Notebook so 16“ telom a plnou klávesnicou s numerickým blokom.

Výrobca nastavil použitie tohto počítača na silnejší multimediálny stroj do kancelárie pre používateľov, ktorí sa chcú viac zamerať na 3D grafiku alebo strih videa. Tí majú možnosť použiť niektorú z dostupných verzií grafických kariet NVIDIA. K dispozícii sú dva typy displejov, no líšia sa iba obnovovacou frekvenciou.

Vo verzii, ktorá prišla na test do našej redakcie bol použitý 60 Hz namiesto 120 Hz displeja. V rámci úplnosti ešte dodávam že maximálna konfigurácia IdeaPad 5 Pro 7. série je AMD Ryzen 7 6800HS. Maximálna kapacita operačnej pamäte je 32 GB a pevný disk môže mať kapacitu až 1 TB.

lenovo ideapad 5 pro 16ach6Zdroj: TOUCHIT
lenovo ideapad 5 pro 16ach6

Spracovanie

IdeaPad je vyhotovený z hliníka, čo mu dodáva zvýšenú odolnosť a zároveň sa tu aj naplno prejavilo lepšie chladenie. Zároveň patrí medzi stredne ťažké notebooky. Hmotnosť 1,93 kg bude pre mnohých akceptovateľná. Tým, že má 16“ displej, poskytne zároveň aj v kooperácii s úzkymi rámikmi veľkú plochu obrazu pri zachovaní rozumnej veľkosti na prenášanie. Zaujímavosťou je, že veko sa dá otvoriť jednou rukou, čo dnes ani zďaleka nebýva bežná vlastnosť. Je to jeden z malých detailov, ktorých má tento notebook viac.

Nie je tu dotykový displej, čo mnohým pravdepodobne nebude prekážať. Displej sa dá otvoriť až nad uhol približne 160 stupňov. To znamená pohodlnú prácu aj v režime postojačky. Je vždy dobré, ak výrobca nechá väčšiu vôľu a používateľ tak môže uhol otvorenia prispôsobiť. Dnes je táto možnosť tiež medzi jemne nadštandardná a pre koho je tento parameter dôležitý, vždy si to treba pred kúpou notebooku preveriť.

Prihlasovanie do systému je prostredníctvom infračervenej kamery, čítačku odtlačkov prstov tu výrobca nepoužil. Kamera funguje veľmi dobre a s týmto spôsobom budete mnohí spokojní. Najmä aj vďaka tomu, že opäť sa dá prispôsobiť funkcia kamery cez nástroj Lenovo Vantage. Ten napríklad umožní automatické uzamknutie systému po vašom odchode alebo automatické spustenie rozpoznávania po tom, ako sa priblížite k počítaču. V kombinácii IR kamery a snímača priblíženia je táto funkcia pohodlnejšia ako prihlasovanie sa odtlačkom prsta.

lenovo ideapad 5 pro 16ach6Zdroj: TOUCHIT
lenovo ideapad 5 pro 16ach6

Bežný displej

Výhradu pri tomto modeli mám len pri displeji. Výrobca síce použil displej s rozlíšením 2,5K a pomerom strán 16:10, no ide o základný typ s maximálnou svietivosťou 350 nitov. Podľa mojich meraní je táto hodnota len niečo cez polovičnú než udávanú výrobcom. Po praktickej stránke je IPS displej veľmi jemný, čo je dané samotným rozlíšením a v zásade nezaznamenáte žiadny výrazný problém. Škoda, že výrobca aspoň nepoužil aspoň z 120 Hz frekvenciu ako úplný základ. Rovnako by som ocenil aj vyššiu svietivosť.

Klávesnica a touchpad

Klávesnica s numerickým blokom má príjemný rozmer a výrobca použil len mierne užšie numerické klávesy. Dobre sa na nej píše a nemám k nej žiadne výhrady. Podsvietenie má štandardne dvojstupňové a používa tvar klávesov, na aký sme pri sérií IdeaPad roky zvyknutí. Príjemným rozšírením je horný riadok nad numerickým blokom s multimediálnymi klávesmi. Budú vám fungovať vo viacerých prehrávačoch, napríklad aj v internetovom prehliadači a na YouTube. Takto máte možnosť pozastaviť alebo zastaviť či opätovne spustiť prehrávané video. Posúvanie medzi videami dopredu a dozadu tu cez klávesy nefungovalo.

