Zatiaľ nie.

Deepfake začína byť novým trendom v manipulácii ľudí. Teraz je zrejmé, že falošné satelitné snímky môžu predstavovať aj hrozbu. Portál Engadget informuje, že vedci pod vedením Washingtonskej univerzity vyvinuli spôsob, ako generovať falošné satelitné fotografie ako súčasť snahy o ich detekciu. Tím použil algoritmus AI na generovanie deepfake signálov pomocou vkladania prvkov do rôznych základných máp. Prevedenie nie je síce bezchybné, ale svoj účel môže plní.

Vedúci tímu vedcov poznamenal, že takto upravené satelitné snímky môžu nájsť aj pozitívne využitie. Môžu simulovať stav z minulosti, aby sme porozumeli klimatickým zmenám, mohli študovať zväčšovanie miest alebo predpovedať, ako sa bude región vyvíjať.

Nie je však pochýb o tom, že falzifikáty vytvorené umelou inteligenciou môžu byť použité na dezinformáciu. Nepriateľská krajina by mohla posielať sfalšované a nepresné obrázky, aby zavádzala vojenských stratégov. Falzifikáty by sa mohli použiť aj na nekalé politické ciele.

Vedci dúfajú, že ich práca pomôže vyvinúť systém na zachytávanie falzifikátov satelitných snímok rovnakým spôsobom, ako funguje odhaľovanie falzifikátov ľudí.

Je možno iba otázkou času, kedy sa tento nástroj dostane do nepovolaných rúk.

Presun a zapracovanie tváre v rámci deepfake mechanizmov je v základe jednoduchý. Kvalita neurónovej siete sa prejaví pri správnom načasovaní a maskovaní

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Ako sa menila Zem za posledných 37 rokov? Pozrite si stovky videí od Googlu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.