Na výstave CES uvidíme nové QNED televízory od LG. Je to snaha LG, ako vytvoriť televízor s kvalitou blízkou OLED displeju, ale so zaujímavou cenou. Pôjde o televízory s tzv. mini LED obrazovkou.

Zdá sa, že LG ide do tejto technológie s plnou silou a konkurentov, ktorí už majú mini LED obrazovky (Xiaomi alebo TCL) pokojne pretromfne v rozmere uhlopriečky – až 86 palcov. Práve takýto televízor už avizovala spoločnosť LG na výstave CES (od 11. januára 2021). Túto výstavu budeme kompletne pokrývať a určite sa budeme venovať aj tomuto modelu.

Samozrejme sme zvedaví aj na to, čo si na túto výstavu „prinesie“ hlavný konkurent a svetovo dominantný dodávateľ televízorov – Samsung. Ten zatiaľ o miniLED neuvažuje, má svoju technológiu microLED.

Hlavný rozdiel voči klasickej LCD obrazovka je oveľa vyšší počet svietiacich LED diód  v prípade MiniLCD – až 30 0000 a to je kľúč na to, ako vytvoriť výborný kontrast. LG má svoje modely LCD televízorov s NanoCell technológiou a svoje skúsenosti dobre využije pri mini LED modeloch. Rozlíšenie má byť v prvej komerčnej fáze 4K, neskôr LG predstaví aj 8K modely. K základným parametrom patrí obnovovacia frekvencia 120 Hz, kontrastný pomer až milión:1, presné farby a čierna podobná tomu, čo dokážu zatiaľ len OLED displeje. U LG určite nechýba podpora HDR a lokálne stmievanie.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.