Ďalší zo série super ľahkých notebookov a výdržou do 6 hodín na batériu.

Počítajte viac so 4,5 hodinami výdrže vtedy, keď sa nijako nechcete obmedzovať a nešetríte energiou. Acer Swift Go je dostupný v 14 a 16“ verzii. Do našej redakcie prišiel na test väčší model a to so 16“ uhlopriečkou a aj vyšším rozlíšením displeja, až 3200 × 2000 bodov. Notebook má procesor Intel Core i7-13700H a používa integrovanú grafiku. Kapacita operačnej pamäte je 16 GB a nedá sa zväčšiť. Je to pre aktuálny model maximum. Podobný notebook v 14“ uhlopriečke som už testoval a ide o model Acer Swift 14 (SF14-71T-792W).

Acer Swift Go 16Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift Go 16

Super ľahký

Výrobca stavil na tenký dizajn, no portová konektivita nijako neutrpela. Ocenil som úzke rámiky displeja ako aj kompaktnosť 16“ modelu. Je to notebook vhodný na kancelársky stôl, avšak jeho prenášanie vám nebude robiť žiadne problémy. Orámovanie displeja po bokoch je široké len 4,2 mm. Spodné a vrchné orámovanie na tom nie je oveľa horšie a je tu poznať niekoľko milimetrov navyše. To však z pohľadu celkového dojmu alebo ergonómie nepredstavuje žiadny problém.

Tým, že sa výrobcovi podarilo vtesnať takto veľkú plochu displeja do tela s pomerom obrazovky 16:10 má aj svoje menšie negatíva. Ide najmä o klávesnicu, ktorú dal výrobca v plnom formáte a tak je tu aj numerický blok. Nevýhodou ale je, že je veľmi zúžený a na jeho používanie si treba chvíľu zvykať.

Klávesnica a touchpad

Je podsvietená štandardnými dvoma stupňami bieleho LED svetla a väčšina klávesov F má svoju ďalšiu funkciu, napríklad aj vypnutie mikrofónu. Škoda, že výrobca neintegroval aj elektronický zámok webovej kamery.

Čítačka odtlačkov prstov je jedna z najrýchlejších akú som kedy na notebookoch používal. Je zároveň presná a spoľahlivá. Tvorí súčasť numerického bloku a je to zároveň tlačidlo na zapnutie a vypnutie notebooku. Má silnejší stisk, takže ho omylom nestlačíte.

Plocha touchpadu je pokrytá sklom a ide o materiál príjemný na dotyk. Notebook sa s ním dobre ovláda, no myšou to bude stále pohodlnejšie. Použitý koncept touchpadu výrobca označuje ako OceanGlass. Ocenil som aj širokú výbavu konektorov a tak sú tu dva USB-C konektory s rozhraním Thunderbolt 4, HDMI konektor ako aj dva USB porty typu A.

Dokonca nechýba ani čítačka microSD kariet alebo audio konektor. Umiestnenie portov by ale mohlo byť aj lepšie. Aj v tomto prípade sú veľmi blízko seba. Stačí jeden flash disk so širším rozmerom a nemôžete zároveň notebook nabíjať.

Acer Swift Go 16Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift Go 16

OLED displej

Jeden z najvýznamnejších prvkov v konfigurácii Swift Go je OLED displej. Podporuje zobrazenie škály 100 % DCI-P3 a HDR True Black 500. Okrem toho oceňujem aj podporu frekvencie 120 Hz. V uhlopriečke 16“ ho výrobca dodáva s 3,2K rozlíšením, čo je spomínaných 3200 × 2000 bodov.

V natívnom rozlíšení budú prvky veľmi malé aj na takto veľkej uhlopriečke. Zväčšením mierky získate veľkú zobrazovaciu plochu a zároveň jemný obraz. Vyzerá to celkovo veľmi dobre a dalo by sa povedať, že displej zároveň s hmotnosťou patria medzi dva najdôležitejšie parametre, ktorými notebook vyniká.

