Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Mastercard a medzinárodné hnutie Child & Youth Finance International (CYFI) vydali sprievodcu „Bezpečnejšie platobné produkty pre neplnoletých“. Ide o odporúčané postupy pre poskytovateľov finančných služieb pri vývoji platobných produktov určených pre mladých do 18 rokov. Odporúčania tiež vedú k zodpovednému finančnému rozhodovaniu a zavádzajú funkcie, ktoré umožňujú rodičom viesť potomkov k ich finančnej nezávislosti. 

Cieľom aktivity je nielen podpora vývoja bezpečných produktov pre neplnoletých, ktoré by zodpovedali ich potrebám, ale taktiež rozvoj dialógu medzi rodičmi a deťmi. Týmto spôsobom môžu jednak poskytovatelia finančných služieb, ale tiež rodičia, viesť neplnoletých na ceste k finančnej inklúzii, samostatnosti a zodpovednosti.

K odporúčaniam patrí obmedzenie možnosti používania platobných prostriedkov pre zákonom vymedzené kategórie tovaru alebo služieb, akými sú hazardné hry, zbrane či alkohol, účinné presadzovanie zásad bezpečného nakladania s platobnými kartami, účtami a s prístupovými heslami k nim, umožnenie rodičom stanoviť obmedzenia na platobné prostriedky svojich detí, alebo poskytovanie finančného vzdelávania deťom aj rodičom.

Skúsenosti ukazujú, že už mladí ľudia často čelia podvodným machináciám. Napríklad britský prieskum medzi 15 až 18-ročnými študentmi odhalil, že 38% z nich čelilo žiadostiam o zdieľanie informácii týkajúcich sa bankových účtov alebo PIN.

Sprievodca je výsledkom spolupráce medzi organizáciami Mastercard, Child & Youth Finance International (CYFI), ParentPay, nimbl a Mirador Digital, s prispením rady ďalších inštitúcii z finančného sektora.

Značky: