Desiata generácia odolného kancelárskeho počítača, ktorý môžete zobrať do terénu a využiť jeho spoľahlivosť.

Carbon je už legendárna séria a je to ThinkPad povýšený na ešte vyššiu úroveň. Už samotná séria ThinkPad znamená vyššiu odolnosť a prémiové materiály. Keď k tomu pridáte prívlastok Carbon dostanete notebook vyhotovený z uhlíkových vlákien a horčíka.

Rozdiel oproti hliníku je v hmotnosti. Kým hliník je používaný pri tenkých notebookoch tak, aby si zachovali svoju pevnosť, zliatina horčíka a uhlíkových vlákien je použitá pre dosiahnutie nižšej hmotnosti so zachovaním vysokej pevnosti.

Konštrukcia je nastavená tak, aby prešla náročnými testami odolnosti nielen pri pádoch ale aj teplotných výkyvoch a prašnom prostredí či otrasoch. Štandard MIL-STD 810H je zárukou toho, že notebook vydrží nehostinné podmienky a prežije nejeden pád alebo hrubšie zaobchádzanie.

Tenký a vylepšený

X1 Carbon je na pohľad takmer rovnaký ako predchádzajúce generácie. Tu sa viac ako inokedy drží Lenovo svojho hesla priniesť používateľom to, na čo sú zvyknutí. Je to dobrý systém. Kto chce inovovať, má možnosť medzigeneračnej výmeny za novšie technológie a zároveň ho nečaká žiadne negatívne prekvapenie.

Klávesnica odolná poliatiu je podsvietená dvomi stupňami tak, ako to výrobca používa vo svojich notebookoch. Chválime rovnomerné podsvietenie ako aj tvar klávesov. Majú miernu priehlbinu a pôsobia jemne. Počas písania klávesnica nevydáva výrazné zvuky, čo oceníte nielen vy ale aj vaše okolie.

Tlačidlo na zapnutie notebooku je oddelené a ide o úzky prvok nad klávesnicou. Jeho súčasťou je snímač odtlačkov, avšak do systému sa dá prihlásiť aj cez infračervenú kameru. Dá sa zakryť mechanickým krytom.

Full HD kamera je len časťou vylepšení a k nej neodmysliteľne patria mikrofóny. Špeciálne mikrofónové pole pozostáva zo štyroch mikrofónov. Sú ideálne na použitie pri videohovoroch s viacerými účastníkmi. Takisto aj na filtrovanie rušenia z okolia pomocou umelej inteligencie a Dolby Voice. Kamera má svoj kryt súkromia a mikrofóny majú svoje tlačidlo na rýchle vypnutie. Je dostupné cez kláves Fn. Váš hlas sa dá rýchlo stíšiť bez toho, aby ste museli hľadať funkciu v konkrétnom programe. Mikrofóny sa stíšia v rámci celého počítača. Toto je tiež jedna z funkcií na ochranu vášho súkromia.

Reproduktorový systém patrí medzi tie lepšie na trhu a je to dobre použiteľné ozvučenie na hudbu aj filmy. Pri cene notebook poteší, že výrobca nezanedbal ani túto súčasť.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10Zdroj: TOUCHIT
Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10

Výkon a chladenie

Vo výbave sú najnovšie procesory Intel 12. generácie, čo pre vás znamená vysoký kancelársky výkon. No ale to znamená potrebu silnejšieho chladenie. Pri tenkom tele sa zvyknú notebooky prehrievať. Tu si výrobca poradil dvomi ventilátormi. Faktom ale je, že pri vysokom zaťažení sa hlučnosť podobá na menej výkonný notebook s jedným ventilátorom. Oceňujeme tichý chod za takmer každých okolností. Pri bežnej kancelárskej činnosti budete mať nehlučný notebook.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Pozeranie filmov alebo videa na YouTube nebude sprevádzané šumením ventilátora. Notebook si manažment výkonu a chladenia riadi automaticky. Výrobca myslel aj na taký detail, aby zmena nastavení bola čo najjednoduchšia. Na zmenu vyhradil klávesovú skratku Fn + T. Buď necháte všetko automatické a notebook rozhodne o spôsobe chladenia alebo túto funkciu vypnete a sami si cez manažment batérie v systéme nastavíte šetriace režimy.

Displej

Štandardné rozlíšenie 1920 × 1200 px je najlepšie z hľadiska ceny. Takúto konfiguráciu si zvolíte vtedy, keď nepotrebujete 4K rozlíšenie. Na 14“ je FHD+ ideálne, no máte možnosť kúpiť si aj variant s jemnejším displejom. Displej má certifikáciu EyeSafe na znížené vyžarovanie modrého svetla a antireflexnú úpravu proti odrazom. Tiež aj 100 % pokrytie sRGB.

Verdikt

Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10 je prémiový produkt. Cena to hovorí jasne. Výbava rovnako tak, no tu je ešte niečo navyše. Za napohľad bežným dizajnom sa skrýva odolná konštrukcia, ktorú nenájdete v bežných notebookoch.

Pre koho je notebook pracovný nástroj a potrebuje sa naň spoľahnúť nielen v kancelárskom prostredí, toto bude správna voľba. Práca na tomto počítači je pohodlná a príjemná.

Cena: 2990 eur

Zapožičal: Datacomp

Technické parametre

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10
ProcesorIntel Core i7-1270P 3,5 ÷ 4,8 GHz, 18 MB cache (28 ÷ 64 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný diskSamsung, 512 GB SSD
Hlavný displej14″ 16:10, IPS, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C + TB4 + PD, 2 × USB 3.2 Gen1, HDMI 2.0b, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Pro
Rozmery [mm]316 × 223 × 16
Hmotnosť [kg]1,12
ZapožičalDatacomp
Cena (EUR s DPH)2990
Model / TestyLenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 10
PCMark 10 – Kancelársky výkon4940
3DMark 11 – Herný výkon4815
VR Mark – Orange Room682
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1498,1
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:37
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]383
Faktor mobility5,01

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.