Videokonferencie a kamera

Pri telefonovaní cez internet alebo pripájanie sa na rôzne videokonferencie poslúži webová kamera s rozlíšením 1440p a funkciou Temporal Noise Reduction. Vďaka tomu dostanete podstatne lepší obraz aj za menej výrazných svetelných podmienok. Toto som si preveril a na výsledku je to naozaj poznať.

Dôležité je tiež ale dodať, že mnohé video konferenčné nástroje vám obraz vylepšia na základe svojich algoritmov, ak takúto funkciu podporujú. V základe je ale dobré mať kameru, ktorá nepotrebuje nič navyše a poskytne kvalitný obraz druhej strane.

Acer Swift Go 16Zdroj: TOUCHIT
Acer Swift Go 16

Neprehrieva sa

To je inak parameter, ktorý pravdepodobne nebude výnimočný, keďže notebook nemá samostatnú grafickú kartu. Má však veľmi výkonný procesor a preto je vhodné spomenúť aj chladenie TwinAir, ktoré používa Acer v mnohých svojich notebookoch.

Sila dvoch chladičov je poznať nielen na zníženej teplote, ale aj na celkovej hlučnosti. Notebook nie je vyslovene hlučný, avšak aj v kancelárskom režime budete ventilátory počuť. To je škoda a prakticky po minimálny čas máte možnosť si z tohto počítača urobiť absolútne nehlučný kancelársky stroj tak, ako som to videl pri iných notebookoch s integrovanou grafikou.

Chladenie výrobca navrhol tak, aby ste mali čo najnižšiu teplotu okolo klávesnice a priamo na klávesnici. Vyššia teplota je však v časti nad klávesnicou a mierne sa zahrieva aj spodná časť displeja približne do 2 cm od spodného okraja. Teplota klávesnice pri vysokom zaťažení je niečo nad telesnú teplotu. Podľa mojich meraní to bolo do 38 °C. Spomínaná vrchná časť má teplotu 43,9 °C, spodná časť mala teplotu 48,9 °C.

Verdikt

Acer Swift Go 16 je notebook, ktorý sa veľmi dobre používa. S procesorom Intel 13 generácie dostanete veľmi vysoký notebookový výkon to aj s integrovanou grafikou, špičkový OLED obraz a aj lepšiu výdrž na batériu. Nevýhodou je, že plný blok klávesnice výrobca podmienil zúžením numerickej časti a to, že dvojica ventilátorov je takmer neustále počuť. Nie je to kritické, no aj tak by som ocenil keby ich počas práce v textovom editore nebolo počuť vôbec.

Cena: 1454 eur

Zapožičal: Acer

Páči sa nám

  • Nízka hmotnosť na takto veľké telo
  • 120 Hz OLED displej
  • Vysoký výkon s Intel 13. gen
  • Portová výbava
  • Nízke zahrievanie s výkonným 14-jadrovým CPU

Nepáči sa nám

  • Ventilátory je počuť aj v kancelárskom režime
  • Úzky numerický blok
  • Priemerný zvuk a hlasitosť reproduktorov
  • USB-C porty sú príliš blízko seba

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAcer Swift Go 16 (SFG16-71-79K7)
ProcesorIntel Core i7-13700H 3,7 ÷ 5 GHz, 24 MB cache (35 ÷ 115 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 16 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Hlavný displej16″, OLED, 120 Hz, max. rozlíšenie 3200 × 2000 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C Gen 2 + TB4 + PD, 2 × USB-A 3.1 Gen 2, HDMI 2.1, microSD, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]355 × 247 × 15
Hmotnosť [kg]1,25
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1454
Model / TestyAcer Swift Go 16 (SFG16-71-79K7)
PCMark 10 – Kancelársky výkon5746
3DMark 11 – Herný výkon7845
VR Mark – Orange Room2583
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1845,9
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:51
Displej – Min – max. hodnota jasu [cd/m2]22,03 – 388,5
Faktor mobility4,68

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.