním prevádzkových nákladov. Hotovostná bilancia spoločnosti Lenovo zostáva silná, cyklus konverzie hotovosti sa naďalej zlepšuje, zásoby v predajných kanáloch sa znížili a spoločnosť naďalej investuje do výskumu a vývoja a udržateľnosti, pričom zostáva odhodlaná zdvojnásobiť ziskovosť v strednodobom horizonte.

Zhrnutie finančných výsledkov:

 Q3 22/23 V miliónoch USDQ3 21/22 V miliónoch USDRozdiel   
Výsledky skupiny15,26720,127(24%) 
Príjmy pred zdanením605855(29%) 
Čistý príjem (zisk pripadajúci na akcionárov)437640(32%) 
Čistý príjem (zisk pripadajúci na akcionárov – nie-HKFRS) [1]447652(31%) 
 
Základný zisk za akciu (Amerických centov)3.655.50(1.85) 

Yuanqing Yang, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Lenovo:

“Dnešné dobré výsledky dokazujú, že naša stratégia transformácie založená na službách sa vypláca. Naše diverzifikované hnacie sily rastu v podnikaní v segmente mimo PC teraz predstavujú viac ako 40 % príjmov našej skupiny a sú zdrojom solídnej ziskovosti. Napriek zložitému makroprostrediu sme si udržali vedúce postavenie na trhu osobných počítačov. Som naďalej presvedčený, že naša jasná stratégia, prevádzková odolnosť, zdravá likvidita a pokračujúce investície do inovácií nám zabezpečia dlhodobý udržateľný rast a lepšiu ziskovosť.”

Solutions and Services Group (SSG): rekordné príjmy a vysoká marža

Príležitosť:

Očakáva sa, že trh s IT službami v hodnote bilióna dolárov zostane v strednodobom až dlhodobom horizonte silný, pričom rast spravovaných služieb pre cloud, on-prem a edge by sa mal zvýšiť o 7 % CAGR. Výdavky na vertikálne riešenia a služby v oblasti vzdelávania, inteligentného maloobchodu, inteligentných miest a výroby dosahujú takmer dvojciferný CAGR.

Výsledky v treťom štrvrťroku:

  • V poslednom štvrťroku vzrástli tržby SSG medziročne o 23 % na 1,8 miliardy amerických dolárov, pričom prevádzková marža dosiahla 20,2 % a prevádzkový zisk sa medziročne zvýšil o 12 %.
  • Všetky segmenty opäť dosiahli vysokú ziskovosť a silný rast tržieb.
  • Kombinácia výnosov z riešení a služieb, ktoré nie sú zamerané na hardvér, dosiahla rekordných 53 %, pričom spravované služby sa medziročne takmer zdvojnásobili, a to vďaka službe TruScale Everything as a Service.

Pohľad vpred:

  • SSG naďalej investuje do budovania škálovateľných a opakovateľných horizontálnych a vertikálnych riešení s Lenovo IP.
  • Okrem toho SSG obohatila svoje riešenia pre digitálne pracoviská, posilnila svoje hybridné cloud portfólio a ďalej rozšírila svoje ponuky udržateľnosti.

Infrastructure Solutions Group (ISG): rekordný príjem, rekordný zisk

Príležitosť:

Do roku 2025 sa očakáva, že samotný trh so servermi dosiahne zisk 135 miliárd amerických dolárov. V tom istom časovom rámci vzrastie trh s okrajovou infraštruktúrou o 17 % a dosiahne 37 miliárd amerických dolárov a trh s úložiskami prekročí 35 miliárd amerických dolárov.

Výsledky v treťom štvrťroku:

  • Výnosy ISG za štvrťrok vzrástli medziročne o 48 % na historické maximum 2,9 miliardy amerických dolárov.
  • Prevádzkový zisk sa medziročne viac ako zdvojnásobil a dosiahol historicky najvyššiu hodnotu 43 miliónov amerických dolárov, čo predstavuje sedem po sebe idúcich štvrťrokov medziročného zlepšenia.
  • Tržby zo serverov vzrástli o 35 % YTY na nový rekord, vďaka čomu je Lenovo 3. najväčšia serverová spoločnosť na svete. Príjmy z úložného priestoru sa viac ako strojnásobili (teraz číslo 5 na svete) a softvér vzrástol o 52 % – obe oblasti dosiahli historické maximá.

Pohľad vpred:

  • ISG pokračuje v zlepšovaní svojho komplexného portfólia infraštruktúry a investuje do inovácií, najmä do okrajových výpočtových systémov poháňaných umelou inteligenciou a hybridného cloudu.
  • ISG sa naďalej zameriava na to, aby bol jedným z najrýchlejšie rastúcich a v konečnom dôsledku najväčším poskytovateľom komplexných infraštruktúrnych riešení na svete, pričom zároveň vyvažuje rozsah a ziskovosť.

