Mapy.cz sú na Slovensku zatiaľ menej známe, ale určite stoja aspoň za vyskúšanie.

Etalónom bezplatných navigačných programov je už roky navigácia implementovaná do aplikácie Mapy od spoločnosti Google. Mnohých používateľov presvedčila na prechod od rôznych platených alternatív, ktoré boli dominantné pred desiatimi a viacerými rokmi.

V posledných rokoch ale Mapám od Google v tomto smere vyrastá konkurencia v podobe českej platformy Mapy.cz. Obidve aplikácie sme posledné týždne intenzívnejšie používali a v tomto článku prinášame naše skúsenosti a postrehy.

Hneď na úvod treba zdôrazniť, že úlohu automobilovej navigácie si obidve aplikácie plnia dobre, hlavne pokiaľ ide o navigovanie na presnú adresu. U Mapy.cz sme však pri vyhľadávaní cieľov ako IKEA či Tesco Zlaté piesky zaznamenali, že nás chce navigovať na obslužnú komunikáciu k týmto obchodom, ktoré slúžia pre zásobovanie a bežným vozidlám je tam vjazd zakázaný. Na túto skutočnosť však upozorní aspoň ikona s preškrtnutým symbolom vozidla.

Mapy.czZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Medzi navrhovanými cieľmi sa však dá vybrať aj Ikea Parking, kedy už aplikácia naviguje priamo do parkovacieho domu. Google mapy ale „pochopia“ zámer používateľa lepšie a priamo navigujú na parkovisko.

Čo sa týka zobrazenia navigácie na displeji, je v zásade dosť podobná u oboch aplikácií. Samozrejme, vidíte pozíciu vášho vozidla vyznačenú šípkou a rovnako aj naplánovanú trasu. V hornej časti displeja je virtuálne návestie s označením cesty a najbližšej odbočky. Dole sú informácie o vzdialenosti od cieľa, predpokladanom trvaní cesty a aj odhadovanom čase príchodu.

Krajšie podklady v Mapy.cz a lepší pohľad na krajinu

Ak sa zameriame len na grafickú stránku, subjektívne sa nám viac páči zobrazenie v Mapy.cz, ktoré je farebnejšie a viac pripomína skutočnú mapu. Google Mapy sú v zobrazení strohejšie a mapa je ladená do siva.

Na Mapy.cz je pri navigácii aj podrobnejšie zobrazené okolie, napríklad aj s názvami okolitých ulíc, a vodič sa vie lepšie orientovať. Google Mapy napríklad neukazujú ani železničnú trať priamo pri ceste. Nehovoríme, že je to kľúčový faktor, ale prispieva k prehľadnosti.

Za výhodu pri Mapy.cz považujeme aj uhol, pod ktorým je zobrazená krajina. Virtuálna kamera sa na mapu pozerá akoby viac dopredu a vidieť tak väčší kus krajiny. Navyše, aplikácia mapu aj efektívnejšie natáča v smere jazdy. Pri ceste v neznámych lokalitách bolo vďaka týmto faktorom skôr vidieť blížiacu sa odbočku či zákrutu. Naopak, pohľad v Google mapách je kolmejší na mapu a aj návestie je väčšie.

Google Mapy a Mapy.czZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban
Google Mapy a Mapy.cz

Niektoré prednosti a nedostatky

Výhodou Mapy.cz, ktorú Google Mapy nemajú, je i ukazovateľ najvyššej povolenej rýchlosti v danom úseku. Google Mapy ukazujú len aktuálnu rýchlosť vozidla.

Naopak, nedostatkom Mapy.cz pri navigovaní po diaľnici je, že pri odbočkách na odpočívadlá a čerpacie stanice neustále upozorňovali, že sa máte držať vľavo, teda na diaľnici. To bolo zbytočné a otravné.

Ďalšiu konkrétnu chybu Mapy.cz sme zaznamenali na diaľničnom uzle pri Trnave, kde sa križuje D1 s R1. Šli sme v smere od Nitry a smerovali na Bratislavu, pričom pri odbočovaní hlasová navigácia upozorňovala „Držte sa uprostred“. V skutočnosti sa však treba zaradiť do pravého pruhu. Na displeji navigácia ale zobrazovala ešte jeden, ktorý tam však v skutočnosti nie je.

Veľkú výhodu majú Google Mapy pri dopravných informáciách, na ktoré sa dá naozaj spoľahnúť. Navigácia napríklad rátala s aktuálnym dopravným obmedzením pri Bátke na hlavnom južnom ťahu a automaticky plánovala trasu cez obchádzku.

Naopak, Mapy.cz majú zatiaľ dopravné informácie k dispozícii len v Česku. Avšak ich výhodou je veľmi kvalitná turistická mapa s dobre vyznačenými turistickými chodníkmi a rôznymi zaujímavosťami.

Google mapy majú hlasové pokyny v slovenčine, Mapy.cz zatiaľ len v češtine, ale to pre Slovákov nie je problém.

Pri hlasovej navigácii v Google sme si ešte všimli v niektorých prípadoch jednu malú chybu. Navigácia oznamovala napríklad: „O tristo metrov odbočte vp…ľavo“. Teda, ako by chcela povedal vpravo, ale v poslednú chvíľu si to rozmyslela:-) To nadbytočné „p“ tam naozaj trochu počuť a je to trochu otravné. Prekvapilo ma to o to viac, že z minulosti si na takýto brept nespomínam.

Záver

Ako bolo povedané, obidve aplikácie sú výbornými hlasovými turn-by-turn navigáciami, ale v tomto smere sú ešte stále o krok vpredu Google Mapy. Určite by sme ich uprednostnili v prípade cesty do úplne neznámej lokality, keď by sme chceli mať čo najväčšiu istotu, že prídeme do cieľa bez komplikácií. Mapy.cz sa však tomuto etalónu stále približujú a podľa nášho názoru majú krajšiu a podrobnejšiu mapu pri navigácii.

V každom prípade podľa nás obidve aplikácie pre bežných používateľov plnohodnotne nahradia väčšinu platených alternatív. Ak by však ani jedna z nich niekomu nevyhovovala, určite stojí za vyskúšanie známa Sygic GPS Navigation & Maps s prémiovými funkciami.

Zdroj: vlastné, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.