Lenovo malo veľmi silnú prezentáciu na výstave CES. Už sme informovali o telefóne ThinkPhone, teraz budeme hovoriť o ďalších produktoch. Zameriame sa na úplné novinky.

Projekt Chronos

Ide o odpoveď na hybridnú dobu, ktorá kombinuje fyzickú a virtuálnu prítomnosť ľudí na stretnutí. Chronos má priniesť postavu človeka do virtuálnej konferencie a je to vstup do zmiešanej reality.

Lenovo Chronos
Lenovo Chronos

Project Chronos je vytvorený ako domáce počítačové zariadenie pre technicky zdatných ľudí a ponúka zážitok riadený pohybom celého tela. Používateľom umožňuje virtuálne ovládať svojho avatara bez potreby použitia virtuálnych okuliarov alebo iného nositeľného zariadenia na snímanie pohybu. Namiesto toho sa pohyb používateľa zachytáva pomocou hĺbkovej kamery, ktorá v reálnom čase kopíruje jeho akcie v 3D virtuálnom prostredí a zobrazuje ho na monitore v domácnosti s portom DP alebo HDMI. Môžete použiť televízor alebo displej počítača. Po vytvorení avatara ho ovládate len pomocou gest, pohybov, držania tela a dokonca aj výrazov tváre a vidieť ho vykresleného na obrazovke takmer v reálnom čase. 

Lenovo Chronos pri virtuálnom tréningu
Lenovo Chronos pri virtuálnom tréningu

Hardvér má podobu skrinky, ktorá sa dá napr. namontovať na stenu. Súčasťou hardvéru je hĺbková kamera RGB a počítač s nízkou latenciou umožňujúci presné snímanie pohybu celého tela. Ak si neprajete byť snímaný, otočíte kameru smerom nadol a fyzicky nie je možné obraz snímať.

Pomocou projektu Chronos môžete lepšie vytvárať obsah vo virtuálnych svetoch, pričom využijete Avatara.

Lenovo Chronos pri virtuálnom tréningu
Lenovo Chronos v obývačke

Napr. Fitness tréner takto môže na diaľku a virtuálne cvičiť spolu s vami a ukázať vám správnu formu a techniky pohybu. Môžete sa tiež premeniť na vybraný typ virtuálnej postavy a spojiť sa s priateľmi vo virtuálnom svete bez ohľadu to, kde sa nachádzajú. Chronos sa dá využiť aj pri hrách, zážitok je viac interaktívny vďaka jasne viditeľnej mimike a pohybom.

Lenovo TAB Extreme

Lenovo Tab Extreme: je mimoriadne výkonný stroj Jeho uhlopriečka je až 14,5-palcov a je zameraný na zábavu ale aj produktivitu. Displej je OLED s rozlíšením 3K, farebným gamutom DCI-P3 a obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Pripočítajte Dolby Atmos a súpravu 8 výkonných 4-kanálových reproduktorov JBL rovnomerne rozdelených medzi woofery a výškové reproduktory. Základom výkonu je výkonný 8-jadrový procesor MediaTek Dimensity 9000 a tablet dosahuje výdrž na batériu 12 hodín.

Lenovo Tab Extreme
Lenovo Tab Extreme

Zaujímavosťou je stojan s dvoma režimami, ktorý sa magneticky pripevňuje k zariadeniu a umožňuje meniť horizontálnu a vertikálnu podobu. Skutočná inovácia sa však skrýva v klávesnici s dvoma pántmi, na ktorú možno tablet pripevniť a následne prispôsobiť polohu na pohodlnú prácu. Je to zážitok ako v prípade notebooku s pripojenou plnohodnotnou podsvietenou klávesnicou, zatiaľ čo hlavný pánt stojana vytvára v zatvorenom stave ochranný úložný priestor pre priložené pero Lenovo Precision Pen 3. Pero je na ráme držané magneticky.