Intelligent Devices Group (IDG): solídna ziskovosť, expanzia do rastových oblastí

Príležitosti:

Napriek poklesu trhu s osobnými počítačmi je reálny dopyt, ktorý sa odráža v údajoch o aktivácii v roku 2022, oveľa lepší, ako naznačujú údaje o dodávke v odvetví, pričom sa očakáva, že sa trh v druhej polovici roku 2023 stabilizuje na vyššej úrovni, ako bola pred pandémiou.

Výsledky v treťom štvrťroku:

  • IDG si úspešne udržalo prvé miesto na trhu s osobnými počítačmi s 23,1 % podielom na trhu. Udržalo si tiež špičkovú ziskovosť v odvetví na úrovni 7,3 %, a to vďaka silnej konkurencieschopnosti produktov, ktorá sa prejavila v popredných aktiváciách systému Windows a viedla k zlepšeniu úrovne zásob.
  • Obchod so smartfónmi bol ziskový už 11. štvrťrok po sebe. Aktivácie prémiového produktu motorola edge vzrástli medziročne o 74 %.
  • Prémiový produktový mix v portfóliu tabletov sa rozšíril a riešenia inteligentných priestorov naďalej preukazovali rastový potenciál s kľúčovými výhrami.

Pohľad dopredu:

  • Inovácie naďalej poháňali vývoj od inteligentných zariadení k inteligentným priestorom.
  • Lenovo Yoga Book 9i získal na nedávnom veľtrhu CES historických 50 ocenení ako prvý[2] notebook s dvoma obrazovkami OLED plnej veľkosti na svete a Lenovo ThinkPhone od spoločnosti Motorola ako prvý smartfón spoločnosti zameraný na B2B, získal 15 ocenení “Best of CES“ vďaka svojej silnej pozícii v oblasti bezpečnosti a produktivity.
  • Vylepšené riešenia pre digitálne pracoviská zlepšujú používateľské zážitky v hybridných pracovných priestoroch.

Prevádzkové hlavné body a investovanie do budúcnosti

Životné prostredie, sociálna oblasť, správa – Spoločnosť Lenovo sa nedávno stala súčasťou prvej skupiny spoločností, ktoré získali potvrdenie o nulových emisiách v rámci iniciatívy Science Based Targets, partnerstva medzi UN Global Compact, CDP, World Resources Institute a World Wide Fund for Nature, čím sa stala prvým výrobcom osobných počítačov a smartfónov s cieľmi potvrdenými štandardom Net-Zero. V rámci svojich širších záväzkov v oblasti udržateľnosti sa spoločnosť Lenovo spojila so spoločnosťou Kuehne+Nagel, aby navrhla udržateľné logistické riešenie, ktoré zákazníkom pomôže znížiť ich uhlíkovú stopu. Spoločnosť bola už štvrtý rok zaradená do indexu rodovej rovnosti Bloomberg 2023 (GEI). Rámec Bloomberg Gender-Equity Index sleduje pokrok 484 spoločností v 11 sektoroch a 45 krajinách a regiónoch po celom svete v posilňovaní postavenia žien a rovnosti na pracovisku.

Excelentný dodávateľský reťazec – Na tohtoročnom Svetovom ekonomickom fóre v Davose bola továreň spoločnosti Lenovo v Hefei, LCFC, ocenená ako jedno z 18 ďalších miest, ktoré boli pridané do globálnej siete Lighthouse Network 132 popredných výrobcov fóra, z ktorých každý bol vybraný pre svoje vedúce postavenie a integráciu technológií štvrtej priemyselnej revolúcie (4IR). Spoločnosť LCFC bola založená v roku 2011 a je jednou z najpokročilejších inteligentných výrobných tovární na svete a najväčšou továrňou na inteligentné počítačové zariadenia (počítače, servery, edge computing, inteligentný internet vecí). Je vlajkovou loďou v sieti viac ako 35 výrobných závodov spoločnosti Lenovo na deviatich trhoch a dodáva produkty na 126 trhov po celom svete. To všetko pri každodennej správe 300 tisíc jednotlivých kusov materiálov a súčiastok, 300 diskrétnych nových produktov ročne a viac ako 200 tisíc rôznych konfigurácií produktov.

