Skladateľné smartfóny dostali súrodencov, prichádza éra skladateľných počítačov. Článok sme doplnili aj o video z predstavenia tohto skladacieho počítača.

Lenovo prekvapilo. Spoločnosť na svojej konferencii Accelerate ukázala prvý skladateľný počítač na svete. Toto zariadenie sa označuje ako skladateľný ThinkPad X1 a aktuálne sa nachádza v štádiu prototypu. Avšak už teraz ponúka výborný pohľad na to, ako môže vyzerať budúcnosť počítačov.

Skladateľný počítač bude patriť do rodiny ThinkPad X1 a ponúkne teda pokročilú odolnosť, ktorá spĺňa vojenské štandardy. Jeho základom bude 13,3-palcový OLED displej s rozlíšením 2K a ten bude možné zložiť na polovicu a zmenšiť tak šírku zariadenia.

Prvý skladateľný počítač na svete. Zdroj: Lenovo

Skladateľný ThinkPad si najlepšie môžete predstaviť ako samostatný displej notebooku alebo ako tablet, ktorý sa dá zložiť. V zatvorenom stave vyzerá ako poznámkový blok, v otvorenom stave ponúka veľkú zobrazovaciu plochu. Zariadenie však môžete používať aj pod rozličnými uhlami otvorenia.

Tiež si môžete nastaviť, aby sa jedna polovica obrazovky využívala na zobrazovanie obsahu a druhá polovica sa premení na dotykovú klávesnicu. Takýto typ zariadenia však ponúka oveľa väčší potenciál a záleží iba na výrobcovi, ako ho využije. Pokojne ho môže premeniť aj na knihu.

Prvý skladateľný počítač na svete. Zdroj: Lenovo

Lenovo neprezradilo, akú konfiguráciu bude skladateľný počítač ponúkať. Niet sa čomu čudovať – na trh sa dostane počas budúceho roka a výrobca zatiaľ nedefinuje ani to, či to bude v prvej alebo v druhej polovici.

Lenovo však prezradilo, že počítač poháňa procesor od Intelu. Predpokladáme, že by mohlo ísť o čip Lakefield, ktorý bol prezentovaný tento rok na veľtrhu CES 2019 ako základ pre počítače nových formátov.

Prvý skladateľný počítač na svete

Lenovo tiež uviedlo, že počítač bude ponúkať neustálu konektivitu a bude stále zapnutý. Výdrž batérie by sa mala pohybovať na úrovni jedného dňa a hmotnosť zariadenia by mala byť nižšia ako 900 gramov. Operačný systém bude Windows, takže pôjde o skutočne plnohodnotný počítač.

Na ďalšie detaily o skladateľnom počítači si budeme musieť počkať. Zatiaľ si pozrite fotky, ako vyzerá jeho prototyp:

Prvý skladateľný počítač na svete

Prečítajte si aj:

Lenovo vylepšilo svoje ThinkPady: Ešte viac výkonu a nové konfigurácie od AMD

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit