Technológie a používanie

02_5_Dedicated_ Function_Keys_nowat

Po technologickej stránke hodnotíme telefón veľmi pozitívne. Tu nemá zmysel očariť používateľov super výkonom. Kto hľadá extra výkon, kupuje úplne iné zariadenie. Preto je aj priaznivá cena a telefón sa dá naozaj bežne používať. Povedzme si však otvorene, na hry to príliš nie je. Hoci je tu Android a vy máte všetky možnosti používania, ako pri bežných dotykových telefónoch, menší displej a nakoniec aj prehmatávanie s potrebou dotýkať sa displeja nebude vždy komfortné. Displej je dotykový a neraz o budete musieť ovládať virtuálnymi tlačidlami a prvkami, hardvérové nebudú stačiť na ovládanie vo všetkých prípadoch. Menšia kapacita 4 GB úložné priestoru sa začala ozývať po inštalácii pamäťovo náročnejších aplikácií, preto je rozšírenie microSD kartou prakticky nevyhnutnosťou.

S tým súvisí aj používanie v prípade benchmarkov. Bežné ako 3DMark alebo PCMark nám tu neprebehli a zasekli sa počas testovania. Popravde ani stiahnuť ich nebolo najjednoduchšie a museli sme priebežne vymazávať iné aplikácie.

Tlačidlo s hviezdičkou na vytvorenie skratky stačí dlhšie podržať a zase si môžete vyberať vašu aplikáciu na priradenie k tejto funkcionalite. Netreba ísť nikam do menu. Vlastne celkovo je ovládanie telefónu naozaj dobre vyriešené až na menšie komplikácie pri potrebe potvrdiť textové zadanie v programoch.

Čiže, špeciálne prispôsobené rozhranie chválime a menu pozostávajúce z matice ikon 3 × 3 sa nám páčilo. Pri používaní nám chýbal „Enter“. Po napísaní vyhľadávaného textu bolo treba použiť virtuálne tlačidlo v aplikácii. Potvrdenie kurzorovým krížom nefungovalo. Telefón je v zatvorenom stave kompaktný, no po otvorení nedočiahnete na displej, iba ak na jeho spodnú časť. Otvorení tela sa podstatne zväčší jeho dĺžkový rozmer.

Fotoaparát

Ten je tu len ako doplnok, poslúži na základné fotky, ak si potrebujete niečo informačne odfotiť. Má rozlíšenie 3 MPix, čo dnes majú viac smartfóny na prednom fotoaparáte. Druhý teda ten nad displejom je v tomto prípade vo VGA rozlíšení. Hlavným fotoaparátom môžete vyhotoviť aj videá, no len vo VGA a pri 20 snímkach za sekundu. Čiže budú trhané. Viac si vieme predstaviť jeho využitie na fotografie pri bežnom osvetlení. Ideálne na fotenie nejakých textov, napríklad na poznačenie otváracích hodín podniku alebo iných podobných príležitostí. Možno by sme si vedeli predstaviť tento telefón aj bez neho, no chápeme, že tento komponent cenu až tak nedvíha.

Výdrž

Toto je oblasť kde model Wine Smart dominuje. Ak ho chcete na cestovanie ako záložný telefón, budete nadšený. V stand-by režime vydrží viac ako týždeň pri občasne kontrole, „čo je nového“. Iste, viete relatívne malú kapacitu akumulátora vyžmýkať aj za deň, ale inak nám telefón vydržal dva dni. Nuž je to aj tým, že sme s ním nefotili a nehrali hry. V každom prípade je ale zloženie komponentov úsporné, tento raz nielen CPU ale aj pixelovo menší displej.

Výhody

  • Cena
  • véčkový tvar
    výdrž akumulátora
  • užitočný ako záložný telefón

Nevýhody

  • nižší výkon a pamäť
  • kombinované ovládanie
  • dĺžka po vyklopení

Verdikt touchIT.sk

LG Wine Smart sa nám páčil. Netvrdíme, že ho vymeníme za Huawei P8. Tiež ale stojí trikrát menej a má dlhú výdrž. Ako druhý telefón na cestovanie po Slovenku, dochádzanie do školy alebo do práce a možnosť si čítať správy alebo byť dostupný na sociálnych sieťach, je to veľmi dobré zariadenie. Nám sa páčilo a mnohým používateľom poskytne znovuobjavený koncept užitočného smartfónu.

Cena: 179 EUR
Zapožičal: LG Electronics

6.0 Znovuobjavené Véčko

LG Wine Smart sa nám páčil. Ako druhý telefón na cestovanie po Slovenku, dochádzanie do školy alebo do práce a možnosť si čítať správy alebo byť dostupný na sociálnych sieťach, je to veľmi dobré zariadenie.

  • Dizajn a konštrukcia 6
  • Výbava / cena 5
  • Dodatočné funkcie 5
  • Výdrž 8
Značky:
1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.