Oceneniamagazín Fortune nedávno zverejnil svoj každoročný zoznam najobdivovanejších spoločností na svete, v ktorom spoločnosť Lenovo postúpila o 11 miest na 189. miesto. Každoročný rebríček hodnotí firemnú reputáciu globálnych organizácií a posudzuje 1 000 najväčších amerických spoločností spolu s 500 globálnymi spoločnosťami z rebríčka FORTUNE s ročným obratom viac ako 10 miliárd USD. Spoločnosť Lenovo sa v súčasnosti nachádza na 171. mieste v rebríčku FORTUNE Global 500. Zoznam hodnotí globálne spoločnosti z 52 rôznych odvetví. V rámci spoločností v podkategórii „počítačový priemysel“ bola spoločnosť Lenovo ocenená najmä ako „najobdivovanejšia“, pričom získala dobré výsledky za kvalitu produktov a služieb, riadenie, inovácie a sociálnu zodpovednosť.

Spoločnosť Fast Company nedávno označila technológiu vzdelávania zmiešanej reality spoločnosti Lenovo za jednu z „ďalších veľkých vecí v oblasti technológií“. Skupina redaktorov a autorov skúma svet technológií, aby predstavila to, čo považuje za „ďalšiu veľkú vec v oblasti technológií“ v spoločnostiach všetkých veľkostí, od nadnárodných spoločností až po začínajúce podniky. Tento rok bolo spolu s ďalšími 120 spoločnosťami vybraná aj spoločnosť Lenovo, ktorá preukázala svieže myslenie a špičkové technológie. Spoločnosť Lenovo bola vyzdvihnutá ako jedna z niekoľkých spoločností, ktoré sa snažia urobiť svet lepším, riešením základných spoločenských problémov.

[1] Meranie non-HKFRS bolo upravené vylúčením čistých zmien reálnej hodnoty finančného majetku oceňovaného reálnou hodnotou cez výkaz ziskov a strát, odpisov nehmotného majetku vyplývajúcich zo zlúčení a akvizícií, nákladov súvisiacich so zlúčením a akvizíciami a prípadných zodpovedajúcich vplyvov na daň z príjmov.

[2] Na základe interného prieskumu vykonaného k 2. decembru 2022 medzi všetkými hlavnými výrobcami osobných počítačov, ktorí ročne celosvetovo dodajú viac ako jeden milión kusov

O spoločnosti Lenovo

Spoločnosť Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) je globálna technologická spoločnosť s príjmami vo výške 70 miliárd USD, ktorá sa nachádza na 171. mieste v rebríčku Fortune Global 500, zamestnáva 82 000 ľudí na celom svete a každý deň poskytuje služby miliónom zákazníkov na 180 trhoch. Spoločnosť Lenovo, ktorá sa zameriava na odvážnu víziu poskytovať inteligentnejšie technológie pre všetkých, nadviazala na svoj úspech najväčšej svetovej spoločnosti v oblasti osobných počítačov ďalšou expanziou do kľúčových oblastí rastu vrátane serverov, úložísk, mobilných zariadení, riešení a služieb. Táto transformácia spolu s inováciami spoločnosti Lenovo, ktoré menia svet, buduje inkluzívnejšiu, dôveryhodnejšiu a udržateľnejšiu digitálnu spoločnosť pre každého a všade. Ak sa chcete dozvedieť viac, navštívte stránku https://www.lenovo.com, a prečítajte si o najnovších správach na našom StoryHub.

FINANČNÝ PREHĽAD

Za tretí štvrťrok, ktorý sa skončil 31. decembra 2022

(v miliónoch USD, okrem údajov na akciu)

  
Q3 22/23

Q3 21/22

Y/Y CHG
Výnosy 15,26720,127(24%)
Hrubý zisk 2,6123,355(22%)
Hrubá zisková marža 17.1%16.7%0.4 pts
Prevádzkové náklady (1,862)(2,423)(23%)
Výdavky na výskum a vývoj
(zahrnuté v prevádzkových nákladoch)
 (579)(549)5%
Pomer nákladov a výnosov 12.2%12.0%0.2 pts
Prevádzkový zisk 750932(20%)
Ostatné neprevádzkové výnosy/(náklady) – netto (145)(77)88%
Príjem pred zdanením 605855(29%)
Zdaňovanie (123)(173)(29%)
Zisk za obdobie 482682(29%)
Nekontrolné podiely (45)(42)6%
Zisk pripísateľný vlastníkom s majetkovou účasťou 437640(32%)
Zisk pripísateľný vlastníkom s majetkovou účasťou  non-HKFRS[1] 447652(31%)
Zisk na akciu (centy USD)
Základný
Zriedený
 
3.65
3.44

5.50
4.92

(1.85)
(1.48)

Značky: