Funkcia bude k dispozícii v priebehu najbližších týždňov.

Doplnené 1. 10. 2022: Funkcia je už k dispozícii aj na Slovensku.

Google oficiálne oznámil, že do svojej služby a aplikácie Mapy Google prinesie novú funkciu – možnosť voľby ekologických trás v rámci navigácie. Jej cieľom je šetriť planétu aj peňaženku. Nová možnosť navigácie bude sprístupňovaná postupne používateľom na Slovensku a v ďalších 40 európskych krajinách v priebehu najbližších týždňov.

Mapy Google po sprístupnení novej funkcie ponúknu okrem najrýchlejšej trasy aj najúspornejšiu cestu, ak budú rozdielne. Najúspornejšia trasa je taká, ktorá šetrí palivo a znižuje uhlíkovú stopu. Používateľom sa zobrazí približná úspora paliva a časový rozdiel medzi oboma trasami – a následne si zvolia jednu z nich. Funkcia tiež umožní vodičom zvoliť si typ pohonu svojho vozidla (benzínový, dieselový, hybridný alebo elektrický) a optimalizovať ekologické trasy s ohľadom na spotrebu paliva či záťaž batérie.

Návrhy ekologických trás sú založené na umelej inteligencii, ktorá podľa Googlu predstavuje dôležitú technológiu na boj proti klimatickej zmene. Google odhaduje, že ekologické trasy majú potenciál ušetriť viac ako jeden milión ton emisií uhlíka ročne na celom svete, čo predstavuje ekvivalent, ako keby z ciest zmizlo 200 000 áut.

Mapy Google: Ekologická navigáciaZdroj: Google
Mapy Google: Ekologická navigácia
Mapy Google: Ekologická navigáciaZdroj: Google
Mapy Google: Ekologická navigácia

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit