Dve edície jedného telefónu?

Také niečo má v ponuke aj LG. Konkrétne jemne upravený model pôvodnej verzie G5. Je lacnejší, a tak sa otvorí novej potenciálnej skupine. Telefón má v ponuke exkluzívne operátor Orange Slovensko.

LG G5 SE má na zadnej strane dva fotoaparáty s tým, že jeden z nich je širokouhlý so záberom 135°. Medzi objektívmi sa nachádza LED blesk a laserové zaostrovanie. Pod objektívom je tlačidlo, ako ho poznáme z iných modelov LG, no tu zároveň obsahuje snímač odtlačkov. Zmenou je presunutie tlačidiel hlasitosti na bočnú hranu.

Na druhej hrane sa nachádza slot na SIM kartu a pamäťovú kartu. Telefón podporuje technológiu Quick Charge 3.0 od Qualcommu a nabíja sa cez USB-C konektor. Nabíjanie je naozaj rýchle a pri vybitom akumulátore môžete počítať s nabíjaním rýchlosťou viac ako 1 % za minútu. Spodná časť bočnej hrany obsahuje tlačidlo na výmenu doplnkov. Teda dvoch priamych, ktoré sa do telefónu zasúvajú.

Ide o lepší zvukový modul (Hi-Fi prevodník a zosilňovač) a mechanické ovládanie fotoaparátu. Na výmenu modulov v tomto prípade potrebujete telefón zakaždým vypnúť.

Telefón má 5,3″ displej. Rozmerovo nie je veľký, no tým, že je hrubší sa aj lepšie drží v ruke. Má zaoblené hrany rovnako aj zadnú časť a v tomto prípade sme dizajnu prišli na chuť. Ako vidno, úzky profil nie je vždy nevyhnutnosťou. Snímač odtlačkov je ľahko dostupný, možno až príliš. Vzhľadom na jeho vystúpenie viac z tela oň prstom často zavadíte. To znamená, že telefón pri uchopení do ruky spravidla zavibruje a rozsvieti sa displej.

Hlásenie o tom, že odtlačok nebol rozpoznaný je na mieste, pretože sme sa mnohokrát ani nesnažili o rozpoznanie odtlačku. Spoľahlivosť rozpoznávania odtlačku nie je úplná. Niekedy sme použili záložný spôsob rozpoznania, v našom prípade vzor.

Rozhranie

Nadstavba operačného systému a jeho modifikácia od LG bola vždy vyladená a poskytovala užitočné vlastnosti. Okrem zmeny tém, písma alebo tapety tu je upravenie mriežky. Zväčšenie matice na 5 × 5 znamená, že sa vám vojde až 25 ikon na jednu domácu obrazovku. Komu by sa zdalo toto usporiadanie pritesné, je tu možnosť ďalších dvoch rozmiestnení.

Podobných perličiek má LG vo výbave viac, napríklad vypnutie a zapnutie displeja dvojitým poklepaním naň. Indikačná LED dióda sa dá nastaviť separátne pre štyri rôzne typy udalostí. Upozorní na prichádzajúce hovory, zmeškané hovory a správy, nabíjanie batérie alebo hlásenia z ostatných aplikácií. Páčilo sa nám nastavenie tučného písma Vďaka tomu je na QHD displeji dobre čitateľné aj najmenšie použiteľné písmo.

Výborný je aj Always-on displej, ktorý bude zobrazovať čas a rôzne udalosti. A zobrazujú sa tu všetky podstatné udalosti. Teda nielen čas a dátum plus zmeškané hovory a prijaté SMS a MMS. Je tu informácia, ak sa nainštalovali aplikácie z Google Play alebo napríklad ikona hotspotu, ktorý ste si spravili z telefónu. Vyšší kontrast by však bol vhodnejší.

Fotografovanie

Dva fotoaparáty v tomto prípade znamenajú zmenu optiky a pohľadu na scénu. Oba sú plnohodnotné a farebné. Sú tu dva, prepínate to, ktorým fotíte. Nový, širokouhlý odfotí z veľmi malej vzdialenosti aj početnú skupinku osôb. Fotenie s týmto objektívom dodá vonkajším scénam doslova nový rozmer.

Širokouhlý objektív však nie je vhodný na všeobecné fotenie. S efektom rybieho oka sa hodí na špecifické fotky. Na bežné fotenie použijete objektív s bežnou šírkou záberu. My sme fotili obomi objektívmi. Máte tak istotu vyváženej scény.

Za veľkú výhodu považujeme možnosť meniť fotoaparáty aj počas nakrúcania videa. Pozor si však treba dať na prepnutie do režimu štandardného fotoaparátu.

Objekty budú naozaj veľmi blízko. Ale tento spôsob nakrúcania sa nám páčil a má svoje využitie. Maximálne rozlíšenie 4K pri 25 sn./s je takisto použiteľné na bežné nakrúcanie. K fotografiám nemáme žiadne výhrady. G5 SE sa dá použiť na seriózne fotenie za každých okolností.

Hodnotenie

+ zaoblenie tela, možnosť vymeniteľných modulov, rýchlosť systému, nadstavba Androidu, kvalita fotografií, zmysluplné využitie širokouhlého fotoaparátu
– horšie rozpoznávanie odtlačkov

Cena: 520 EUR
Zapožičal: Orange Slovensko

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónu LG G5 SE
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorSnapdragon 652, 8-jadrový, max. frekvencia 1,8 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,3 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 256 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video16 / 8 MPx, autofocus / 4K, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]150 × 74 × 7 / 156
KonektorUSB-C
ZapožičalOrange Slovensko
Cena [EUR s DPH]520
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score74738
PCMark for Android – Performance4538
3DMark Sling Shot – Total score864
Graphic761
Physics1635

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Lenovo Moto Z: To najlepšie, čo si od Lenova môžete teraz kúpiť

8.0 Modulárny telefón

LG G5 SE je telefón, s ktorým sa dá dosť dobre fotiť a navyše aj dobre vyzerá. Kto chce, má možnosť využiť vymeniteľné doplnky s názvom LG Friends. Telefón sa nám páčil, najmä rýchle nabíjanie cez Quick Charge 3. Vysokú pridanú hodnotu dáva aj nadstavba od LG. Získavate vyladený telefón plný naozaj použiteľných možností.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 8
  • Rýchlosť 8
  • Výdrž 8
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.