Umiestnenie Lenovo Tab Extreme v ráme
Umiestnenie Lenovo Tab Extreme v ráme

Technológia adaptívneho snímania zvuku a obrazu automaticky udržiava kameru zameranú na vás počas videohovorov. Zabudované mikrofóny majú úzky záber a snímajú zvuk v okruhu 50 centimetrov od používateľa, pričom filtrujú okolitý ruch. Keď je v miestnosti viacero účastníkov hovoru, je možné zapnúť 360-stupňový režim snímania hlasu, aby bolo počuť všetkých. Tablet je vyrobený zo 100% recyklovaného hliníka a jeho obal je úplne bez plastov.

Operačným systémom Lenovo Tab Extreme je Android 13 a s nadstavbou umožňuje vykonávať multitasking prácu s podporou až štyroch aplikácií súčasne prostredníctvom rozdelenej obrazovky a možnosti otvárať až 10 aplikácií ako plávajúce okná. Podpora je garantovaná až do Android 16 + 4 roky bezpečnostných aktualizácií.

Lenovo Tab Extreme ako sekundárny displej pre notebook
Lenovo Tab Extreme ako sekundárny displej pre notebook

Tablet sa dá použiť ako skicár pri jeho prepojení s USB-C portom notebooku alebo ho použiť ako ovládací panel s monitorom cez výstup DP USB-C. S použitím aplikácie Lenovo Freestyle sa tieto funkcie dajú využiť aj bezdrôtovo.

Lenovo Tab Extreme bude dostupný začiatkom mája 2023, cena zatiaľ nie je známa.

Lenovo Smart Paper: Ideálny na zapisovanie poznámok

Lenovo Smart Paper
Lenovo Smart Paper

Zapisovanie poznámok je pre mnohých stále nevyhnutnosťou. Nie však už na papier ale elektronicky. Stále existujú profesie, ktoré uprednostňujú prirodzené a intuitívne písanie rukou pred písaním na klávesnici. Odpoveďou na tiež požiadavky je Lenovo Smart Paper ako inovatívny digitálny poznámkový blok.

Lenovo Smart Paper je tenký 10,3-palcový antireflexný dotykový displej E-Ink, ktorý je umiestnený v ľahkom celokovovom puzdre. Na E-Ink displej píšete perom podobne ako by ste písali na papier. Navyše sú tu však inteligentné funkcie.

Súčasťou zariadenia je tak aktívne inteligentné pero bez batérie, ktoré sa dá uložiť do puzdra. Pero netreba nabíjať a je vybavené plsteným hrotom a jeho latencia je len až 23 milisekúnd. Môžete si vybrať z 9 nastavení pera – vrátane guľôčkového pera, ceruzky, fixky alebo kaligrafie. So 4096 úrovňami citlivosti na tlak a detekciou náklonu v pere a nízkou latenciou píšete ako perom na papier. Navyše je tu 74 šablón poznámkových blokov (napríklad riadkovaný/čiarový, graf, prázdny papier, hokejové ihrisko a hudobná osnova),

Inteligentnejšie písanie poznámok pre všetkých

Vďaka dvom integrovaným mikrofónom funguje Lenovo Smart Paper aj ako digitálny diktafón, ktorý umožňuje zvukovo nahrávať stretnutie alebo prednášku v triede a zároveň si robiť poznámky.

Lenovo Smart Paper
Lenovo Smart Paper

Tento poznámkový blok prichádza s 50 GB úložného priestoru, čo je dostatok miesta na uloženie viac ako 50 000 stránok poznámok. Tieto môžete odstraňovať a presúvať a zároveň ich organizovať do priečinkov. Veľmi rýchlo sa dajú vyhľadávať kľúčové slová v tisícoch ručne písaných poznámok a rukopis možno ľahko previesť na text. Pomocou aplikácie Lenovo Smart Pape máte prístup k svojim poznámkam a knihám odkiaľkoľvek a synchronizáciou v cloude môžete zálohovať svoje súbory, ktoré možno synchronizovať v rôznych zariadeniach so systémom Android, iOS a Windows.

Lenovo Smart Paper bude dostupný od marca 2023. Cena bude zverejnená.

Zdroje: Lenovo. CES

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.