S touchpadom sa dobre pracuje a to nepatrí medzi najrozmernejšie. Avšak nemyslím si, že to by vám pridávalo tú najväčšiu hodnotu. Mnohí z nás stále ovládame notebooky v kombinácii myši a klávesnice. Čo som však ocenil viac, je oddelenie šípok od hlavnej časti. Sú jemne nižšie a tak netvoria s celým blokom klávesnice pravidelný tvar vo forme obdĺžnika.

lenovo ideapad 5 pro 16ach6Zdroj: TOUCHIT
lenovo ideapad 5 pro 16ach6

Výkon a chladenie

Výhodou konfigurácie s procesorom AMD je vyšší kancelársky výkon. Potvrdzuje to aj benchmarkový test PCMark 10. Notebook obstál lepšie ako porovnateľný notebook Acer Swift Go 16. Naopak treba ale dodať, že integrovaný grafický čip na tomto procesore nedosahuje kvalít integrovaného integrovanej grafickej karty v procesore Intel 13. generácie. Takže pri porovnaní s notebookom Acer Swift Go 16 je IdeaPad menej výkonný. Kto chce výkon, musí použiť verziu so samostatnou grafickou kartou NIVIDIA.

Platforma AMD s touto sériou procesora zase ťahá za dlhší koniec vo výdrži. Notebook vydrží v režime na batériu približne do 7,5 hodín. Pravdepodobne sa dostanete aj na vyšší údaj. Nameraný čas 7:12 hod. sa dá považovať za relevantný a smerodajný pri porovnávaní s ostatnými notebookmi. Okrem toho v kancelárskom režime bude notebook veľmi tichý a aktívne chladenie nebudete takmer vôbec počuť.

Vo vyššom zaťažení sa mierne zahrieva v časti nad klávesnicou, a to až na teplotu 42,2 °C. Presne na opačnej strane, teda zospodu je táto teplota približne o 2 °C vyššia. Pochváliť, ale treba chladenie klávesnice, ktorá takmer nepresahuje teplotu ľudského tela. Miestami pôsobí až chladivo.

Vantage klasika

Tento nástroj zmienim len krátko, pretože je to štandardná súčasť notebookov Lenovo, kde sa dá nastaviť funkcia klávesov F alebo ich multimediálny režim. Tiež je tu možnosť použiť rýchle nabíjanie alebo tento spôsob nabíjania zakázať, prípadne aktivovať režim na šetrenie batérie. Používatelia využívajúci notebook na videokonferencie majú možnosť nastavenia mikrofónu, ktorý dokáže odfiltrovať rušenie od okolia.

V posledných mesiacoch bol tento program aktualizovaný o novú položku s názvom Zosilnenie výkonu. Je tu možnosť aplikovať najvyšší možný výkon na vami nastavené aplikácie. Tie sa budú spomedzi iných uprednostňovať, ale najlepšie výsledky, ale dosiahnete s kartou NVIDIA. Grafický čip od AMD nie je tak výkonný a rozdiely v nastavení uprednostňovania výkonu možno nebudú tak badateľné.

lenovo vantage natavenia zvukuZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Lenovo IdeaPad 5 Pro je široko použiteľný notebook s veľkou obrazovkou, vhodný aj na náročnejšie multimediálne zaťaženie. Má plnohodnotnú veľkú klávesnicu a najväčšiu pridanú hodnotu som videl pravdepodobne v jemnom displeji, úspornej, ale stále ešte dostatočne výkonnej platforme AMD Ryzen 7 a kvalitnom spracovaní.

Za zmienku stoja aj reproduktory s podporou Dolby Atmos. Možno ich podľa môjho hodnotenia nazvať lepším priemerom. Toto slovné spojenie znamená, že dieru do sveta neurobia ale na filmy poslúžili dobre a rovnako aj hlasitosťou. Nesklamú vás.

Cena: 949 eur

Zapožičal: Datacomp.sk

Páči sa nám

  • Univerzálny výkon aj na multimédiá
  • Rozlíšenie displeja a veľká 16″ plocha
  • Konektorová výbava
  • Výdrž na batériu, úsporný čip
  • IR kamera
  • Minimálne prehrievanie

Nepáči sa nám

  • Iba 60 Hz displej, existuje aj konfig. so 120 Hz displejom
  • Iba priemerná svietivosť displeja

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6
ProcesorAMD Ryzen 7 5800H 3,2 ÷ 4,4 GHz, 16 MB cache (35 ÷ 54 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej16″, IPS, 60 Hz, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 2 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty1 × USB-C Gen 2 + PD, 1 × USB-C Gen 2, 2 × USB-A 3.2 Gen 1, HDMI 2.0, SD, audio
Operačný systémWindows 10 Home
Rozmery [mm]356 × 251 × 17
Hmotnosť [kg]1,93
ZapožičalDatacomp.sk
Cena (EUR s DPH)949
Model / TestyLenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6
PCMark 10 – Kancelársky výkon6376
3DMark 11 – Herný výkon6355
VR Mark – Orange Room1861
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1163,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:12
Displej – Min – max. hodnota jasu [cd/m2]2,89 – 165,87
Faktor mobility3,73

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.