Možno svitá na lepšie časy a štát sa nebude snažiť narýchlo ušitými opatreniami v roku 2018 urobiť z niečoho čomu nerozumie pozlátenú dojnú kravu.

Minister financií, Igor Matovič, sa v TV Joj a jej relácii Na hrane: Otázky divákov k tejto téme vyjadril dalo by sa povedať možno optimisticky. Aktuálne platíte daň z kryptomien 33 alebo 39 %, čo je príliš veľa, ak zohľadníme napríklad Nemecko, kde sa uplatňuje časový test. Po roku držania kryptomien (treba to uchopiť ako dátum nákupu niektorej z nich v istom množstve) nemusíte pri ich predaji prípadne výmeny za inú kryptomenu zdaňovať. Záznam z relácie si môžete pozrieť aj na Facebooku TV JOJ.

Otázka na ministra z 29.9. 2022

pán Matovič, myslíte si, že je adekvátne pri crypto menách, aby pri investícii bola skoro 40% daň? Prečo nespraviť, ako v Nemecku, 0% daň po roku?

Odpoveď ministra financií

Riešime to na Ministerstve financií a s odpoveďou prídeme, odhadujem, v horizonte mesiaca dvoch.

slido na hrane tv jojZdroj: TV JOJ
Divácke otázky z relácie Na hrane

Kryptomeny na Slovensku

Situácia okolo kryptomien je divoký západ, všeobecne, nie len v našej krajine. Vloženie štátu a nastavenie istých regulácií nemusí byť na škodu. Je ale pravda, že nadmerné zdanenie ziskov považujú mnohí za príliš vysoké, nehovoriac o zdravotnom odvode, ktorý sa v komunitách kryptomien považujú za absurdné.

Ak sa majú kryptomeny rozšíriť, je potrebná súčinnosť štátu a nastavenie istých pravidiel. Nie že by bez štátu kryptomeny neprežili, no ak budú úrady vyžadovať KYC overenie zákazníkov na burzách a iné reštrikcie, bez usmernenia zo strany štátu to bude mať masové rozšírenie kryptomien ťažké. Toto je hlavný dôvod, prečo ak už má byť niečo ľahko uchopiteľné, nielen pre bežných používateľov, je potreba nazvime to akási pomoc štátu.

Ideálny a utopistický scenár, kedy by štát kryptomeny nereguloval sa nenaplní. Už teraz sa tam hýbe veľký objem peňazí a nechať si ujsť túto príležitosť, nie je reálne. Ak sa však ale prijmú seriózne podmienky daňových povinností, krypto komunita to v konečnom dôsledku uvíta. Anonymné krypto projekty ako napríklad XMR, ARRR atď.. to neohrozí a tu sa prakticky nič nemení. Tie si môžu ísť svojou cestou aj bez KYC a používatelia z princípu protokolu zostanú v anonymite.

Zdroj: Na hrane TV JOJ

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.