Kórejské LG už niekoľko rokov experimentuje s transparentnými displejmi.

Aj počas tohtoročného CES, spoločnosť predstavila inovatívny transparentný OLED TV, s priehľadnosťou až 40 %. Minulý rok LG takisto na seba upozornilo predstavením až 77-palcového flexibilného a transparentného 4K UHD OLED displeja. Novo publikovaný patent ukazuje, že spoločnosť LG uvažuje o použití podobnej technológie aj pri výrobe smartfónov.

Nie je to však po prvýkrát, čo môžeme počuť o transparentnom smartfóne. Spoločnosť Sony si patentovala na konci minulého roka obojstranne transparentný smartfón. Pri zariadení od LG však ide o skladateľné zariadenie, ktoré má veľkú flexibilnú obojstranne priehľadnú obrazovku.

Patent tohto zaujímavého smartfónu s transparentným, flexibilným a skladateľným displejom bol síce podaný už pred tromi rokmi, ale samotné schválenie a zverejnenie prebehlo až v týchto dňoch. Podaný patent disponuje dobre popísanými parametrami, ktoré priblížia celkové fungovanie a prevedenie.

Konštrukcia smartfónu pozostáva takmer výlučne iba z obrazovky, nachádzajúcej sa na prednej a zadnej strane, ako aj vo vnútri. Pre dokonalý vzhľad sú dokonca aj rámiky zariadenia transparentné.

Po rozložení zariadenia sa flexibilná obrazovka skladá z dvoch častí. Tieto môžu nezávisle zobrazovať priehľadný alebo nepriehľadný obsah, pričom stupeň priehľadnosti závisí od uhla, v ktorom je zariadenie držané. Ak je smartfón naplocho, transparentnosť je minimálna. Akonáhle zariadenie trochu rozložíte, priehľadnosť sa zvýši a môžete sa pozerať cez obrazovku.

Ďalšou zaujímavosťou je, že pokiaľ je priehľadnosť informácií na obrazovke vyššia ako 20%, aktivuje sa zadný dotykový senzor. Inými slovami, používateľ môže nielen vidieť vlastnú ruku cez obrazovku, je tiež možné ovládať smartfón zozadu – bez ohľadu na to, ako držíte telefón. 

Už predstavené – Samsung Galaxy Fold naľavo a Huawei Mate X napravo

Opis v patente ide však ešte hlbšie a popisuje aj fungovanie fotoaparátov. Selfie kamera bude klasicky použitá na prednej strane. Okrem toho, smartfón bude mať zadný kamerový systém s viacerými objektívmi. Tu bude okrem iného zahrnutý laserový senzor, čím sa umožní detekcia fyzického objektu vzhľadom na 3D stereoskopický obraz, čo je pomerne špeciálna inovácia.

Nateraz presne nevieme, kedy by sa tento futuristický smartfón mohol objaviť na trhu. Je však jasné, že pre LG je to výzva, ktorej bude musieť venovať ešte veľa času a úsilia.

Zdroj: LetsGoDigital

Prečítajte si aj:

Budúcnosť je tu: LG vyrobilo rolovateľný OLED televízor. Predávať ho začne už na jar. Pozrite si ho na videu (doplnené)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.